Промерська більшість та прогули: про роботу депутатів Запорізької міськради сьомого скликання

Промерська більшість та прогули: про роботу депутатів Запорізької міськради сьомого скликання

Промерська більшість та прогули: про роботу депутатів Запорізької міськради сьомого скликання
. ілюстративне zp.gov.ua

Перед місцевими виборами-2020, роботу депутатів дослідили та проаналізували громадський рух ЧЕСНО та громадська мережа ОПОРА. Як працювали депутати Запорізької міськради (ЗМР) сьомого скликання впродовж каденції та чи змінився баланс сил у сесійній залі - у матеріалі.

За підсумками місцевих виборів 2015 року в ЗМР було обрано 64 депутати та створено 7 депутатських фракцій. На виборах міського голови Запоріжжя перемогу здобув Володимир Буряк, який балотувався як самовисуванець, але за підтримки партії “Опозиційний блок”.

Новому меру вдалося сформувати навколо себе більшість у міській раді, до якої увійшли фракції «Опозиційний блок» (20 депутатів), «Нова політика» (9 депутатів) та «Наш край» (6 депутатів). Загалом 35 депутатів, більшість є представниками місцевих заводів. В опозицію до міського голови увійшли фракції «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина», «Самопоміч» та «УКРОП».

На початку 2020 року ряди більшості у міській раді поповнили ще 10 депутатів. Із опозиційних - 5 депутатів «УКРОПу» та 3 депутати «Самопомочі» та 2 позафракційні депутати. Спроб відкликати депутатів Запорізької міської ради не було, як і спроб висловити недовіру міському голові. 

Підсумки роботи депутатів Запорізької міськради сьомого скликання
Сесія Запорізької міськради сьомого скликання. ілюстративне zp.gov.ua

Політична фракція ЗМР «Опозиційний блок»

Найбільш численною фракцією в міській раді залишається фракція «Опозиційного блоку» − 19 депутатів, сформована із співробітників підприємств групи “Метінвест” Ріната Ахметова. У депутатів фракції “Опоблок” досить високий рівень відвідуваності.

Згідно із законодавством, депутатів, котрі пропустили більш ніж половину засідань сесій або депутатських комісій протягом хоча б одного року, можна відкликати. Тому двоє “опоблоківців” – Кривцов і Лученко – є кандидатами на відкликання.  Найгіршу відвідуваність у фракції має Андрій Кривцов через прогулювання впродовж 2017-2019 років засідань депутатської комісії з питань бюджету, членом якої він є. Депутат Андрій Лученко, який є головою фракції, пропустив понад половину засідань комісії з питань екології у 2016 та 2019 роках.

Зміни протягом каденції: депутату фракції Олександру Тищенку призупини членство у партії через корупційний скандал із отриманням хабара в 340 тис грн. Остаточне рішення обіцяють ухвалити після рішення суду. Четверо членів фракції увійшли до міжфракційної депутатської групи Володимира Буряка “Єднання”. 

Політична фракція ЗМР “Нова політика”

Друга за чисельністю партія у міськраді - "Нова політика" теж входить до більшості. Усі 9 членів фракції – співробітники ПАТ “Мотор Січ”. У цій каденції “Нова політика” отримала кілька керівних посад: Руслан Пидорич став секретарем міськради, Віктор Гординський – заступником міського голови. 

Зміни протягом каденції: 11 січня 2016 року помер депутат фракції Віктор Великий, його замінив однопартієць Денис Васильєв. Один з членів фракції Віталій Тішечко у червні 2020 року почав стажування та став заступником голови Запорізької ОДА.

Політична фракція ЗМР "Наш край"

Це ще одна фракція, яка від початку каденції увійшла до "промерської" більшості. У складі фракції 6 депутатів, переважно працівники заводів та бюджетних організацій.

Зміни протягом каденції: 16 серпня 2019 року депутат Володимир Кальцев подав заяву про дострокове складання депутатського мандату (у зв’язку з обранням народним депутатом). Його місце в міській раді посів наступник за внутрішньопартійним списком Ігор Воєводін.

Фракція має найкращий середній показник відвідуваності. За кількістю прогулів вирізняється нинішній очільник фракції Роман Таран - він щорічно впродовж чотирьох років пропускав понад чверть засідань депутатської комісії з питань бюджету.

Політична фракція ЗМР "Європейська солідарність"

Фракція налічує 6 депутатів. Зміни протягом каденції: вже на першій сесії Запорізької міської ради 17 грудня 2015 року депутатка від «Європейської Солідарності» (раніше БПП «Солідарність») Ірина Клець, під час обрання секретаря міськради, всупереч рішенню фракції не брати участі в голосуванні, проголосувала за кандидатуру від більшості Руслана Пидорича.

