Романові Заволоці, якого підозрюють у приниженні військових у Полтаві, обрали запобіжний захід

Романові Заволоці, якого підозрюють у приниженні військових у Полтаві, обрали запобіжний захід

Доповнено
Запобіжний захід для полтавця Романа Заволоки: подробиці з зали суду
. Суспільне Полтава

Полтавський блогер та фітнес-тренер Роман Заволока буде під вартою. Йому обрали запобіжний захід через підозру, зокрема, в образі честі та гідності військовослужбовця.

Який запобіжний захід обрали для Романа Заволоки

Справу щодо полтавця розглядали на засіданні в Октябрському райсуді Полтави 1 вересня. За даними слідства, Роман Заволока, зокрема, ображав та принижував військових у центрі міста, а також плюнув на одного з них.

"Будучи агресивно налаштованим до військовослужбовців, які здійснюють заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування агресії Російської Федерації, Заволока не відреагував на зауваження військовослужбовця про те, що здійснювати відеофіксацію військовослужбовців під час воєнного стану заборонено, продовжував вести себе агресивно, почав плювати у військовослужбовця та кричати, що у розв’язанні війни винна влада України", ― сказав під час засідання прокурор Станіслав Масюра.

За його словами, підозрюваний словесно ображав військових 19, 25 та 26 серпня.

У Полтаві обрали запобіжний захід місцевому блогеру, який плюнув у військового
Прокурори та суддя під час розгляду справи щодо Романа Заволоки. Суспільне Полтава

Заволоку підозрюють за двома статтями:

  • Частинами першою та другою статті 435-1 ― "Образа честі і гідності військовослужбовця" та "Виготовлення та поширення матеріалів, які містять образу честі і гідності військовослужбовця";
  • Частиною другою статті 345 ― "Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу".

Санкція ― обмеження воліОбмеження волі – це покарання, що полягає у триманні особи в кримінально-виконавчих установах відкритого типу без ізоляції від суспільства в умовах здійснення за нею нагляду з обов'язковим залученням засудженого до праці на строк до п'яти років або позбавлення воліПозбавлення волі – кримінальне покарання в Україні, яке полягає в ізоляції засудженого від суспільства та поміщенні його до кримінально-виконавчої установи на той самий строк.

1 вересня у Полтаві призначили запобіжний захід для блогера Романа Заволоки: яке рішення суду
Роман Заволока під час судового засідання 1 вересня. Суспільне Полтава

Через це чоловікові призначили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. Рішення ухвалив суддя Октябрського райсуду Анатолій Савченко. Про це із зали суду повідомила кореспондентка Суспільного.

"Близько місяця тому до мене підійшли чотири особи у військовій формі і почали вимагати мої особисті дані. На прохання показати документи та викликати поліцію, оскільки з ними не було представника правоохоронних органів, вони відмовилися. На лавочці, де я сидів, стояла кава. З ноги один із людей у формі вибив каву і коліно опинилося біля моєї голови, на що я піднявся і почав знімати їх на відео і чинити словесний опір", ― сказав на засіданні Роман Заволока.

Про тримання під вартою для Романа Заволоки клопотали прокурори Станіслав Мисюра та Григорій Гринь. Захисниця полтавця сказала не називати її прізвище та не показувати обличчя. Вона просила призначити запобіжний захід, не пов’язаний із триманням під вартою. Сам Роман Заволока провину не визнав.

"За свої агресивні висловлювання та матюки я, звісно, готовий вибачитися. Але я робив це лише для того, щоб показати людям, що відбувається правопорушення та немає покарання за те, що вони агресивно ставляться до нас", ― розповів Заволока.

Прокуратура клопотала про тримання під вартою для блогера з Полтави Романа Заволоку
Прокурор Григорій Гринь під час судового засідання. Суспільне Полтава

Що кажуть правоохоронці про Романа Заволоку

Романа Заволоку у Полтаві затримали 29 серпня. Того дня увечері під час перевірки документів чоловік наніс ушкодження одному з поліцейських, повідомив прокурор Станіслав Мисюра.

Романа Заволоку, якого затримали поліцейські у Полтаві, судитимуть за кількома статтями
Фото із затримання Романа Заволоки. Сайт СБУ

За даними слідства, затриманий знімав свої дії на камеру та публікував у соцмережах. Таким чином намагався дискредитувати українських захисників.

Як повідомляла Суспільному речниця Полтавської обласної прокуратури Людмила Іващук, полтавець ображав та принижував військових ― працівників Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, які виконували свої обов’язки.

Запобіжний захід для полтавця Романа Заволоки: що саме призначив суд
Романа Заволоку затримали у центрі Полтави 29 серпня 2023. Сайт ГУНП у Полтавській області

Хто такий Роман Заволока з Полтави

Роман Заволока ― 27-річний житель Полтави. Він веде сторінки, зокрема, і в Instagram. Та них він і публікував відео зі сварками з військовими. Нині одна зі сторінок заблокована.

Також відомо, що чоловік працював фітнес-тренером у спортивних клубах, надавав консультації через соцмережі.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок