Укриття в закладах освіти на Полтавщині: чи дозволить їхній стан перейти до навчання офлайн

Укриття в закладах освіти на Полтавщині: чи дозволить їхній стан перейти до навчання офлайн

Укриття в закладах освіти на Полтавщині: чи дозволить їхній стан перейти до навчання офлайн
Укриття. фото: Суспільне Полтава

У Полтавській області 526 закладів загальної середньої освіти. З них мають можливість використовувати власні та у близькій доступності укриття 459 закладів. Це майже 90% від загальної кількості закладів. Рік тому придатними для використання були укриття у більше половини шкіл. Про це в ефірі Українського радіо "Полтава" розповів заступник начальника Полтавської ОВА Максим Калінін.

Що відомо про укриття в школах Полтавщини

Протягом останніх двох років заклади шкільної та дошкільної освіти організували понад 400 укриттів. Це можуть бути укриття в підвалах, укриття протирадіаційні, укриття на цокольних поверхах будівлі і дозволено найпростіші укриття – на першому поверсі навчального закладу.

Найпоширеніші порушення в облаштуванні укриттів – відсутність табличок з позначенням цих місць та напрямків руху до них. В деяких були проблеми з ємностями для води, розповів Калінін. Нині всі укриття готують до нового навчального року.

Є громади, які побудували з нуля укриття в навчальних закладах. За кошти місцевих бюджетів збудували захисні споруди такі громади, як Коломацька, Опішнянська, Сергіївська та Нехворощанська. В Опішнянському ліцеї це найпростіше укриття на 300 осіб. В Сергіївській - сховище розраховане на 200 осіб. Ним будуть користуватися і вихованці дитячого садка, який розташований поряд. В інших громадах обладнали найпростіші сховища в підвальних приміщеннях.

Є також приклади облаштування модульних укриттів. Це альтернатива для стаціонарних укриттів, яка має і свої переваги.

В Сенчанській громаді є населений пункт Вирішальне. Біля дитячого садка обладнане модульне сучасне укриття. Його було придбано та встановлено за рахунок коштів територіальної громади. Вартість склала 1 мільйон 700 тисяч гривень. Це модульне укриття являє собою збірну конструкцію, може бути змонтоване протягом трьох днів. Там є вентиляція, лавки, пічка-буржуйка, безпровідний інтернет. Укриття таке розраховане на 70 осіб. Такого роду укриття громада планує встановити ще в трьох населених пунктах.

Яка кількість шкіл в Полтавській області мають укриття

Облаштовані укриття в навчальних закладах області дадуть змогу перейти від дистанційного до очного навчання. За словами Максима Калініна, нині 87% шкіл Полтавської області мають укриття.

Ми до нового навчального року плануємо цей показник збільшити. За нашими розрахунками з нового навчального року 90% закладів планують побудувати і відновити укриття, які зможуть забезпечити учасників навчального процесу в офлайн формі навчання. Стосовно форми навчання – це винятково прерогатива педагогічної ради закладу освіти і також враховуються побажання батьків.

Повністю інтерв’ю в ефірі Українського радіо "Полтава" заступника начальника Полтавської ОВА Максима Калініна слухайте за посиланням.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок