Що почитати? Роман Наталки Доляк «На "Сьомому небі"»

Що почитати? Роман Наталки Доляк «На "Сьомому небі"»

Що почитати? Роман Наталки Доляк «На "Сьомому небі"»
. ФОТО: колаж Суспільне Чернігів

Поціновувачам іронічних детективів рекомендую для прочитання роман Наталки Доляк «На "Сьомому небі"», який є продовженням іронічного детективу "Шикарне життя у Вупперталі".

Така книжкова рекомендація від докторки педагогічних наук, професорки кафедри української мови та літератури НУЧК імені Т.Г. Шевченка Ольги Лілік.

Докторка педагогічних наук, професорка кафедри української мови та літератури НУЧК імені Т.Г. Шевченка Ольга Лілік
Ольга Лілік. ФОТО: Фейсбук-сторінка Ольга Лілік

Головна героїня роману Наталки Доляк «На "Сьомому небі"» – детектив-аматор Зоя Кирпач, яка працює на вінницькому телебаченні, проводить неофіційне розслідування вбивств своїх знайомих. Вона демонструє оригінальну манеру розслідування й перевершує поліцію в умінні спостерігати й узагальнювати.

У цьому романі дотримано основних принципів детективу як літературного жанру, зокрема схеми "злочин – дедуктивне розслідування – розкриття – покарання злочинця". Убивця скоює чотири злочини, а Зоя Кирпач веде розслідування і їй вдається розкрити справу, а злочинець отримує покарання. Вона добре знає кожного із героїв твору, притаманну їм поведінку, знаходить різні зачіпки й вибудовує логічні варіанти розвитку подій на основі дедуктивного методу.

Варто зазначити, що оскільки події розвиваються на вінницькій телестудії, то авторка поступово розкриває побут журналістів, описує працівників і їхні обов’язки. Читач заглиблюється в атмосферу, що панує на студії, і одразу помічає нетипові риси, ситуації, які згодом виникають і є нібито підказками для розкриття злочинів.

Серед переваг іронічного детективу Наталки Доляк «На "Сьомому небі"» – продумана кримінальна лінія, гумор, подекуди гротескний, динамічний сюжет, що розгортається в умовах українського урбаністичного простору.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок