"Навчання в метро — не безумна ідея". Інтерв’ю директорки ліцею Харкова Світлани Проценко

"Навчання в метро — не безумна ідея". Інтерв’ю директорки ліцею Харкова Світлани Проценко

"Навчання в метро — не безумна ідея". Інтерв’ю директорки ліцею Харкова Світлани Проценко
. Світлана Проценко. Фото: Суспільне Харків

Що робити школі, в якій немає укриття і навіть підвального приміщення? Чи правда, що 80% батьків харківських школярів обрали офлайнове навчання? Про це директорка ліцею №11 Світлана Проценко розповіла в інтерв'ю Світлани Проценко Ганні Силаєвій.

"Укриття коштує як нова школа"

Чи є у вашому ліцеї сховище?

Ні, в нашому ліцеї сховища немає, і навіть немає підвалу. Найближче укриття — це станція "Палац Спорту". Коли ми ще до вторгнення проводили умовні тренування, то щоб евакуювати всю школу потрібно 15 хвилин. І ще один заклад, який не підпорядковується міськраді, туди йти кілька хвилин.

Чи розглядали ваш ліцей як заклад, у якому потрібно збудувати мобільне укриття, або звести його поряд? Чи є такі плани?

Декілька разів таке питання підіймали, і до нас приходили представники ДСНС, органів управління освіти, хоча ми цю проблему анонсували й кричали про це ще до повномасштабного вторгнення, бо це вже було актуально. Було відразу зрозуміло, що в тих приміщеннях, які ми маємо, облаштувати укриття не можна. Тому, як нас запевнили, звичайно, як будь-яка школа Харкова та області, ми у перспективі матимемо якесь укриття, але це не першочергово. Тому що, для того, щоб ми мали це укриття, треба знайти місце та будувати його наново: знайти кошти, зробити проєкт. І звичайно, це має бути таке приміщення, яке має бути розташоване саме на території закладу.

"Навчання в метро — не безумна ідея". Інтерв’ю директорки ліцею Харкова Світлани Проценко
Фото: Суспільне Харків

Є таке місце?

За моєю думкою, є, але я не інженер, і не будівельник, не працівник ДСНС.

Там можуть бути якісь комунікації, через які неможливі земельні роботи?

Звичайно. Чи достатньо буде, навіть, тієї площі для того, щоб збудувати якесь таке "притомне" укриття для певної кількості класів. Це все потрібно обстежувати, це велика технологічна робота.

Ви розумієте, скільки це може коштувати?

Знаєте, або нам школою потрібно переїжджати кудись, або якщо будувати нове, то це фактично як друга школа.

А розглядається варіант переїзду?

Ні, нема куди.

"Більшість батьків — за онлайн"

Чи проводили ви опитування серед батьків, щодо можливого офлайн-начання?

Так, звичайно. Ми проводили, і ще проводимо, опитування триває. 90% батьків вже відповіли. Якщо на сьогодні ми маємо 909 учнів за мережею, то з них близько 700 дітей та їхніх батьків обрали навчатися онлайн. Ми не робили безальтернативно тільки онлайн, або тільки офлайн. Ми офлайн розписали на два варіанти: один з них "Чи будете ви навчатися офлайн, якщо укриття буде в інших закладах — іншій школі, метро?"

Але батьки розуміють, що укриття потрібно дістатися.

Звичайно. Батьки ще 100 учнів визначилися, що вони обирають цей варіант. Тобто, це не наша школа, це якійсь інший заклад, але з нашим вчителями, і таке інше, але щоб обов'язково там було укриття. І близько 50 учнів, їхні батьки обрали варіант "Будь-де" — наша школа, або де завгодно, але тільки офлайн.

"Навчання в метро — не безумна ідея". Інтерв’ю директорки ліцею Харкова Світлани Проценко
Інтерв'ю директорки харківського ліцею №11 Світлани Проценко. Суспільне Харків

А скільки учнів перебувають зараз у Харкові?

Ситуація змінюється, тому що зараз канікули. Але за попередніми опитуваннями, близько 60% вже в Харкові. Решта — частково в Україні, близько 25% ще за кордоном.

Ви втратили учнів, які виїхали з України та навчаються за кордоном? Або вчаться дистанційно, але обрали інший заклад?

Від нас пішли близько 10%, це приблизно 100 учнів. Є діти, які переїхали з деокупованих та окупованих територій, деякі перевелися зі зруйнованих шкіл.

А якщо говорити про вчителів та персонал?

Там небагато. З вчителів — буквально двоє-троє, а з техперсоналу — четверо.

"Навчання в метро — не безумна ідея". Інтерв’ю директорки ліцею Харкова Світлани Проценко
Суспільне Харків

"Вчителі цінують свою безпеку"

Яка думка вчителів та інших працівників щодо офлайн-навчання?

Є певна проблема, залишки такого радянського підходу, коли намагаються вчителя зробити відповідальним за все. Це, звичайно, негативно впливає.

Чи правильно я вас розумію, ви припускаєте, що частина вчителів проти очного навчання, саме тому, що вони розуміють, що у разі небезпеки, катастрофічної ситуації саме вчитель або школа як така будуть відповідати за це?

Звичайно, і це також. Вчителі — живі люди, які також цінують безпеку, і свою власну. Вони розуміють, що не зможуть убезпечитись самі, коли, не дай боже, щось станеться. І тому зараз ставлення до офлайн-навчання таке, напружене. Хоча більшість вчителів, і навіть ті, котрі висловлюють усі ці перестороги, вони за офлайн-навчання. Але не зараз і не за таких умов.

Чи можуть вас змусити розпочати офлайн-навчання попри ось такі відповіді батьків і настрої вчителів?

Ні, це не та ситуація. Тому що, коли йдеться про безпеку дітей та власну безпеку, будь-який вчитель, школа, будь-яка адміністрація знайде сили для того, щоб сказати "Ні".

А як ви розумієте настрої ваших колег? Чи спілкувалися ви з іншими директорами? Чи можна по вашій школі судити про інші?

Ні, я можу говорити за наш ліцей. У кожному закладі свої умови.

Як планують огранізувати навчання

Тоді у мене питання, звідки взялися "80% батьків категорично за офлайн-навчання", яке озвучує Харківська міська рада? Якщо ви назвали діаметрально іншу цифру — 90% проти.

Цього я знати не можу, бо не бачила результатів опитування. Але я припускаю, що цифри трішки інші. Бо ось ці зустрічі батьків з міським головою Ігорем Тереховим, вже бачимо, що міськрада схиляється до офлайн-навчання тільки в укритті: не в класах, а потім спускатися в укриття, а саме в криттях.

А ви надавали департаменту освіти результати ваших опитувань?

Ми сказали, що у нас опитування ще триває. Скоріш за все, їх не врахували. Ми проводимо це опитування у Viber.

Які варіанти організації навчання ви розглядаєте?

Ми розуміємо, що здебільшого це продовження онлайн-навчання на тих платформах, з якими ми працювали. І до речі, це і визнання того, що онлайн-навчання було достатньо якісним. Для категорії батьків, які обрали виключно варіант офлайну, ми розуміємо, що там 99, 9% ситуація, що діти залишаються вдома, а батьки працюють й потрібно, щоб дитина була під наглядом.

Це якщо місто та область узгодять між собою навчання в укритті іншого закладу. І друга ідея, не найбезумніша, це якщо щось вигадають з облаштуванням приміщень в метрополітені.

Чи розглядаєте ви якийсь варіант не такого шкільного навчання, але позакласних спілкувань, лекцій?

Ми плануємо періодичні майстер-класи офлайн, зустрічі, консультації. І так легше буде домовитися і з дружнім закладом, де є нормальне укриття, і з хабом. Наприклад, протягом якогось навчального дня, або після уроків збиратися для того, щоб не втрачати цього спілкування й обміну досвідом.

"Навчання в метро — не безумна ідея". Інтерв’ю директорки ліцею Харкова Світлани Проценко
Наслідки удару РФ. 17 лютого 2023 року. Фото надане Євгеном Гонським

"Треба розуміти, якою має бути освіта прикордоння"

Якість освіти страждає від онлайн-занять? Діти, які випустилися у 2022 році, з урахуванням воєнного часу, а до цього двох "ковідних", чи гірші у них знання та оцінки?

На мій погляд, діти, які випустилися у 2023 році, сумарно знань у них менше. Як ми завжди мотивуємо дітей: "Треба добре скласти ЗНО та НМТ". І ми бачимо, що цього року це вже не було достатньою мотивацією. З'явилася альтернатива вступу за кордоном, а українські виші знизили планку. Для дітей це вже не є критерієм успішності.

Просідання є, якість впала — це зрозуміло. Але нам потрібно для себе сформулювати наші очікування для конкретної школи, для Харкова, для України. Нам треба розуміти, якою має бути освіта прикордоння.

Може бути так, що українська школа зараз не на повну використовує всі технологічні можливості онлайн-навчання?

У другому півріччі 2022-2023 навчального року, коли дуже голосно почали говорити про можливості штучного інтелекту, ми почали помічати, що діти використовують ці можливості. І це не банально щось скачане з Інтернету. Тобто, діти вчаться швидше, а школа ще не використовує ці можливості.

Ми не можемо сказати, що онлайн — це погано. Це дуже крутий варіант, який є, і буде. Нам треба більш вільно себе почувати в онлайні.

Але є предмети, які не пристосовані до онлайн.

На мій погляд, фізкультура — це неможливо. Або елементи практики. Ми плануємо, якщо буде можливість, проводити в офлайні саме практичні майстер-класи, консультації.

Чи є змагання між харківськими школами за учнів, і чи буде це нечесно, що 1 вересня частина шкіл вийде в офлайн, хтось пізніше, а хтось ні? Чи це вплине на процес?

Меседж міськради на початку про те, що почнуть навчання ті школи, які мають укриття, на мій погляд, був дискримінаційним. Йшлося про те, що у нас порушення права на вільний доступ до освіти. У нас були ситуації, коли "першачки" зі сльозами забирали документи, тому що в іншій школі їм пообіцяли укриття.

Як ви уявляєте навчання в метро?

Я розумію, що там дуже багато викликів: і вентиляція, і звукоізоляція, і теплоізоляція, вимоги ДСНС і Держпродспоживслужби. Обладнати таке приміщення, щоб там на деякий час, навіть, на 25 хвилин проводити певні навчальні зустрічі — це можливо.

Тобто, не йдеться, що о 8 ранку діти прийшли, і шість уроків відсиділи?

Я не знаю, що має на увазі міськрада, коли каже, що це зробить: конкретна школа має своє приміщення в переході десь, або десь на станції метро. І ось вони о 8:30 зайшли, і вийшли об 11-12. Чи це буде якесь чергування, що сьогодні одна школа, а завтра інша. Я не знаю.

На станції — це шум від потягів, учні заважають пасажирам і навпаки, і це небезпечно.

Ні, платформа навіть не може розглядатися. Може є якісь пристосовані приміщення, де розмістяться 10-15 учнів. Ми розуміємо, що там не буде цілий клас. Такі школи як ми, я бачу, що зовсім критично — це початкові класи, і 5 клас. Там батьки проголосували за такі варіанти, що безальтернативний офлайн, здається, максимум вісім учнів у якомусь класі. Ми розуміємо, що це буде маленька група дітей і вчитель.

Ті батьки, які обирали варіант онлайну, категорично сказали "ні, тільки не в метро".

Якщо ми говоримо про безпеку як ключове міркування батьків, то відверто, дитина вдома не у безпеці. Онлайн-навчання не гарантує нічого для її батьків, а навпаки убезпечує школу.

Якщо хтось з батьків, або близькі родичі перебувають вдома, то один з мотивів — "принаймні я знаю, як убезпечити мою дитину", це так під час опитування казали. Не знаю, може "правило двох стін", або в будинку є укриття. Укриття — це все ж достатньо глибоко під землею. З точки зору такої безпеки метро може бути варіантом. Тому що, укриття в школі, якщо воно не заглиблене, не облаштоване настільки — воно не врятує.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок