39 навчальних закладів Хмельницької громади пошкоджені внаслідок російських обстрілів: чи розпочнуть там очне навчання

39 навчальних закладів Хмельницької громади пошкоджені внаслідок російських обстрілів: чи розпочнуть там очне навчання

39 навчальних закладів Хмельницької громади пошкоджені внаслідок російських обстрілів: чи розпочнуть там очне навчання
Одна зі шкіл у Хмельницькій громаді, пошкоджена внаслідок російської атаки, травень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

У Хмельницькій громаді розпочнуть очне навчання в усіх 39-ти навчальних закладах, пошкоджених внаслідок російських атак. Щоб відновити в них навчальний процес взяли з міського бюджету шість з половиною мільйонів гривень.

Про це Суспільному розповіла виконуюча обов’язки директора департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Ольга Кшановська.

Наслідки пошкоджень в одній зі шкіл у Хмельницькій громаді через російську атаку, травень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Наслідки пошкоджень в одній зі шкіл у Хмельницькій громаді через російську атаку, травень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

"Ми максимально розпочали всі роботи, для того, щоб у цей літній період зробити всі ремонти. Бо в деяких моментах це були і капітальні ремонти. Також були і поточні ремонти, і купувалося певне обладнання: двері, вікна, які були пошкоджені, вибиті", — каже Ольга Кшановська.

Більш складні роботи в школах планують продовжити, коли з’явиться додаткове фінансування, каже Ольга Кшановська. Зокрема планують залучати й благодійні організації.

Світлана Басіста — вчителька однієї зі шкіл громади, яка була найбільше зруйнована, серпень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Світлана Басіста — вчителька однієї зі шкіл громади, яка була найбільше зруйнована, серпень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Світлана Басіста — вчителька в одній зі шкіл громади, яка була зруйнована на 60% ударною хвилею після російського обстрілу. Вона розповідає: наслідки пошкоджень ліквідовували влітку. Долучалися до цього й батьки та вчителі.

Світлана Басіста та учні спілкуються в класі відремонтованої школи Хмельницької громади, пошкодженої внаслідок обстрілів російською армією, серпень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Світлана Басіста та учні спілкуються в класі відремонтованої школи Хмельницької громади, пошкодженої внаслідок обстрілів російською армією, серпень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

"Прибирали море скла, виносили звідси, сміття. Дуже долучилися мешканці міста", — каже Світлана.

Вигляд з вікна на одну зі шкіл Хмельницької громади, що зазнала найбільших руйнувань вибуховою хвилею після обстрілів армією РФ, серпень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Вигляд з вікна на одну зі шкіл Хмельницької громади, що зазнала найбільших руйнувань вибуховою хвилею після обстрілів армією РФ, серпень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

За час канікул у класах замінили вибиті ударною хвилею 53 вікна та 23 дверей, розповідає директорка школи Жанна Демиденко. У чотирьох класах відновили пошкоджені стіни. Це дозволяє почати навчання. Більш складні роботи планують завершити після додаткового фінансування.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок