"Шаную воїнів, біжу за Героїв України". На Миколаївщині триває Всеукраїнська акція

"Шаную воїнів, біжу за Героїв України". На Миколаївщині триває Всеукраїнська акція

"Шаную воїнів, біжу за Героїв України". На Миколаївщині триває Всеукраїнська акція
Учасники Всеукраїнського забігу "Шаную воїнів, біжу за Героїв України" на фоні знищеної російської техніки, біля Миколаївської ОВА. Фото: Володимир Кілярський/Facebook

З 26 серпня до 3 вересня триватиме Всеукраїнський забіг "Шаную воїнів, біжу за Героїв України". До акції Миколаївщина долучилася одразу від її початку в 2018 році. Під час повномасштабної війни захід перенесли в онлайн формат.

Про символічний забіг присвячений пам'яті загиблих воїнів кореспондентам Суспільного розповів президент Федерації легкої атлетики Миколаївської області Володимир Кілярський.

"На початку літа (2023 — ред.) планувалася, що все-таки офлайн. Ми готували трасу. Потім все-таки стан неспокійний у нашому місті, тому влада не дозволила і він у нас проходить як у прифронтових областях — онлайн", — говорить Володимир Кілярський.

"Шаную воїнів, біжу за Героїв України". Як на Миколаївщині пройшла Всеукраїнська акція
Президент Федерації легкої атлетики Миколаївської області Володимир Кілярський, 26 серпня 2023 року. Фото: Володимир Кілярський/Facebook

У Миколаєві бігли приблизно 30 учасників. Оскільки офіційні заходи скасовані, інформацію про подію не афішували.

"Зібралася легкоатлетична спільнота і ми символічно пробігли. Спочатку провели невеличке відкриття, розказали дітям про забіг: чому присвячений, яка мета, цілі. Зробили коло пошани по стадіону, тому що у нас були зовсім маленькі учасники. З іншими побігли на Соборну, до Обладміністрації, там де стоїть техніка, звідти у нас була дистанція п'ять кілометрів", — додає президент Миколаївської федерації легкої атлетики.

До пандемії COVID-19 стартували на Соборній площі, біля будинку творчості. Бігли в сторону ЧНУ імені Петра Могили, робили коло і біля Суднобудівного заводу імені 61 комунара поверталися назад. За словами Володимира Кілярського, маршрут сягав три кілометри.

"Долучалося багато спільноти, до повномасштабного вторгнення, окрім спортивної були військові, приходили матері загиблих військових і вручали нагороди усім учасникам, хто закінчував дистанцію", — говорить Володимир Кілярський.

"Шаную воїнів, біжу за Героїв України". Як на Миколаївщині пройшла Всеукраїнська акція
Учасники готуються до забігу на одному з Миколаївських стадіонів, 26 серпня 2023 року. Фото: Володимир Кілярський/Facebook

За словами Володимира Кілярського, подібні акції відбулися в Южноукраїнську, де захід мав офлайн формат та Вознесенську.

Забіг "Шаную воїнів, біжу за Героїв України" в Олександрівській територіальній громаді відбувається вдруге, говорить спеціалістка молоді та спорту Олександрівської селищної ради Алла Коваль. Організатори кажуть, у 2022 році учасники заходу були задоволені.

"Тому ми вирішили проводити такі заходи, адже вони гуртують людей навколо однієї мети і цілі. Перемога і достойна гідна шана тим людям, які достойно віддали саме цінне для нашого миру — своє життя", — розповідає Алла Коваль.

"Шаную воїнів, біжу за Героїв України". Як на Миколаївщині пройшла Всеукраїнська акція
Учасники забігу Олександрівської ОТГ, 26 серпня 2023 року. Фото: Алла Коваль/Facebook

Здебільшого, дистанцію біжать два кілометри. У 2023 до акції в Олександрівській громаді доєдналися більше людей аніж минулого року. Загалом, за словами Алли Коваль, по всій громаді брали участь триста людей.

"Багато людей мені дзвонили і питали чи буде у нас забіг. Кажу, звісно буде, а як же, ми не можемо пропустити цю подію. Тому ми зробили маленьку таку урочистість, що це за подія, чому вона відбувається, навіщо ми тут зібралися. А далі вмикали патріотичні пісні і бігли з прапорами", — говорить спеціалістка.

"Шаную воїнів, біжу за Героїв України". Як на Миколаївщині пройшла Всеукраїнська акція
Учасники Олександрівської ОТГ, які приєдналися до акції, 26 серпня 2023 року. Фото: Алла Коваль/Facebook

Колону супроводжували поліцейський автомобіль та медсестра. Організатори подбали про воду для учасників.

"Вважаю, що ці заходи дуже корисні й потрібні громаді. Вони дають можливість об’єднати молодь і свідомих громадян навколо цінностей, української державності, незалежності, вшанувати пам’ять, подякувати рідним загиблих, показати, що вони не одні у своєму горі, показати що їм не байдуже", — додає Алла Коваль.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок