Одеський кінофестиваль оголосив спеціальну програму "Зроблено в Одесі"

Одеський кінофестиваль оголосив спеціальну програму "Зроблено в Одесі"

Одеський кінофестиваль оголосив спеціальну програму "Зроблено в Одесі"
Кадр із фільму "Цензорка".

Одеський кінофестиваль у 2023 році пройде одночасно у двох містах — Чернівцях та Одесі, жителі якої зможуть побачити спеціальну програму "Зроблено в Одесі". Список фільмів зʼявився на офіційному сайті події.

"Серце й душа ОМКФ назавжди належать Одесі, тож для нас важливо, аби в рідному місті фестивалю також проводились заходи. Саме тому ми вирішили, що для Одеси цьогоріч має бути створено спеціальну програму", — зазначила генеральна директорка ОМКФ Анна Мачух.

До спеціальної програми увійшло шість фільмів, створених в Одесі або командами з міста:

"Край ріки", режисер Василь Барков

За сюжетом низка подій приводить болгарина Форі в дельту Дунаю. В українському місті Вилкове за випадкових трагічних обставин Форі опиняється під вартою. Але в цьому місті, населеному липованами, герой зустрічає справжнє кохання, а краса і духовна атмосфера "Української Венеції" дають йому відчуття, що саме таке місце він шукав усе своє життя.

"Крихка пам’ять", режисер Ігор Іванько

Молодий кінооператор Ігор випадково знаходить пошкоджений фотоархів свого діда — відомого радянського та українського кінооператора Леоніда Бурлаки. Ігор має дізнатися, ким був й про що мріяв його дід, допоки хвороба Альцгеймера не відбере у Леоніда можливість впізнавати онука.

"Одеса уві сні", режисер Кирило Наумко

Боячись втратити зв’язок із рідним містом, Кирило знову відвідує Одесу. В розмовах з матір'ю та другом дитинства, одеситами Ольгою та Микитою, герой намагається з’ясувати, що для нього означає "дім". Яким було життя в Одесі всього за п’ять днів до початку повномасштабної війни? Адже щоб жити повсякденним життям, знаючи, що на вашу країну можуть напасти в будь-який час, потрібна велика мужність.

"Привоз", режисерка Єва Нейман

Фільм документує життя одного з найстаріших і найбільших базарів Європи. Пристрасті по обидва боки прилавків, сни вантажників, таємні мрії продавчинь риби; розмислами про світобудову і сенс життя ділиться базарна охорона й очільник барахолки.

"Три могили митця", режиер Арутюн Хачатрян

Фільм розповідає про життя і творчу спадщину талановитого вірменського художника Вагана Ананяна, сповнене пригод. Народившись і вирісши в Єревані, але дедалі більше розчаровуючись у вірменській дійсності (землетрус, війна, розпад Радянського Союзу), Ваган переїжджає до Таллінна, а потім до Києва та Одеси, щоб працювати там. Після смерті останки Вагана були поховані в Таллінні, Одесі та Єревані. Його мистецька спадщина залишилася в різних країнах, далеко від його батьківщини.

одеський кінофестиваль
Фільм "Три могили митця" покажуть на Одеському кінофестивалі. Афіша "Три могили художника" — в основі картина Матвія Вайсберга "Ваган"

"Цензорка", режисер Петер Керекеш

Молода жінка Леся засуджена до ув’язнення в одній із виправних установ Одеси. Вона щойно народила первістка і потрапила у світ, населений лише жінками: ув’язненими, медсестрами та наглядачками, жінками різного віку, дружинами та вдовами, дочками, сестрами, вагітними та жінками з дітьми. Якби не колір уніформи, іноді важко було б сказати, хто є хто.

Одеський кінофестиваль також оголосив програму Національного конкурсу. Чотири фільми змагатимуться у номінації "найкращий ігровий фільм", шість — "найкращий документальний фільм".

Покази конкурсних та позаконкурсних програм фестивалю та індустріальні заходи відбудуться у Чернівцях. Покази ретроспективних та спеціальних програм — в Одесі у кінотеатрі Multiplex.

Фестиваль триватиме з 19 до 26 серпня.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок