Що почитати на вихідних? "Втеча майстра Пінзеля" Володимир Єшкілєв

Що почитати на вихідних? "Втеча майстра Пінзеля" Володимир Єшкілєв

Що почитати на вихідних? "Втеча майстра Пінзеля" Володимир Єшкілєв
. ФОТО: колаж Суспільне Чернігів

У попередні десятиліття активізується інтерес читачів до художньої біографістики, що передбачає охудожнення життєвих фактів видатних персоналій минулого, вписування їх у суспільний, історичний чи мистецький контексти, "відкриття" невідомих чи пояснення загадкових фактів біографії. Одним із таких творів є роман Володимира Єшкілєва "Втеча майстра Пінзеля", присвячений останнім місяцям життя європейського скульптора XVIII століття Іоанна Георга Пінзеля, творча спадщина якого понад двісті років була в забутті, а життя оповите загадками й таємницями.

Така рекомендація цього разу від докторки педагогічних наук, професорки кафедри української мови та літератури НУЧК імені Т.Г. Шевченка Ольги Лілік.

Докторка педагогічних наук, професорка кафедри української мови та літератури НУЧК імені Т.Г. Шевченка Ольга Лілік
Ольга Лілік. ФОТО: Фейсбук-сторінка Ольга Лілік

Дія твору розгортається на заході України в середині XVIII століття, коли головний герой книги майстер Пінзель переїздить до містечка Бучач, тікаючи від переслідувачів.

У романі описана атмосфера, що панувала в місті, яке розташовувалося за 35 кілометрів від турецького кордону, а отже, було фронтиром на шляху між Європою й Османами. У романі є соціальні типажі, яких можна було на той час зустріти в місті: італійських найманців і мандрівних лицарів, шляхтичів та повій, головорізів і шукачів наживи та пригод, масонів і розенкрейцерів.

Володимиру Єшкілєву вдалося створити історичний роман з інтригуючим сюжетом, поєднати життєвий реалізм із містикою. Він визнає, що це фактично вільна фантазія автора на тему біографії Пінзеля, а також спроба увійти в контекст XVIII століття, передати його колористику й дух.

Роман Володимира Єшкілєва "Втеча майстра Пінзеля" сподобається тим, хто хоче дізнатися більше про творчість митця, розширити власні уявлення про події XVIII століття в Україні й світі, про діяльність таємничих орденів, які в той час суттєво впливали на хід світової політики.

Якщо після прочитання твору вас заінтригує загадкова постать Іоанна Георга Пінзеля, то ви можете продовжити читання "пінзеліани", зокрема ознайомитися з романом Євгенії Кононеко "Жертва забутого майстра".

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок