Макухівське сміттєзвалище біля Полтави: навіщо замовили дослідження на 6 мільйонів гривень

Макухівське сміттєзвалище біля Полтави: навіщо замовили дослідження на 6 мільйонів гривень

Макухівське сміттєзвалище біля Полтави
Макухівське сміттєзвалище біля Полтави. Фото: Суспільне Полтава

У Полтаві планують створити полігон твердих побутових відходів на місці стихійного Макухівського сміттєзвалища. Задля цього управління житлово-комунального господарства Полтавської міськради уклало договір з розробки необхідної документації. Вартість послуги – 6 мільйонів гривень із бюджету громади.

Про це Суспільному розповів перший заступник голови міськради Валерій Пархоменко.

Навіщо замовили дослідження на 6 мільйонів гривень

Стихійне сміттєзвалище – за 1,5 кілометри від Полтави та за 600 метрів від найближчого села Макухівка. Відходи з усього міста сюди вивозять із 1953 року. У серпні цього року Полтавська міська рада уклала договір з розробки документації для Макухівського сміттєзвалища. Вона передбачає ряд екологічних досліджень, обстежень та розрахунків, каже Валерій Пархоменко. За даними сайту Prozorro, підрядник має виконати це до кінця цього року.

Макухівське сміттєзвалище
Макухівське сміттєзвалище біля Полтави. Фото: Суспільне Полтава

"У нас є звернення правоохоронних органів щодо закриття Макухівського сміттєзвалища. Для того, щоб продовжити його роботу, ми повинні виготовити проектно-кошторисну документацію, яка називається «Вплив на довкілля». На виготовлення документації «Вплив на довкілля» відповідно до програми і бюджету спрямовано 6 мільйонів гривень", — каже перший заступник голови Полтавської міськради Валерій Пархоменко.

Макухівське сміттєзвалище біля Полтави: навіщо замовили дослідження на 6 мільйонів гривень
Заїзд на Макухівське сміттєзвалище. Фото: Суспільне Полтава

За його словами, це, зокрема, потрібно, аби у подальшому створити полігон твердих побутових відходів.

"Наступний етап в нас має бути сміттєпереробний завод з глибокою переробкою, з утилізацією, і все одно нам необхідно буде полігон твердих побутових відходів, тому що яка б не була переробка, відсотків 20 залишиться якогось сміття, яке не підлягає режиму переробки. Ми повинні його законсервувати, рекультивувати, засипати, пересипати землею, висадити дерева і перейти на нові сучасні технології переробки сміття", — додав перший заступник голови Полтавської міськради Валерій Пархоменко.

Яка думка еколога

"Потрібно шукати нове місце. Фільтрати, що накопичуються, потрапляють у воду, потрапляють у Коломак. Є на сьогоднішній день такі системи очистки фільтрату, якими можна очистити до такого ступеню, що можна поставити склянку і чистої води випити. А у нас там нема нічого", — каже професор кафедри прикладної екології та природокористування Юрій Голік.

Що нині є на Макухівському сміттєзвалищі

До поки немає полігону, цьогоріч на сміттєзвалищі відновили земляне обвалування та частково його рекультивували, каже начальник комплексу з видалення відходів "КАТП-1628" Микола Костенко.

"За останні 8 місяців цього року у нас були серйозні загоряння, так звані глибинні загоряння. Часто бувають у холодну пору року. З квітня місяця загорянь нема.У нас було встановлено відлякувач птахів. Він імітує крики хижих птахів, і таким чином відлякуються птахи, які перебувають на звалищі, які потенційно є носіями різних забруднень. Блок такий невеликий і 6 динаміків", — говорить начальник комплексу з видалення відходів "КАТП-1628" Микола Костенко.

Макухівське сміттєзвалище
Макухівське сміттєзвалище. Фото: Суспільне Полтава

Також тут протягом двох останніх місяців ліквідовували фільтраційне озеро, що витікало за межі сміттєзвалища.

"Таких загорянь, їх не перечислити. Тиждень тому їздили пожежні. До колонки ходимо, берем воду, а ця що в мене у криниці – вона не придатна. Поливати нею не можна. Там вся табличка Менделєєва. Хай вони вже полігони роблять у другому місці. Нам уже достатньо за 60 років цього звалища. Ми навіть не згодні й на переробний завод.", — говорить місцева жителька Людмила Солошенко

"Цього року за перше півріччя десь близько 320 тонн в день завозиться на звалище. Це близько 2 600 метрів кубічних. Це більше сотні машин в день. Останні два роки збільшилась (динаміка-ред.)у зв’язку з тим, що, можливо, збільшилась кількість тимчасово переміщених осіб збільшилась, тенденція йде на збільшення", — додав начальник комплексу з видалення відходів "КАТП-1628" Микола Костенко.

Як розповів Микола Костенко, площа сміттєзвалища – близько 17 гектар. А загальний об’єм відходів, що накопичився за всі роки експлуатації, становить 18 мільйонів кубічних метрів.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок