Родина зі Слов'янська отримала гроші за пошкоджене обстрілами житло, що планують відремонтувати у квартирі

Родина зі Слов'янська отримала гроші за пошкоджене обстрілами житло, що планують відремонтувати у квартирі

Євідновлення Слов'янськ
. Жителька Слов'янська Ірина Агеєва показує свою понівечену квартиру. Фото: Суспільне Донбас

420 жителів Слов'янська на Донеччині подали заявки на грошову компенсацію за пошкоджене житло за програмою "єВідновлення". 39 родин вже отримали гроші і починають ремонтувати свої домівки, які пошкодило обстрілами.

Суспільне Донбас поспілкувалось з жителькою Слов'янська, яка отримала допомогу за пошкоджене житло. Її історія — у репортажі Суспільного.

Жителька Слов'янська Ірина Агеєва розповіла, що через пошкоджену війною квартиру, їй понад рік довелось жити у знайомих.

"Спали на дивані і десь о годині пів на другу ночі прийшов вибух. Ось від кута нашого будинку недалеко. Вибуховою хвилею все це летіло через нас. Нас, напевно, врятувало те, що стіна кут нас трошки захистила. А так ось це все лежало тут, уламки, вікна дверей все це вибито", — розказала жителька Слов'янська Ірина Агеєва.
Компенсація пошкоджене житло гроші обстріли Слов’янськ Донецька область
Жителька Слов'янська Ірина Агеєва. Фото: Суспільне Донбас

Жінка каже, вибуховою хвилею повибивало вікна та двері, пошкодило стіни.

"Вхідні двері винесло мені в квартиру. Дякую нашим чоловікам, які мені допомогли просто її витягнути. Стіна, яка нас врятувала, вона ось вигнута, я боюся її поки чіпати, мені здається вона разом зі штукатуркою обвалиться. Тут ось теж стіна звалилася, тут теж потрібно все ремонтувати", — каже жінка.
Компенсація пошкоджене житло гроші обстріли Слов’янськ Донецька область
Вибиті вибуховою хвилею двері у квартирі Ірини, Слов'янськ Донеччина. Фото: Суспільне Донбас

У квартирі поламані меблі, вирвані батареї опалення та цвіль на стінах.

"Воно теж тут все живе, цегла "ходить", батарея вона теж "ходить". Спасибі чоловікам підняли, щоби не заважала під ногами. Все було в уламках, це все було у склі, диван. Я віником просто змітала. Люстру просто зрізало, знесло", — розповіла про стан квартири Ірина Агеєва.
Компенсація пошкоджене житло гроші обстріли Слов’янськ Донецька область
Цвіль на стінах у квартирі Ірини, Слов'янськ Донеччина. Фото: Суспільне Донбас

Щоб відремонтувати квартиру, Ірина подала заявку на грошову компенсацію за пошкоджене житло за державною програмою "єВідновлення". Днями жінка отримала 73 тисячі гривень.

"Мені вистачить поміняти вікна, зробити опалення і поставити вхідні двері", — каже вона.
Компенсація пошкоджене житло гроші обстріли Слов’янськ Донецька область
Пошкоджені стіни у коридорі квартири Ірини, Слов'янськ Донеччина. Фото: Суспільне Донбас

Член омісії програми "єВідновлення" міста Слов'янськ Фред Коропанов розповів журналістам Суспільного, що суму компенсації визначає спеціальна комісія, яка обробляє усі звернення місцевих жителів. У Слов'янську по допомогу звернулися 420 людей.

"Оброблено близько 400 заяв. Людям телефонують, запитують, обробляються заяви, виїжджаємо. Вже нараховано компенсацію 39 родинам в розмірі 2 мільйона 550 тисяч. Обробляється банком зараз компенсація 22 громадянам нашого міста на суму порядка мільйон 700 тисяч", — розказав Фред Коропанов.
Компенсація за пошкоджене житло у Слов'янську
Член комісії програми "єВідновлення" у Слов'янську Фред Коропанов. Фото: Суспільне Донбас

За словами Коропанова, максимальна сума компенсації на ремонт одного пошкодженого житла — 200 тисяч гривень. Жителі міста, домівки яких зруйновані внаслідок російської агресії та не підлягають відновленню, можуть скористатися новим напрямом програми. Залишити заявку можна у додатку "Дія". Комісія, яка буде обстежувати зруйноване житло, почне працювати у місті з 15 серпня.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок