Назвали фільми міжнародної конкурсної програми Одеського кінофестивалю

Назвали фільми міжнародної конкурсної програми Одеського кінофестивалю

Назвали фільми міжнародної конкурсної програми Одеського кінофестивалю
. Фото: Odesa International Film Festival / Facebook

Організатори Одеського кінофестивалю оголосили Міжнародну європейську конкурсну програму, до якої увійшло 7 повнометражних стрічок. Список фільмів оприлюднили 20 липня на офіційному сайті.

За нагороди змагатимуться стрічки з Франції, України, Швеції, Норвегії, Ізраїлю, Латвії, Німеччини, Румунії, Польщі та Італії.

У програмі представлені:

"Батьківщина"

Режисери — Олександр Міхалкович та Ганна Бадзяка (Швеція, Україна, Норвегія).

У 2020 році військова практика насильницьких знущань, тортур і вбивств призовників у Білорусі, яку застосовували як засіб контролю, призводить до спалаху невдоволення серед населення.

"Валерія виходить заміж"

Режисер — Мікаль Вінік (Ізраїль, Україна).

Валерія, молода дівчина, приїжджає з України до Ізраїлю, щоб зустрітися з чоловіком, за якого має вийти за домовленістю в інтернеті. В аеропорту Валерію зустрічає її сестра Христина зі своїм чоловіком, яка вже деякий час живе в Ізраїлі й вийшла заміж так само за домовленістю. Христина задоволена своїм життям і хоче того ж для своєї сестри. Але протягом дня у Валерії з’являються сумніви.

"Дивертисмент"

Режисерка — Марі-Кастіль Менсьон-Шаар (Франція).

Класична симфонічна музика – це все для 17-річної Захії Зіуані та її сестри-близнючки Феттуми. Але у 1995 році через своє походження вони змушені виборювати мрії — стати диригенткою оркестру та віолончелісткою. Рішучість, пристрасть та сміливість приводять сестер до рішення створити власний оркестр Divertimento.

"Правило двох стін"

Режисер — Девід Гутник (Україна, США).

Документальний фільм розповідає про життя українських митців під час повномасштабної війни. Серед героїв — Степан Бурбан (відомий як Паліндром), Ляна Мицько (директорка Львівського муніципального мистецького центру), Богдана Давидюк (художниця та ілюстраторка), Kinder Album (анонімна художниця зі Львова) та Діана Берг (авторка проєкту "Укриття"). "Правило двох стін" досліджує війну в Україні крізь призму бачення митців, які живуть і творять під час повномасштабного вторгнення Росії. Фільм висвітлює життєво важливу роль культурного та духовного спротиву в часи потрясінь.

"Сестри"

Режисерка — Лінда Олте (Латвія, Італія).

Анастасія та Діана — дві сестри, які живуть у латвійському дитячому будинку. Вони дізнаються, що їх хоче удочерити американська родина. І якщо Діана не може дочекатися переїзду до Штатів, то Анастасія не в захваті від ідеї покинути рідний дім. Коли в їхнє життя повертається біологічна мати Алла, Анастасія робить усе, щоб налагодити з нею стосунки, але в Алли інші плани.

"Ссавці"

Режисер — Себастьян Михайлеску (Румунія, Польща, Німеччина).

Людина на межі втрати контролю відкриває світ дивних ритуалів і тривожних спільнот, аж поки межі між реальним і сюрреалістичним починають стиратися.

"Червоне небо"

Режисер — Крістіан Петцольд (Німеччина).

Невеликий будинок для відпочинку на березі Балтійського моря. Дні спекотні, дощу не було тижнями. Збираються четверо молодих людей — старі й нові друзі. Коли висохлі ліси навколо них починають спалахувати, загострюються й емоції між ними. Щастя, хіть і любов поєднуються з ревнощами, образами та напругою. А ліси тим часом горять. І незабаром полум’я дістанеться компанії друзів.

Про Одеський кінофестиваль

У 2023 році Одеський кінофестиваль пройде з 19 до 26 серпня одразу у двох містах — Одесі та Чернівцях. Після завершення основної частини фестивалю 26 серпня буде частина програми у Польщі — там також планують організовувати заходи.

У програмі національного конкурсу — десять повнометражних фільмів. Зокрема, за нагороди змагатимуться ігрові та документальні стрічки. Закордонну програму планують оголосити за тиждень

Також в Одесі покажуть спеціальну програму "Зроблено в Одесі" та пройдуть спеціальні покази "Найкращі європейські фільми від ОМКФ".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок