"Відмова від радянських сортів": яким чекають врожай яблук і груш в Україні та як зміняться ціни

"Відмова від радянських сортів": яким чекають врожай яблук і груш в Україні та як зміняться ціни

Яблука
. Фото: Pixabay

Врожай яблук у Євросоюзі у 2023 році оцінюється в 11,4 мільйона тонн, груш очікують — 1,7 мільйона тонн, про це йшлося під час конгресу в італійському Трентіно. Такі показники означають, що цьогорічний врожай яблук буде на 3% меншим від врожаю 2022 року, а обсяг врожаю груш скоротиться на 13%.

В Україні споживач не відчує дефіциту цих фруктів, про це в етері Суспільне. Спротив розповів голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка. Він також спрогнозував, якими будуть ціни на яблука та груші у сезоні 2023.

Прогнози щодо яблук та груш

"Останні три роки обсяг урожаю яблук та груш суттєво не змінюється — він є, скажімо, середньорічний по Північній півкулі. Що стосується України, то тут є кілька факторів, які впливають на врожай. Щороку ми стабільно збирали близько півтора мільйона яблук, більшість цього обсягу збирали домогосподарства на своїх подвір'ях. Через окупацію частини території України, часткового знищення підприємств, які займаються виробництвом яблук і груш, на окупованій території й на тій території, де відбуваються активні бойові дії, ми матимемо менший обсяг цієї продукції на ринку.

Але дефіциту для споживача не буде. Навпаки така ситуація дозволить максимально широко забезпечити яблуками та грушами полиці супермаркетів і ринки. Ми також налагодили логістичні ланцюжки щодо експорту яблук з України, тож це дозволить нам збільшити обсяг експорту цієї продукції".

Зміна сортів

"Росія була найбільшим імпортером яблук з України. Туди ми експортували продукцію, традиційну для країн пострадянського союзу. Це, наприклад, такі сорти як Айдаред, Ренет Симиренка й інші. Вони взагалі невідомі в більшості країн світу. Виробники яблук добровільно відмовляються постачати цю продукцію на ринок Росії, Білорусі, тож це стимулює їх змінювати власне виробництво, активно відбувається відмова від традиційних радянських сортів.

Це має наслідки досить глобальні, оскільки після завершення війни виробники не будуть відновлювати постачання цих продуктів на ринки Білорусі, Росії, а будуть орієнтуватись на інших імпортерів яблук і груш — це країни Африки, Перської затоки, Південно-Східної Азії. Там ці продукти є екзотичними, ми вже навчилися постачати їх туди і в перспективі — взагалі відмовимося від ринку країн-агресорів. До 2014 року експорт яблук з України до Росії складав 96%, сьогодні — нуль. Я вважаю, що це дуже крута тенденція, сподіваюсь, вона протримається віками".

Ціни на яблука та груші

"Збирання нового врожаю фактично розпочалось, ми вже бачимо на полицях супермаркетів і на ринках літні сорти, а з вересня-жовтня відбудеться основний збір яблук. До кінця року ціни однозначно будуть падати через сезонне знижування, також все залежатиме від експорту. Але загалом ситуація така, що ціни на яблука суттєво не будуть підвищуватися. Торік все здорожчало, був дефіцит, через повномасштабне вторгнення виробники пропустили один-два місяці, не могли ефективно обробляти сади через військові дії, працівники активно виїжджали за кордон. Цього року, думаємо, такого не відбудеться.

А щодо груші, то Україна завжди імпортувала її, не зважаючи на те, що ми самостійно вирощуємо. Цей фрукт завжди був дорогим: як груша з Європи, так і українська груша. Тому особливого якогось здорожчання не буде".

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок