Лукашенко заявив, що українці “стоять на колінах”, в ОП порадили йому поважати права білорусів

Лукашенко заявив, що українці “стоять на колінах”, в ОП порадили йому поважати права білорусів

Лукашенко заявив, що українці “стоять на колінах”, в ОП порадили йому поважати права білорусів
. AP

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 16 серпня на провладному мітингу у центрі Мінську застеріг білорусів від сценарію України, яка, за його словами, “стоїть на колінах”. Також він заявив, що Україна, як і інші країни, “наказала провести нові вибори” у Білорусі. Офіс президента України порадив білоруській владі “поважати право своїх співгромадян на життя, здоров'я та свободу.”

"Я хотів би запитати у них (протестувальників проти Лукашенка – ред.): що з вами, білоруси? Ви ж хотіли "століттями людьми зватися"? І пам'ятайте: загубите першого президента - це буде початок вашого кінця. Ви завжди будете, як в Україні, інших країнах, стояти на колінах і молитися невідомо на кого", - заявив Лукашенко.

Він також заявив, що “НАТОвські війська брязкають гусеницями біля наших воріт”.

“Йде нарощування військової потужності на західних кордонах нашої країни. Литва, Латвія, Польща, на жаль, наша рідна Україна і її керівництво наказують провести нові вибори”, – стверджував Лукашенко.

Президент Білорусі стверджує, що "якщо тільки ми підемо на поводу у них, ми зірвемося в штопор і ніколи не стабілізуємо наш повітряний корабель”.

Офіс президент України, коментуючи висловлювання Лукашенка, заявив, що слова про те, що керівництво України “наказує” провести нові вибори в Білорусі – це “не просто відверта неправда, це свідоме нагнітання, свідома провокативна поведінка”.

“Посиланням на ту чи іншу сусідню державу не можна заглушити голос багатотисячних протестів своїх же співгромадян. Якщо довіри немає, – а світ бачить, що довіри й близько немає – то цей дефіцит несправедливими звинуваченнями на адресу “керівництва іншої країни” не заповнити. Швидше, можна викликати ще більшу недовіру”, – вважає Офіс президента.

На Банковій заявили, що “офіційний Мінськ, на жаль, уже продемонстрував, безвідповідально звільнивши “вагнерівців”, що історична близькість наших двох народів та принцип взаємної допомоги сусідів для нього особисто нічого не вартує”.

“Єдине, що хотілося б справді сказати білоруській державі, це – поважайте право своїх співгромадян на життя, здоров'я та свободу. І на політичну зрілість... Від цього залежатиме не тільки майбутнє Білорусі, а й майбутнє багатьох людей, включно з будь-якими політиками”, – заявили в ОП.

Що відомо

  • Влада Білорусі віддала 32 затриманих бійців приватної військової компанії "Вагнер" Росії. Офіс президента Україна сприйняв це "з прикрістю".
  • У Мінську і ще понад десяти містах Білорусі тривають масові акції протесту у зв'язку з результатами виборів, за якими у чинного президента Олександра Лукашенка 80,1% голосів, а у його опонентки Світлани Тихановської — 10,1%.
  • У ніч на 13 серпня у кількох білоруських містах силовики затримали 700 осіб, тоді як за перші дні протестів — 6 тисяч.
  • Пізніше зі слідчих ізоляторів почали звільняти учасників акцій протесту.
  • 10 серпня влада Білорусі підтвердила загибель одного чоловіка під час протестів у Мінську. Згідно з офіційною інформацією, Олександр Тарайковський загинув, коли намагався кинути в силовиків вибухівку.
  • Цивільна дружина Олександра Тарайковського, котрий загинув у Мінську 10 серпня, каже, що чоловік вийшов з дому в одних шортах і не мав із собою вибухівки.
  • 15 серпня у Мінську біля метро "Пушкінська" відбулася акція пам’яті загиблого під час протестів Олександра Тарайковського. Тисячі жителів міста прийшли вшанувати загиблого.
  • ЗМІ опублікували нове відео і фото загибелі протестувальника у Мінську.
На початок