У Запорізькій міськраді та у ЗОВА провели обшуки слідчі НАБУ

У Запорізькій міськраді та у ЗОВА провели обшуки слідчі НАБУ

Доповнено
У Запорізькій міськраді та у ЗОВА провели обшуки слідчі НАБУ
. НАБУ та СБУ провели обшуки в міськраді Запоріжжя та ЗОВА. Фото САП

30 серпня у Запорізькій міській раді проводили обшуки слідчі Служби безпеки України та Національного антикорупційного бюро.

Про це повідомив секретар та в.о. міського голови Анатолій Куртєв.

Він зазначив, що зранку не має можливості вести свої справи, адже в установі працюють слідчі й проводяться слідчі дії.

"Ми завжди готові співпрацювати з правоохоронними органами. Міська влада завжди відкрита", — сказав Куртєв у відео, оприлюдненому в його телеграм-каналі.

Керівник Антикорупційного руху в Запоріжжі Костянтин Белов повідомив Суспільному, що також обшуки проводились вдома у заступниці Запорізької ОВА Злати Некрасової.

"Обшуки здійснювало Національне антикорупційне бюро разом з СБУ. Обшуки проводилися у міській раді та у заступниці Запорізької обласної військової адміністрації Злати Некрасової за місцем проживання та у її кабінетах. Робилися обшуки за фактом розкрадання бюджетних коштів на закупках та тендерах", — каже він.

Суспільне звернулось до обох посадовців за коментарем стосовно ймовірних причин обшуків. Їхні телефони поза зоною досяжності.

Втім, прокоментували посадовці події сьогоднішнього ранку у своїх соцмережах. Так, Злата Некрасова на своїй сторінці в інстаграм зазначила, що у чиновників своя функція, у контролюючих органів — своя. Всі необхідні доступи для перевірки інформації були надані:

"В нас немає приводу для хвилювання. Це відбувається в різних містах країни. І це правильно, я вважаю, тому що наша гілка влади задіяна в дуже багатьох процесах", — каже посадовиця.

Таку ж позицію оприлюднив і Анатолій Куртєв у своєму телеграм-каналі. Він зазначив, правоохоронцям був наданий доступ "до абсолютно до усієї інформації, якої вони потребували".

Про результати обшуків та попередню кваліфікацію правопорушень

У пресслужбі СБУ повідомили, що розслідують можливе незаконне привласнення гуманітарної допомоги ТОП-посадовцями у Запорізькій області.

"Ці слідчо-оперативні дії відбуваються за фактом ймовірного незаконного привласнення гуманітарної допомоги, наданої Запорізькій області від початку широкомасштабного вторгнення РФ", — йдеться в повідомленні.

Окрім міської ради та Запорізької ОВА, обшуки також проводились на складських приміщеннях та за адресами проживання ймовірно причетних до злочину осіб.

У Запорізькій міськраді та у заступниці голови ЗОВА провели обшуки слідчі НАБУ
СБУ та НАБУ провели обшуки на складських приміщеннях Запорізької ОВА. Фото: СБУ

Під час обшуків у посадовців Запорізької міської ради виявили:

▪️ речовини, схожі на наркотичні засоби, які направлені на експертизу;

▪️ незареєстровану вогнепальну зброю та набої до неї;

▪️ велику кількість готівки.

Також Суспільне звернулось за коментарем до Національного антикорупційного бюро. Там повідомили, що НАБУ та САП спільно із Департаментом контррозвідки СБУ проводять понад 20 обшуків у Запоріжжі.

У Запорізькій міськраді та у заступниці голови ЗОВА провели обшуки слідчі НАБУ
Фото: СБУ

"Слідча дія санкціонована і здійснюється у межах розслідування за фактом можливого незаконного привласнення гуманітарної допомоги, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, та незаконного збагачення", — йдеться у відповіді на офіційний запит.

Наразі триває слідство за трьома статтями Кримінального кодексу України. Попередня правова кваліфікація вчинених кримінальних правопорушень — ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 та ст. 368-5 КК України.

Читайте також: У Запоріжжі затримали двох посередників, що вимагали гроші за виїзд на окуповану територію

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок