Енергосистема буде готова для проходження зимового сезону — Галущенко

Енергосистема буде готова для проходження зимового сезону — Галущенко

Міністр енергетики України Герман Галущенко
. Міністр енергетики України Герман Галущенко. Фото: Львівська ОВА

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що енергетичну інфраструктуру України готують до ефективної роботи взимку, а відповідні установи готові забезпечити швидке реагування на можливі екстрені ситуації.

Про це Герман Галущенко сказав на брифінгу під час робочої поїздки на Львівщину, повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

"Енергосистема буде готова до зими, є всі необхідні ресурси для проходження опалювального зимового сезону без відключень електроенергії. Але не виключені наслідки терористичних атак з боку РФ, які мі не можемо прогнозувати. Мета противника – досягти блекауту в Україні. Минулої зими ми багато чого навчилися з погляду втримання енергосистеми, але удари РФ можуть бути модифіковані", — сказав Галущенко.

Він підкреслив, що у разі відсутності нових серйозних пошкоджень через обстріли не планується вводити обмеження в подачі електроенергії споживачам.

"Якщо і будуть відключення світла, то вони будуть наслідком атак на нашу енергосистему і матимуть тимчасовий характер", — додав урядовець.

13 серпня прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що в Україні відремонтовано 5 атомних енергоблоків, а ще 4 перебувають у ремонті.

Яка ситуація з електропостачанням в Україні

Восени 2022-го Росія регулярно почала обстрілювати енергоінфраструктуру України. У грудні через російські обстріли з ладу була виведена половина енергосистеми України. А після обстрілів 16 грудня запровадили надзвичайний стан в енергетиці.

Міжнародні організації та уряди країн відправили Україні генератори та іншу допомогу для відновлення електрики. 13 грудня в Парижі відбувся перший енергетичний "Рамштайн", де серед іншого ухвалили 1 мільярд доларів Україні на проходження зими.

В уряді України розглядають три сценарії блекауту і закликають українців економити електроенергію та підготуватись до тривалих відключень світла.

З 16 січня 2023-го українці можуть обміняти старі електричні лампи розжарювання на енергоощадні LED-лампи, вони на 88% більш енергоефективні. Фінансування 30 млн LED-ламп відбуватиметься коштом ЄС. Заявку можна подати через "Дію", після чого — отримати п'ять нових ламп у найближчому відділені "Укрпошти".

На початок