Справа про "гуманітарку" в Запоріжжі: ВАКС не зняв арешт з коштів, вилучених під час обшуку квартири посадовців

Справа про "гуманітарку" в Запоріжжі: ВАКС не зняв арешт з коштів, вилучених під час обшуку квартири посадовців

Справа про "гуманітарку" в Запоріжжі: ВАКС не зняв арешт з коштів, вилучених під час обшуку квартири посадовців
. Обшук детективами НАБУ та слідчими СБУ помешкань ТОП-посадовців Запоріжжя у справі про розкрадання гуманітарної допомоги. Фото: СБУ

29 листопада колегія Вищого антикорупційного суду відмовила у знятті арешту з чверті мільйона доларів, вилучених під час обшуку квартири, в якій нібито проживає в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв та в якій, на момент візиту слідчих, був присутній його помічник Владислав Павлюченко.

Про це повідомляють журналісти Запорізького центру розслідувань з судової зали у Києві.

Це друге засідання колегії Вищого антикорупційного суду у цій справі. Минулого разу, 23 листопада, адвокати Куртєва та Павлюченка намагалися зняти арешт та повернути гроші власнику.

За їхніми словами, грошима володіє саме помічник Куртєва. Гроші він отримав на зберігання від батьків, які проживають у Херсонській області.

у засіданні було оголошено технічну перерву.

Позиція сторони захисту

На думку сторони захисту обшуки в помешканні Павлюченка та подальший арешт майна відбувались з грубими порушеннями. Зокрема Павлюченко стверджує: він не казав слідчим НАБУ про те, що орендував квартиру й гроші належать її власникам, як зазначено у протоколі.

Також не є доведеним факт проживання Куртєва у цій квартирі та не вказане у протоколі обшуку місце, звідки саме вилучили зазначені гроші.

Наявність же планшета з обліковим записом Куртєва у його помічника під час обшуку сторона захисту пояснила тим, що Павлюченко веде соц.мережі в.о. міського голови.

Таким чином, на думку адвокатів, слідство не надало доказів, які б підтверджували, що вилучені кошти належать Куртєву та вимагає повернути їх Павлюченку.

Позиція сторони обвинувачення

На думку прокурора, зв’язок між Куртєвим і Павлюченко є чітким, тому вилучені кошти можна вважати такими, що належать саме Куртєву. На користь цього каже і те, що в Павлюченка зберігався планшет Куртєва не тільки з доступом до соцмереж, а й з іншими даними:

"При обшуку ми увійшли в планшет, який належить Куртєву, і містить в собі реєстраційні дані Куртєва в системі Гугл. В планшеті міститься листування з іншими особами, які перевіряються в провадженні з розкрадання гум.допомоги – Златою Некрасовою, Ігорем Шишкою, Олександром Старухом", – розповів прокурор САП.

Гроші ж вилучили з сумки, в якій містилось службове листування та інші документи з Обласного бюро судмедекспертизи за 2019-й рік, за підписами Куртєва, і коли він очолював цю установу.

Слідчі також перевірили доходи Павлюченка і його батьків, після чого зробили висновок, що з їхніми заробітками неможливо накопичити такі кошти.

Окрім того, є також докази, що становлять тайну слідства, та стосуються розкрадання гуманітарної допомоги. Спираючись на них, слідча група дійшла висновку, що Куртєв стало мешкає саме на тій квартирі, де здійснювався обшук.

Рішення колегії

Апеляційна суддівська колегія відмовила адвокатам у знятті арешту з вилучених грошей, повне обгрунтування відмови оголосять згодом.

Що відомо

  • 30 серпня у Запорізькій міській раді проводили обшуки слідчі Служби безпеки України та Національного антикорупційного бюро. У пресслужбі СБУ повідомили, що розслідують можливе незаконне привласнення гуманітарної допомоги ТОП-посадовцями у Запорізькій області. Окрім міської ради та Запорізької ОВА, обшуки також проводились на складських приміщеннях та за адресами проживання ймовірно причетних до злочину осіб.
  • 20 вересня на сесії Верховної Ради нардепи підтримали пропозицію щодо створення тимчасової комісії з розслідування використання гуманітарної допомоги. Очолив комісію народний депутат від “Слуги Народу” Сергій Козир.
  • 4 жовтня парламентська комісія, що розслідує використання гуманітарної допомоги, працювала у Запоріжжі. Мета роботи комісії – допомогти правоохоронним органам встановити факти розкрадань.

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок