НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення секретаря Запорізької міськради Анатолія Куртєва на понад 9 млн грн

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення секретаря Запорізької міськради Анатолія Куртєва на понад 9 млн грн

Анатолій Куртєв збагатився на 9 млн.грн
Анатолій Куртєв. Telegram/Анатолій Куртєв

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) за результатами моніторингу способу життя Анатолія Куртєва, секретаря Запорізької міськради, виконувача обов’язків міського голови, виявило ознаки корупційного кримінального правопорушення, що свідчать про його незаконне збагачення на понад 9 млн грн.

Про це сьогодні, 18 серпня, повідомили в пресслужбі Національного агентства з питань запобігання корупції.

Зазначають, що в серпні минулого року під час обшуку помешкання, яке Анатолій Куртєв орендував разом зі своїм помічником, детективи НАБУ виявили та вилучили майже 600 тис. грн, 230 тис. дол. США та 650 євро.

"Обшук здійснювався у межах досудового розслідування у кримінальному провадженні, до якого, ймовірно, причетний секретар міськради".

У відповідь на запит Національного агентства Анатолій Куртєв заявив, що нічого не знає про вилучені кошти та квартиру. НАЗК, зокрема за матеріалами НАБУ, встановило, що він користувався житлом разом зі своїм помічником, а вилучені кошти не відповідають доходам, отриманими в законний спосіб.

"У виправленій декларації за 2020 рік Куртєв вказав, що грошових активів не має, а відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків свідчать, що його доходи за 2021 та 2022 роки не дозволяли накопичити вилучену суму. Факт користування ним вказаною квартирою був підтверджений свідками та інформацією з камер відеоспостереження", — йдеться в повідомленні.

Помічник секретаря міськради, який також проживав в цій квартирі, повідомив, що вилучені під час обшуку кошти, належать йому та його батькам. Однак НАЗК з’ясувало, що ані він, ані його батьки таких коштів в законний спосіб отримати не могли.

"Таким чином, Куртєв набув необґрунтовані активи у 9 млн 31 тис. грн, що перевищує його законні доходи".

НАЗК затвердило обґрунтований висновок стосовно секретаря Запорізької міськради у зв’язку з виявленням ознак корупційного кримінального правопорушення – незаконного збагачення, відповідальність за яке передбачено ст. 368-5 Кримінального кодексу України та надіслало його до НАБУ для здійснення досудового розслідування.

Анатолій Куртєв у відповідь на результати моніторингу НАЗК зазначив на своєму каналі Telegram, що готовий до співпраці з детективами НАБУ для повного та швидкого з'ясування ситуації:

"У зв'язку із систематичними публікаціями в ЗМІ замовних матеріалів допускаю, що є окремі особи, що можуть бути зацікавлені у введені в оману контролюючих органів, та могли розповсюдити недостовірну чи викривлену інформацію. Наразі ми не мали змоги ознайомитись з висновком НАЗК, тож посилаємо офіційний запит для ознайомлення".

Що відомо

  • 30 серпня у Запорізькій міській раді проводили обшуки слідчі Служби безпеки України та Національного антикорупційного бюро. У пресслужбі СБУ повідомили, що розслідують можливе незаконне привласнення гуманітарної допомоги ТОП-посадовцями у Запорізькій області. Окрім міської ради та Запорізької ОВА, обшуки також проводились на складських приміщеннях та за адресами проживання ймовірно причетних до злочину осіб.
  • 20 вересня на сесії Верховної Ради нардепи підтримали пропозицію щодо створення тимчасової комісії з розслідування використання гуманітарної допомоги. Очолив комісію народний депутат від “Слуги Народу” Сергій Козир.
  • 4 жовтня парламентська комісія, що розслідує використання гуманітарної допомоги, працювала у Запоріжжі. Мета роботи комісії – допомогти правоохоронним органам встановити факти розкрадань.
  • 29 листопада колегія Вищого антикорупційного суду відмовила у знятті арешту з чверті мільйона доларів, вилучених під час обшуку квартири, в якій нібито проживає в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв та в якій, на момент візиту слідчих, був присутній його помічник Владислав Павлюченко.
  • 4 квітня стало відомо, що спецкомісія Верховної Ради завершила розслідування щодо гуманітарної допомоги в Запорізькій області. Зібрану за пів року інформацію опублікували в проміжному звіті, його також передали правоохоронцям.

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок