Резніков розповів, скільки часу піде на підготовку українських пілотів на F-16

Резніков розповів, скільки часу піде на підготовку українських пілотів на F-16

F-16
. Винищувачі F-16 американського виробництва пролітають у небі над столицею Польщі, беручи участь у масштабному військовому параді на честь Дня польської армії, 15 серпня 2023 року, AP Photo/Czarek Sokolowski

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що об'єктивно на підготовку українських льотчиків до польотів на F-16 потрібно 6-7 місяців, однак на підготовку технічного персоналу може піти більше часу.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

"Ключове завдання вирішене. під час візиту Зеленського прозвучали дуже важливі новини. 1. "Зелене світло"на навчання від США. 2. — "Зелене світло" на постачанняF-16 від США, 3. Вже озвучена лідерами Данії та Нідерландів на зустрічі з Зеленським кількість літаків, які вони готові будуть передати після того, як завершиться курс навчання (пілотів, — ред.)", — сказав міністр.

Резніков нагадав, що до "літакової коаліції", яка була започаткована на Вільнюському саміті НАТО приєдналося 11 країн, але меморандум відкритий до нього можуть приєднатися інші країни, якщо вони будуть згодні передати Україні літаки.

"Але ключовим моментом є те що літак є просто платформою треба говорити про зброю, ракети, снаряди, які будуть застосовувати F-16. треба говорити про підготовку інфраструктури, щоб ми їх могли обслуговувати і вони могли виконувати бойові завдання це означає підготовку не тільки пілотів, а й інженерів, техніків, людей які планують операції. Це серйозний комплекс завдань і ми маємо навчити сотні людей для перших пташок у нашому небі", — сказав він.

За словами Резнікова, об'єктивно на підготовку українських льотчиків до польотів на F-16 потрібно 6-7 місяців.

"Пілоти наші продемонстрували спроможність бути готовими, а от техніки та інженери ми поки що не знаємо — дуже складні системи обслуговування, ремонту", — зазначив міністр.

Що відомо про передачу Україні західних винищувачів

19 травня прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак і голова уряду Нідерландів Марк Рютте оголосили про готовність США схвалити навчання українських пілотів на винищувачах F-16. До "авіаційної коаліції" приєднаються і Бельгія та Данія.

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Сполучені Штати можуть надати згоду на передачу Україні сучасних бойових літаків, зокрема F-16, якщо ті не застосовуватимуться для ударів по території РФ.

21 травня прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час саміту G7 підтвердив готовність надати допомогу в підготовці українських військових пілотів.

Після саміту G7 стало відомо, що США розблокували навчання українських пілотів на винищувачах та постачання авіатранспорту іншими державами.

Байден підтвердив намір США навчати українських пілотів на F-16, але зауважив, що Київ пообіцяв не застосовувати їх для ударів по території РФ.

На саміті G7 обговорили з партнерами підготовку українських пілотів утім про повноцінну передачу машин говорити зарано, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

22 травня речник Держдепу Метью Міллер заявив, що постачання Україні винищувачів F-16 є пріоритетом для США та інших союзників. Реалізовувати відповідний план партнери розпочнуть у найближчі місяці.

23 травня генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що західні союзники України визначатимуть індивідуально, коли починати навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

20 серпня президент Зеленський відвідав Данію та Нідерланди. Прем'єр-міністрка Данії Метте Фредеріксен заявила, що країна планує відправити Україні 19 літаків F-16, перші шість — ближче до Нового року.

Відповідно Нідерланди нададуть 42 літаки, повідомив президент Зеленський. Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна та Данія відправлять літаки F-16 до України після того, як будуть виконані умови, серед яких забезпечення необхідної інфраструктури та завершення навчання пілотів.

Раніше США погодили надання Україні літаків після завершення навчання пілотів. За словами радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана, це рішення було офіційно оформлено в листі від держсекретаря Ентоні Блінкена.

На початок