У селі Ісаї на Львівщині завершують реставрацію храму XVII століття

У селі Ісаї на Львівщині завершують реставрацію храму XVII століття

У селі Ісаї на Львівщині завершують реставрацію храму XVII століття
Церква святого Архистратига Михаїла в Ісаях. Суспільне Львів

У селі Ісаї в Самбірському районі завершують реставрацію Михайлівської церкви. Цьогоріч на відновлення храму з обласного бюджету виділили 3 мільйони 600 тисяч гривень. Що вже встигли зробити, дізнавалося Суспільне.

Наразі реставратори замінюють покрівлю дерев'яної церкви. Роботи розпочали у травні, а вже завершують стелити ґонт. Розповідають, що все роблять згідно з проєктом.

"Вітроломи в нас намальовані: тут є одне вікно, тут друге, відносно них працюємо. Беремо дошку, ця теж йде планка, зрізається вручну", — каже реставратор Микола Тимчина.

Реставраційні роботи у храмі
Реставраційні роботи у храмі. Суспільне Львів

Вікна у храмі в Ісаях
Вікна у храмі в Ісаях. Суспільне Львів

Окрім покрівлі, майстри частково відновили каркас церкви, замінили дерев’яні елементи конструкції, галереї храму на другому та першому поверхах, підлогу, закріпили фундамент. А зараз займаються обмощенням навколо храму. Також у планують відновлювати розписи на стінах, каже директорка обласного департаменту архітектури Олена Василько.

"Цього року в обласному бюджеті, в програмі охорони культурної спадщини, було передбачено 3 мільйони 600 грн на загальні реставраційні роботи по збереженню храму і 1 мільйон — на реставрацію стінопису, яким перекрита фактично вся внутрішня частина храму. Він доволі добре збережений, хоча і перебуває в аварійному стані. Там є відшарування часткове, яке цьогоріч ми повинні були б закріпити", — каже посадовиця.

Внутрішні розписи храму
Внутрішні розписи храму. Суспільне Львів

За словами Олена Василько, закріпити стінопис планують до вересня, а реставруватимуть розписи до жовтня і продовжать наступного року.

На початок