Учені розрахували потужність вибуху в Бейруті порівняно з ударом по Хіросімі

Учені розрахували потужність вибуху в Бейруті порівняно з ударом по Хіросімі

Учені розрахували потужність вибуху в Бейруті порівняно з ударом по Хіросімі
. АР

Учені з британського Шеффілдського університету зробили швидкий аналіз відео вибуху в Бейруті і з'ясували, що його сила дорівнює приблизно 10% потужності ядерного вибуху в японському місті Хіросіма наприкінці Другої світової війни.

Як пише BBC, сила вибуху у столиці Лівану дорівнювала 1-1,5 тисячі тонн тротилу, що є приблизним еквівалентом однієї десятої вибухової потужності атомної бомби, скинутої на Хіросіму.

"Якою б не була точна сила вибуху, це, безперечно, один з найбільших не ядерних вибухів в історії, набагато більший, ніж будь-яка звичайна зброя", — сказав професор Енді Тіас, який керував роботою.

Тіас пояснив, що він його команда аналізували відеоматеріали затримки в часі між детонацією та приходом ударної хвилі в точках, що знаходяться в кількох сотнях метрів від вибуху.

Ядерне бомбардування в Хіросімі сталося 6 серпня 1945 року, це була ядерна атака США проти Японії і перше у світі використання ядерної зброї під час військових дій. Через бомбардування загинули десятки тисяч мешканців Хіросіми, а вона сама була повністю зруйнована.

Що відомо

  • 4 серпня приблизно о шостій вечора за місцевим часом в районі порту у столиці Лівану Бейруті пролунав вибух. Потужна вибухова хвиля поширилася на центр міста й передмістя, пошкодивши будівлі та машини в радіусі десяти кілометрів.
  • У Геологічній службі США повідомили, що вибух був таким потужним, що спричинив сейсмічні хвилі, еквівалентні землетрусу магнітудою в 3,3 бала.
  • За останніми даними Червоного хреста, загинули 100 осіб. Близько чотирьох тисяч мешканців зазнали поранень.
  • Представники Вищої ради оборони Лівану заявили, що в порту Бейрута вибухнули 2750 тонн конфіскованої аміачної селітри, яка зберігалася на складі неналежним чином. Вантаж з хімічною речовиною конфіскували у 2014 році з судна Rhosus, який належав російському бізнесмену Ігорю Гречушкіну.
  • Посол України в Лівані Ігор Осташ розповів Суспільному, що кілька українців травмувалися через розбиті шибки, однак до лікарні нікого не доправляли.
На початок