"Трансплантаційна незалежність". У МОЗ розрахували ціни на пересадку органів

"Трансплантаційна незалежність". У МОЗ розрахували ціни на пересадку органів

"Трансплантаційна незалежність". У МОЗ розрахували ціни на пересадку органів
.

Міністерство охорони здоров'я планує через 2-3 роки досягти трансплантаційної незалежності в Україні й уже розрахувало тарифи на частину видів трансплантації, наразі проводиться розрахунок вартості трансплантації легенів. У МОЗ обіцяють, що ціни на процедуру будуть у кілька разів нижчі, ніж за кордоном, і кажуть, що ця процедура щороку необхідна 5 тисячам осіб у країні.

"Щороку трансплантації в Україні потребують близько 5 тисяч осіб. Це люди, які в прямому сенсі стоять на межі між життям і смертю", — розповів міністр охорони здоров'я Макси Степанов на брифінгу 3 серпня.

За його словами, Україна вирішує цю проблему шляхом відправлення громадян за кордон, де їм можуть зробити трансплантацію органів чи кісткового мозку. Степанов каже, що доводиться користуватися послугами закордонних лікарів, хоча в Україні достатня кількість фахівців і можливостей робити трансплантації. Крім того, ця процедура є набагато дешевшою в Україні, іноді у кілька разів.

За словами очільника міністерства, при МОЗ вже створено окремий підрозділ високотехнологічної медицини, який опікується саме питанням трансплантації. При цьому для подальшого розвитку трансплантації "необхідно ухвалити велику кількість нормативних актів" і зробити "багато технічних речей".

Степанов стверджує, що "МОЗ має чіткий план, який розрахований на два роки". При цьому навіть якщо заходи будуть впроваджуватись успішно, це не означає, що через два роки Україна зможе масово робити трансплантацію. Водночас у МОЗ є пілотний проєкт, за яким існує перелік медичних закладів, в яких дозволяється робити трансплантацію. Голова міністерства каже, що нещодавно до цього переліку додалися лікувальні заклади, які будуть у змозі робити цю процедуру.

"Нині у нас є 24 лікувальних заклади, з яких 6 можуть робити трансплантацію кісткового мозку і решта можуть робити трансплантацію органів. Ми розрахували всі окремі тарифи і послуги. Зараз ми розраховуємо, скільки буде коштувати трансплантація легень, оскільки сподіваємося, що в Україні дуже скоро буде зроблена перша така трансплантація", — сказав Степанов.

Він додав, що МОЗ ставить на меті за 2-3 роки досягти трансплантаційної незалежності в Україні.

Що відомо

  • МОЗ планує запустити з 1 січня 2021 року Єдину державну інформаційну систему трансплантації (ЄДІСТ) в Україні.
  • Раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що за два роки в Україні робитимуть трансплантацію органів у багатьох містах країни.
  • У Львівській лікарні швидкої медичної допомоги вперше провели трансплантацію серця у ніч проти 4 липня. Операція тривала майже 8 годин. За останні 15 років — це третя трансплантація серця в Україні. Дві таких операції провели у Ковелі Волинської області, а третю, 4 липня, у Львові.
  • У 2018 році Верховна Рада ухвалила закон, що регулює в Україні застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини. Законом, серед іншого, передбачено створення ЄДІСТ.
На початок