"Центр готовності цивільних": у Полтаві понад рік вчать містян військовій справі та домедичній допомозі

"Центр готовності цивільних": у Полтаві понад рік вчать містян військовій справі та домедичній допомозі

У Полтаві вчать домедичній справі
. Суспільне Полтава

У Полтаві понад 5 тисяч людей навчили військовій справі та домедичній допомозі. Зробили це у рамках проєкту "Центр готовності цивільних", розповіла Суспільному його волонтерка Олена Квіта. Цей центр діє у місті вже рік і організовують там за довільний внесок.

У Полтаві в "Центрі готовності цивільних" проводять заняття із домедичної допомоги.

"Це взагалі важливо, не тільки сьогодні. А сьогодні це надважливо, я сказав би так. Тому я не сам тут і хочу, щоб дитина також була у курсі. Не тільки у курсі, а могла б допомогти і собі, і комусь", - розповідає місцевий житель В’ячеслав Каблучко.

Відколи працює "Центр готовності цивільних" та які тренінги там проводять

"Центр готовності цивільних" у Полтаві почав працювати у липні 2022-го. За цей час тут провели понад 330 тренінгів, а долучилися до них більше п’ять тисяч містян, розповіла волонтерка центру Олена Квіта.

"Найбільш відвідуваними є тренінги з домедичної допомоги, гранатометна справа, справа роботи з квадрокоптерами, радіозв’язок, стрілецька справа. В соціальних мережах ми розміщуємо оголошення, розміщуємо розклади, графіки наших тренінгів. Будь-хто може зареєструватися в реєстраційній формі і за умовний донат прийти до нас і відвідати тренінг.

У Полтаві понад рік вчать містян військовій справі та домедичній допомозі
Учасників тренінгів навчають правильно накладати турнікети. Суспільне Полтава

"Ми сьогодні навчаємося зупиняти масивні кровотечі, при цьому спершу вміти їх розпізнати, це теж дуже важливо. Навчаємося з’ясовувати, чи є в людини дихання, чи ніщо не заважає людині дихати, дивитися на цілісність грудної клітки, чи немає проникних пошкоджень, і що ми можемо з цим зробити. Ці навички не вимагають спеціальної освіти від людини, тобто дуже важливо запам’ятати, що треба зробити негайно, а чого категорично робити не треба", - каже інструкторка з домедичної допомоги Центру готовності цивільних у Полтаві Анна Єгорова.

Коли відбуваються заняття з домедичної підготовки

Відбуваються заняття три-чотири рази на тиждень. Вперше на навчання прийшла полтавка Ніна Сизоненко.

"Багато позитивних відгуків чула і мої родичі ходили сюди. Тому вирішила, що домедична підготовка – це в будь-якому випадку корисний навик, навіть, якщо будемо сподіватися сюди ніколи це не дійде (бойові дії –ред.). І на фронт я поки не збираюся, то все одно буде корисно навчитися базове щось, допомогти комусь, раптом потрібно буде", - говорить місцева жителька Ніна Сизоненко.

"Центр готовності цивільних"
Тренінги відбуваються щонайменше - це три рази на тиждень. Суспільне Полтава

"Осередки нашого центру є також в громадах нашої області. І наші тренери роблять виїзні тренінги в громадах.Три-чотири рази на тиждень стабільно відбуваються заняття" - волонтерка центру готовності цивільних у Полтаві Олена Квіта.

Як розповіла волонтерка Олена Квіта, працюють у центрі кваліфіковані інструктори. Це, зокрема, військовослужбовці та тренери з домедичної допомоги.

"Зараз є сучасні протоколи, сучасні рекомендації. Ми за ними стежимо дуже пильно, постійно самі навчаємося, щоб навчати людей сучасній, доказовій, правильній інформації", - розповідає інструкторка з домедичної допомоги Центру готовності цивільних у Полтаві Анна Єгорова.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок