Авіаатака Зміївки, обстріли Берислава, Новодмитрівки, Херсона. 523 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Авіаатака Зміївки, обстріли Берислава, Новодмитрівки, Херсона. 523 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Зерновий термінал у Козацькому на Херсонщині
. Херсонщина, зруйнований обстрілами зерновий термінал у Козацькому, 29 липня 2023 р. Фото: Поліція Херсонської області/Facebook

523 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Армія РФ продовжує обстрілювати Херсон та Херсонську область. Водночас на Херсонщині долають наслідки штучної повені, яка виникла через підрив російськими військами Каховської ГЕС, та відбудовують звільнені населені пункти у рамках програми "Пліч-о-пліч".

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Тут читайте новини за 30 липня, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

У Херсоні під час ліквідації пожеж армія РФ продовжувала завдавати удари: рятувальники кілька разів гасили загоряння

Російська армія з "Градів" обстріляла Херсон, під вогнем опинилась і Білозерська громада. Четверо людей загинули, 17 отримали поранення. Під час ліквідації пожеж військові РФ продовжували завдавати ударів, рятувальники кілька разів повертались ліквідовувати загоряння. Наслідки російських обстрілів 31 липня бачили кореспонденти Суспільного.

Близько восьмої години російські військові обстріляли центр Херсона. Містяни чули близько сім вибухів, на місці працювали комунальні служби. Внаслідок обстрілу загинув 60-річний чоловік та четверо його колег отримали поранення, розповів керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконніков.

"Потрапили під "Гради" комунальники. Також під обстрілом був Корабельний район. Внаслідок артобстрілу загинула одна людина, яка знаходилася у своїй автівці. І ще одна поранена. Загалом за сьогодні десять людей постраждали внаслідок російської агресії. Двоє з них загинули", — говорить Толоконніков.

Херсонка Олена Оберемок розповіла, що обстріли почались близько третьої ночі. Десь біля дев'ятої ранку почули, що влучило у сусідні оселі. Олена Богдан розповіла, що вибило скло, вікна та двері у сусідів. Також снаряди пошкодили газову трубу.

Після обіду російські військові обстріляли гімназію у Білозерці. Там пошкоджена стіна та вибиті вікна у приміщенні. Уламки та вибухова хвиля зачепили житлові будинки, поранених і загиблих немає, повідомляє ОВА. Херсон російські військові обстрілювали й вночі. Влучання зафіксовані у мікрорайоні "Корабел", у Дніпровському районі та прибережних територіях. На деяких ділянках виникли пожежі, говорить речниця ГУ ДСНС України у Херсонській області Оксана Ульянова.

"Через обстріли виникли пожежі у двох адміністративних будівлях. Також горіло гаражне приміщення і сміття на приватному подвірʼї. Під час ліквідації пожеж армія РФ продовжувала завдавати повторні удари, тому рятувальникам кілька разів доводилося повертатися до гасіння. До ліквідації гасіння залучили дев'ять одиниць техніки та 42 рятувальники", — каже Ульянова.

Херсонський обласний музично-драматичний театр ім. Куліша вирушає на гастролі Україною

З 1 серпня Херсонський обласний музично-драматичний театр ім. М. Куліша вирушить на гастролі Україною. У восьми містах глядачі можуть відвідати виставу "Лишатися (не) можна...".

Про це йдеться на сайті Міністерства культури та інформаційної політики.

Покази відбудуться у Миколаєві, Кропивницькому, Черкасах, Києві, Житомирі, Івано-Франківську, Львові та Херсоні. Гастролі пройдуть у межах проєкту "Ми не хотіли виїжджати..." Це проєкт Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша, який реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Авіаатака Зміївки, обстріли Берислава, Новодмитрівки, Херсона. 523 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Фрагмент вистави Херсонського обласного театру ім. Куліша "Лишатися (не) можна…" Фото: сайт Міністерствва культури та інформаційної політики

"Лишатися (не) можна…" – це документальна вистава про життя в окупації та виїзд на підконтрольну Україні територію. В основі сюжету – п`ять реальних історій співробітників Херсонського театру. Це вистава-документ, вистава-свідчення злочинів армії РФ, яка народилась за місяць до того, як Херсон звільнили ЗСУ. У той момент, коли театр Куліша не мав свого майданчика, а його працівники були розкидані по різних куточках країни та світу", — йдеться у дописі.

100 дітей з тимчасово окупованих територій навчатимуться у Херсонському держуніверситеті

В Херсонському державному університеті будуть навчатися 100 дітей з тимчасово окупованих територій. Про це у марафоні "Суспільне. Спротив" повідомив ректор вишу Олександр Співаковський.

За його словами, зараз практично 200 студентів навчаються на лівому березі Херсонщини.

"Тобто просто уявіть цих героїв. Є діти, які продовжують навчатися, хоч і в окупації", говорить Співаковський.

Шість населених пунктів обстріляли російські війська на Херсонщині

На Херсонському напрямку протягом доби російські війська з артилерії обстріляли Михайлівку, Дудчани, Берислав, Львове, Херсон та Дніпровське. Про це у вечірньому зведенні повідомив Генштаб ЗСУ.

У Херсоні потрібні донори першої та другої групи крові

На 1 серпня у Херсоні особлива потреба у першій та другій групах крові з позитивним резусом. Донорів чекають в обласному центрі служби крові з 8 до 13 години за адресою Миколаївське шосе, 7.

Внаслідок обстрілів РФ у Херсоні четверо загиблих

Кількість загиблих у Херсоні внаслідок обстрілів збільшилася до чотирьох. 17 — поранених, повідомив керівник ОП Єрмак.

У Херсоні внаслідок обстрілів РФ загинув ще один чоловік

Внаслідок обстрілу Херсона загинув ще один чоловік, поранена 16-річна дівчина. Лікарі борються за її життя, у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

Херсонська область - повітряна тривога!

У Херсоні внаслідок обстрілів 10 поранених

За уточненими даними прокуратури, станом на 15.30 у Херсоні внаслідок обстрілів РФ поранені 10 людей, серед них одна дитина. Дані уточнюються.

У Херсоні знову чути вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

У Херсоні почали виплачувати допомогу від Європейського Союзу

Першим 250 постраждалим від підтоплення людям, які проживають по вул. Чайковського та вул. Причальна, виплатили по 18500 гривень на загальну суму понад 4,6 млн грн. Про це у Telegram повідомив керівник Херсонської МВА Роман Мрочко.

Виплати здійснили завдяки фінансуванню в рамках цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу, а також від Ново Нордіск та Міністерства закордонних справ Нідерландів, йдеться у повідомленні.

У Бериславському районі можливий обстріл

Ймовірний авіаційний обстріл Берислава та громади, повідомив керівник РВА Літвінов. Він закликав жителів перебувати в укриттях.

У Херсоні дослідили думки жителів громади

Серед жителів Херсонської міської громади провели опитування про найбільш гострі проблеми в місті, кому довіряють херсонці та з яких джерел отримують інформацію. Дослідження відбулось на замовлення Фонду громади міста Херсон “Захист” онлайн серед херсонців старше 18 років.

У Херсоні знову чути вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Херсонська область - повітряна тривога!

Армія РФ вдарила по гімназії в Білозерці Херсонської області

Армія РФ вдарила по гімназії в Білозерці. Пошкоджена стіна та вибиті вікна. Також постраждали навколишні будинки. Загиблих та поранених немає, повідомила Херсонська ОВА.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Російська армія обстріляла Корабельний мікрорайон у Херсоні: є загиблий та поранений

Російська війська обстріляли Корабельний мікрорайон Херсона. Загинув 65-річний чоловік. Також поранений 38-річний херсонець, з травмами ноги та руки його шпиталізували, повідомив в Telegram керівник ОВА Прокудін.

На Херсонщині у Бургунці відновили роботу базової станції мобільного зв’язку

У Бургунці Бериславського району відновили роботу базової станції мобільного зв’язку. Загалом на деокупованій території Херсонщини працює 324 базових та чотири пересувні станції, повідомляє в Telegram ОВА.

Херсонська область - повітряна тривога!

В бою за Україну загинув житель Херсонської області Юрій Каштанюк

Під час виконання службових обов’язків загинув житель села Князівка Високопільської громади Юрій Каштанюк. Це сталось 27 липня внаслідок артобстрілу РФ в районі населеного пункту Першотравневе Харківської області, повідомив в Telegram керівник Бериславської РВА Володимир Літвінов.

Через постійні російські обстріли 32 населені пункти Херсонської області залишаються без електрики

Через постійні обстріли російської армії,32 населених пункти Херсонської області, які знаходяться поблизу річки Дніпро, залишаються без електроенергії, повідомив в ефірі загальнонаціонального марафону керівник ОВА Олександр Прокудін.

За його словами саме через обстріли російської армії туди не можуть дістатись енергетики. Друга причина відсутності світла: знищенні трансформаторні станції, знищенні великі опори енергозабезпечення, які знаходяться поблизу Дніпра. Їх поновити неможливо.

Співробітники Херсонського художнього музею ідентифікували викрадені військовими РФ картини Валентина Бунова

Херсонські музейники ідентифікували дві картини Валентина Бунова, які після пограбування художнього музею російськими окупантами у листопаді 2022 року потрапили до окупованого Криму. Про це у Facebook повідомив Херсонський художній музей.

Авіаатака Зміївки, обстріли Берислава, Новодмитрівки, Херсона. 523 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Робота херсонського художника Валентина Бунова. Гарсія Лорказ. "Мрійники" 1983 Фото: Херсонських художній музей/Facebook

За даними музею, роботи художника Валентина Бунова з триптиху "Мрійники" та "Зелений шум" впізнали за допомогою світлини з Сімферополя, якою викрадачі задокументували власні злочини.

Авіаатака Зміївки, обстріли Берислава, Новодмитрівки, Херсона. 523 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Крим. картини з фото Центрального музею Тавриди Фото: Херсонський художній музей/Facebook

"Терор нас не зламає". Зеленський відреагував на ранковий обстріл Кривого Рогу та Херсона

Президент Володимир Зеленський відреагував на атаку російських окупантів по Криму Рогу та Херсоні 31 липня. Рятувальники вже на місці та намагаються врятувати якомога більше життів. Про це глава держави повідомив на своїй сторінці у Facebook, оприлюднивши відео наслідків ворожих обстрілів. Як розповів український лідер, росіяни влучили у житлові будинки, навчальний корпус університету та перехрестя.

У Львові попрощали з загиблим з Херсонської області Владиславом Корнійчуком

27 липня 2023 року захищаючи Україну загинув житель села Чорнобаївка Владислав Корнійчук, повідомили на сторінці у Facebook Чорнобаївської сільської ради.

До війни чоловік працював у торговельній сфері. Після вторгнення РФ, перевіз родину до Львова та пішов служити в ЗСУ. Український захисник був командиром бойової машини у складі 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила оперативного командування "Захід". Під час проходження служби здобув звання "молодший сержант".

Загиблому було 26 років. У нього залишились дружина, чотирирічна донька та батьки. Поховали Владислава Корнійчука у Львові, повідомляє Львівська ОВА.

На лівобережжі Херсонщини триває опір РФ

Постери, жовті стрічки, графіті: активісти руху "Жовта Стрічка" продовжують чинити опір РФ на лівому березі Херсонської області, повідомляє рух опору "Жовта Стрічка" в Telegram.

У Херсоні втретє за ранок чути вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Так званого "директора Херсонського морського коледжу рибної промисловості" судитимуть за колабораціонізм та пособництво РФ

Так званого "директора Херсонського морського коледжу рибної промисловості" судитимуть за колабораціонізм та пособництво РФ. Він допомагав окупаційній владі захопити навчальний заклад, тренажерний центр та впроваджував в них стандарти освіти РФ, повідомляється в Telegram Херсонської обласної прокуратури.

Внаслідок ранкового обстрілу РФ у Херсоні поранені четверо людей

За уточненою інформацією до лікарні доправили чотирьох поранених людей, всі вони працівники комунального підприємства, повідомив керівник МВА Мрочко

Прокуратура відкрила провадження за фактом обстрілу центра Херсона

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом порушення військами РФ законів та звичаїв війни.

Армія РФ обстріляла середмістя Херсона. Загинув чоловік

Російська армія близько 8:20 з РСЗВ “Град” обстріляла центр Херсона. Загинув працівник міського комунального підприємства, повідомив в Telegram голова ОВА Прокудін.

У Херсоні знову чути вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Російська армія за добу 68 разів обстріляла Херсонщину

Упродовж 30 липня армія РФ з мінометів, артилерії, "Градів", танків та  БпЛА 68 разів обстріляла Херсонську область. Випустила по її території 358 снарядів, по Херсону - 36.

Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Снаряди влучили у житлові квартали, територію та споруди заводу в обласному центрі. Поранені п'ятеро людей, йдеться в повідомленні.

Армія РФ завдала авіаудару по Зміївці

Російська армія 20 липня з авіації атакувала Зміївку Бериславського району Херсонської області. Про це повідомив Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на ранок 31 липня.

Також з артилерії обстріляла Дмитрівку, Берислав, Веселе, Антонівку, Херсон, Берегове та Велетенське, йдеться в повідомленні.

На початок