Наступного дня голова фракції «Європейська солідарність» (раніше БПП «Солідарність») Олександр Константинов на своїй сторінці у Facebook повідомив про прийняте фракцією рішення виключити депутатку Ірину Клец зі складу фракції та рекомендувати їй скласти повноваження депутатки міської ради. Врешті, Ірину Клец виключили зі складу фракції, депутатка стала позафракційною. Наразі вона увійшла до складу промерської депутатської групи.

4 червня 2019 року депутат В’ячеслав Зайцев написав заяву про вихід зі складу фракції, повідомивши про це на своїй сторінці у Facebook, пояснивши цей вихід приєднанням до команди «Голосу». Пізніше на своїй сторінці В’ячеслав Зайцев повідомив про те, що зареєстрований ЦВК кандидатом у депутати ВРУ по списку партії під №54. Станом на квітень 2020 року В’ячеслав Зайцев в міській раді входить до числа позафракційних. 

Представниця “Солідарності” Ольга Ревчук посіла перше місце за кількістю прогулів у міськраді . Вона є кандидаткою на відкликання. Ще один кандидат - голова фракції Олександр Константинов, протягом 2017-2019 років пропустив більш ніж половину засідань комісії з питань бюджету. 

Читайте також: у Запоріжжі об’єдналися осередки чотирьох політичних сил

Політична фракція ЗМР ВО "Батьківщина"

Фракція налічує 6 депутатів. Зміни протягом каденції: 12 травня 2017 року депутат Геннадій Фукс написав заяву про дострокове складання депутатських повноважень (депутат перейшов до обласної ради). 31 травня 2017 року його замінив Олександр Вєдєнєєв.

2019 року Володимир Максимов пропустив половину засідань депутатської комісії з питань бюджету.

Політична фракція ЗМР "УКРОП"

Фракція налічує шість членів та має найгірший середній показник відвідуваності. Зміни протягом каденції: фракцію залишили троє депутатів – Геннадій Наумов, Катерина Константинова та Дмитро Сірий. Наразі вони є позафракційними. Геннадій Наумов очолив міжфракційну депутатську групу Володимира Буряка “Єднання”.

Депутат Геннадій Старцев посідає в Запорізькій міськраді третє місце з прогульництва, відповідно, є кандидатом на відкликання. Протягом 2016-2019 років пропустив щонайменше 94% засідань постійної комісії з питань охорони здоров’я. Разом з ним кандидатом на відкликання є Руслан Ярошенко. Він щорічно прогулював понад половину засідань комісії з питань екології. 

Політична фракція ЗМР “Самопоміч”

Фракція налічує у своєму складі 6 депутатів. Зміни протягом каденції: половина фракції “Самопоміч”, зокрема Олена Галкіна, Олег Германюк та Олег Корольов, долучилася до міжфракційної групи мера Володимира Буряка “Єднання”.

Віктор Пріт є кандидатом на відкликання, оскільки у 2019 році пропустив понад половину засідань комісії з питань екології. Олена Галкіна “Самопоміч”, яка з З грудня 2019 року є заступницею директора депуртаменту освіти і науки ЗМР, торік пропустила 52% засідань комісії з питань освіти та науки.

Міжфракційна депутатська група Володимира Буряка "ЄДНАННЯ"

Міжфракційна група мера об’єднала 16 депутатів - “укропівців”, представників “Самопомочі” та “опоблоківців”. Серед них чимало кандидатів на відкликання. Позафракційний очільник групи Наумов є кандидатом на відкликання, бо протягом трьох років каденції пропускав понад 50% засідань постійної комісії з питань освіти й культури.

Крім Наумова, ще троє депутатів із міжфракційної групи Буряка - кандидати на відкликання: Руслан Ярошенко (УКРОП), Геннадій Старцев (УКРОП) та Олена Галкіна (Самопоміч). Ще 8 депутатів із групи пропустили 25-50% засідань сесій чи комісій.

Про плани йти на місцеві вибори 2020 року

У січні поточного року з’явилася “Партія Володимира Буряка “Єднання”. Офіційно політичну партію “Єднання” засновано ще наприкінці 2015 року. Але перед тим, як мер Буряк у січні 2020 року заявив про свій намір повторно балотуватися, партія змінила назву.

У лютому поточного року депутат Віталій Рябцев очолив Запорізьку міську організацію партії “Батьківщина”. У травні почав представляти у Facebook команду, з якою, вочевидь, піде на вибори Запорізької міськради у 2020 році.

Читайте також: Місцеві вибори за новими правилами: що чекає на українців 25 жовтня

На початок