"Адвоката наймали для громади" — голова сільради на Миколаївщині відповів на звинувачення у використані бюджетних грошей

"Адвоката наймали для громади" — голова сільради на Миколаївщині відповів на звинувачення у використані бюджетних грошей

"Адвоката наймали для громади" — голова сільради на Миколаївщині відповів на звинувачення у використані бюджетних грошей
Голова Галицинівської сільради Іван Назар, 19 грудня 2019 року. Фото: decentralization.gov.ua

Голова Галицинівської сільради Миколаївського району Іван Назар заперечив інформацію про сплату за гроші бюджету послуг адвоката, який здійснює його захист у кримінальному провадженні з розтрати майна. Про це 22 серпня у мережі Фейсбук поширив допис користувач Андрій Білоус, навів відомості про укладений між Галицинівською сільською радою та адвокатом Дмитром Голубенком договір.

Кореспондентам Суспільного голова сільради Іван Назар надав коментар.

За його словами, угода з адвокатом була підписана для юридичних послуг, що не пов'язані зі справою про будівництво водогону від 2017 року.

"Не наймав для себе за бюджетні гроші адвоката. Ми наймали для громади. Це вже є індивідуми, які хочуть так, як вони хочуть. Це їхні справи. Ми зараз хочемо повернути громаді земельну ділянку у селі Лимани, що під дитячим табором. А щоб це зробити, треба йти по судах і відвойовувати землю і приміщення. Це ж не тільки моє рішення, це депутатський корпус вирішує. Гарний спеціаліст, чого б його не взяти", — сказав керівник громади.

Іван Назар повідомив, що йдеться про майновий комплекс на території села Лимани, що належав дитячому оздоровчому табору "Радянська Україна". В лютому 2006 року його придбав приватний підприємець. Згодом Господарський суд Миколаївської області та Вищий господарський суд України визнали угоду купівлі-продажу недійсною. Договір оренди ділянки був розірваний.

"Але, незважаючи на судові рішення, повернення до державної власності майнового комплексу так і не відбулось, юридично власником залишається приватна особа. Єдиним шляхом вирішення цієї проблеми є нові судові спори. Кінцевою ж метою керівництва громади в даному питанні є створення на базі комплексу реабілітаційного центру для наших захисників і центру оздоровлення та відпочинку дітей", — розповів Іван Назар.

На сесії Галицинівської сільської ради депутати прийняли рішення залучити адвоката, який здійснюватиме юридичний супровід з цього питання. Сума за юридичні послуги 380 000 гривень, пояснив Назар, не є фіксованою, адже договір між сільською радою та адвокатом Дмитром Голубенком передбачає оплату за фактично надані послуги.

Назар також підтвердив, що 6 вересня 2023 року відбудеться чергове засідання по справі з розтрати та привласнення майна при будівництві системи водопостачання у селі Лимани. Прокуратура направила обвинувальний акт до суду у 2018 році.

"Засідання щодо водогону тривають давно. Суд розбереться у правоті, потім зробить висновок. Щодо тверджень автора статті про те, що я сплачую послуги адвоката за захист у кримінальному провадженні, то це твердження безпідставне. Оскільки договір про надання правової допомоги я уклав ще у 2020 році і оплатив за ці послуги, як фізична особа, в момент укладання договору", — прокоментував голова сільради.

Що відомо про майновий комплекс на території Галицинівської громади

  • За інформацією Галицинівської сільради, у лютому 2006 року об’єднання оздоровчих підприємств "Миколаївсільгоспздравниця" нерухоме майно колишнього дитячого-оздоровчого табору продало приватному підприємцю.
  • У серпні 2010 року Регіональне відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області звернулось до господарського суду з позовом про визнання вказаного договору недійсним.
  • 21 жовтня 2010 року Господарський суд Миколаївської області визнав недійсним договір купівлі-продажу нерухомого майна дитячого-оздоровчого комплексу. Одеський апеляційний господарський суд та Вищий господарський суд України залишили це рішення без змін.
  • 22 вересня 2011 року за позовом прокурора Господарський суд Миколаївської області розірвав договір оренди земельної ділянки.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок