Легка атлетика: чемпіонат світу
Легка атлетика: чемпіонат світу
"Нова сходинка в кар'єрі". Український стрибун у висоту Нікітін – про потрапляння на дебютний чемпіонат світу та травми

"Нова сходинка в кар'єрі". Український стрибун у висоту Нікітін – про потрапляння на дебютний чемпіонат світу та травми

Ексклюзивно
"Нова сходинка в кар'єрі". Український стрибун у висоту Нікітін – про потрапляння на дебютний чемпіонат світу та травми
. Дмитро Нікітін під час виступу на чемпіонаті України. Фото: Дмитро Путінцев / ФЛАУ

Змагання в Будапешті стартують уже 19 серпня.

Збірна України з легкої атлетики цьогоріч на чемпіонаті світу з усіх країн-учасниць матиме найбільше представництво в стрибках у висоту. Зокрема, до заявки української команди потрапили одразу сім спортсменів: чотири жінки та три чоловіки. Серед них є і Дмитро Нікітін, який, ще будучи юніором, вигравав "срібло" на аналогічних змаганнях у своїй віковій групі.

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор чемпіонату світу-2023 з легкої атлетики в Україні. Дивіться прямі трансляції змагань на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, місцевих телеканалах Суспільного.

У 2023-му Нікітін не виконав норматив на світову першість, однак менше ніж за місяць до головного старту року він виграв чемпіонат України з результатом 2.24 метра. Тож до складу національної збірної 24-річний стрибун увійшов за рішенням Головної тренерської ради ФЛАУ після того як потрапив у список учасників "за добором". При цьому він виграв конкуренцію за це місце в рекордсмена України та Європи Богдана Бондаренка – той на внутрішній першості став другим.

Для Дмитра прийдешній чемпіонат світу буде дебютним. Раніше з основною збірною він виступав лише на змаганнях рівня чемпіонату Європи. Про те, як він готується до дебютної світової першості в кар’єрі та як узагалі дізнався про те, що поїде до Будапешта, – легкоатлет розповів Суспільне Спорт.

Дмитро Нікітін під час виконання стрибка на чемпіонаті України в Луцьку. Фото: Дмитро Путінцев / ФЛАУ
Дмитро Нікітін під час виконання стрибка на чемпіонаті України в Луцьку. Фото: Дмитро Путінцев / ФЛАУ
  • Про те, як дізнався, що все ж таки потрапив до команди на чемпіонат світу

"Після чемпіонату України ми з тренером [Ігорем Лонським] планували завершувати сезон. Плюс – я там показав результат не такий, що гарантував би мені участь у чемпіонаті світу. Я чекав на оновлення світового рейтингу, аби побачити, чи відібрався. Зрештою, я був нижче, аніж треба. Потім за кілька днів мені зателефонували з федерації, сказали, що вибиратимуть між мною та Богданом Бондаренком, запитали, чи готовий їхати. Я сказав: «Авжеж, готовий». Згодом мені сказали, що я в заявці. Думаю, те, що я виграв чемпіонат України зіграло вирішальну роль у цьому".

  • Про підготовку до світової першості

"Прийняли рішення залишатись удома, адже я дізнався про те, що поїду на чемпіонат світу доволі пізно. Так що тренуюсь у себе в Бердичеві. Чи нормальні тут умови? Як для любителів, думаю, то так, але для професійних спортсменів… Доріжки ще в більш-менш нормальному стані, а от у секторі є проблеми: тут гумове покриття, і в деяких місцях воно протерлось настільки, що можна було шиповками дістати асфальту, якось зачепитись. Довелось закривати ці шматки гуми «підручними засобами». Загалом тут можна тренуватись, але потрібно час від часу виїжджати на збори. Сподіваюсь, що на це звернуть увагу, адже тут тренуюсь не лише я, а й Роман Петрук. Він нещодавно став призером Всесвітньої універсіади та молодіжного Євро.

Після чемпіонату України ми хотіли працювати над фізичними показниками, відновитись трошки від травм, так що цим зараз і займаємось. Усе інше вже було напрацьовано впродовж сезону. Загалом треба поліпшити всі аспекти фізичної підготовки, пропрацювати всі найдрібніші м’язи. Усього потроху зробити, так би мовити".

  • Про тривалі пропуски великих стартів у зв’язку з травмами

"У попередньому сезоні так склалась ситуація, що спочатку ми не тренувались, бо з повномасштабним вторгненням узагалі не знали, що буде далі. Плюс – у 2021 році в мене був стресовий перелом, відновлювався після нього тривалий час, через це пропустив майже весь 2021-й рік і зимову частину сезону у 2022-му. Потім почав тренуватись, зрозумів, що мені не зовсім підходить перше лікування, яке мені прописали. Думав робити хірургічне втручання, але лікар сказав, що після другого лікування має стати легше, і з операцією краще не квапитись. Потроху-потроху відновлювався, просто потрібно це все підтримувати. Така ось особливість.

Чого пропустив і цей зимовий сезон? Це не було пов’язано з цією травмою, з’явилась уже інша. Так склалось, що восени я надірвав зв’язки, тож через це знову випав. Коли востаннє в мене був сезон без травм? Хіба що десь у юніорському віці. Але це спорт, таке буває".

  • Про цілі та значення прийдешнього виступу для кар’єри

"Авжеж, хочу показати той результат, на який дійсно готовий. Не хочеться загадувати конкретні метри, але сподіваюсь, що все вийде. Я думаю, що виступ на чемпіонаті світу – це буде нова сходинка в кар’єрі, і я впевнений у тому, що це буде ще й хороший поштовх для мене. Тривалий час у мене були травми, я не міг повноцінно виступати, показувати той результат, який хотілось. Тож цією нагодою треба користуватись".

Хто такий Дмитро Нікітін?

  • 24-річний легкоатлет, який спеціалізується на стрибках у висоту та представляє на змаганнях Житомирщину.
  • Срібний призер чемпіонату світу U18 (2015), срібний призер Євро U20 (2017), бронзовий призер Євро U18 (2016). Найвищий результат Дмитра на дорослих змаганнях аналогічного рівня – п'яте місце на чемпіонаті Європи в приміщенні у 2021-му.
  • Найкращий результат Дмитра Нікітіна в кар'єрі – 2.28 метра. Уперше йому підкорилась ця позначка у 2017 році.
  • У сезоні 2023 року найкращий показник стрибуна у висоту – 2.24 метра. Цей результат він продемонстрував на змаганнях у Конча-Заспі цього червня.
На початок