Майже 30 років займається лісовим бджільництвом. Історія бортника з Рівненського Полісся. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

Майже 30 років займається лісовим бджільництвом. Історія бортника з Рівненського Полісся. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

Ексклюзивно
Бортник з Рівненського Полісся
. Фото: Суспільне Рівне

Олександр Костюкевич з Рівненщини майже 30 років займається бортництвом, тобто лісовим бджільництвом. Давній промисел чоловік успадкував від свого дідуся. На сьогодні він має понад тридцять лісових вуликів, які розмістив на деревах за п'ять кілометрів від села Великі Озера, і щодва місяці збирає з них мед.

Борть, тобто вулик, виготовляють зі стовбура дерева, каже Олександр Костюкевич і пояснює тонкощі:

"Колодку вирізаємо із сосни. Шукаємо сосну, яка всередині пуста. Тоді ми пробиваємо дірочку, закриваємо нижню і верхню частини й тоді виходить в нас — дуплянка. У такий навіть бджоли швидше сідають, аніж в рамковий вулик. В рамковому — то вощинка не підходить, то те, то се, а тут вони самі собі вощинку тягнуть, закривають собі щілинки прополісом і їм більше подобаються такі дуплянки".

Бортництво
Фото: Суспільне Рівне

За словами бортника, такі вулики практичніші і служать багато років.

"Ми його веземо там, де більше квітів, де більше Іван-чаю, де більше звіробою, яких вони споживають і щоб вода була. Ці вулики вже видовбані, вони по 70 років стоять і ще 20 простоять. А вулик рамковий — швидко зношується. Він стоїть на землі. Дощ, сніг задуває в усі щілини. А це колодка, вона намокла і з неї стекло", — додає він.

Бортництво
Фото: Суспільне Рівне

Бджоли
Фото: Суспільне Рівне

Свою першу борть, пригадує, змайстрував у 1997 році. Зараз має понад тридцять таких вуликів — розмістив їх на деревах за п'ять кілометрів від села Великі Озера.

"У мене дід займався цими вуликами і я перейняв від нього традицію. Ми його вуликами користуємось і додатково самі їх видовбуємо. Маємо дуже старий вулик, якому років 50, а то й 70, вулик ще від прадіда мого залишився. Він його діду передав, а дід мені в спадщину", — каже Олександр Костюкевич.

Бортництво
Фото: Суспільне Рівне

Мед з борті
Фото: Суспільне Рівне

З 2018 бортництво Рівненського Полісся — у переліку нематеріальної культурної спадщини України. Серед односельців, каже, це ремесло популярне.

"Як не через одного, то через двох, кожен займається. Кожен для себе має, не те щоб для продажу. Для сім'ї — куму, свату, брату. У нас хист такий — займатися бджолами", — додає він.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок