"Український космос": у Бережанському замку відкрили артпростір

"Український космос": у Бережанському замку відкрили артпростір

"Український космос": у Бережанському замку відкрили артпростір
. Суспільне Тернопіль

В одному з залів Бережанського замку відкрили артпростір "Український космос". До його створення долучився Заслужений художник України Олег Шупляк. Він розповів Суспільному, що в артпросторі представив майже сотню своїх робіт. Зокрема, живопис, графіку, скульптуру, відеоарт.

Олег Шупляк, художник
Олег Шупляк, Заслужений художник України. Суспільне Тернопіль

Також в артпросторі "Український космос" митець представив монети, до яких створив ескізи, та оригінали картин, які взяли за основу при створенні монет. Пам’ятну монету "До 30-річчя незалежності України" номіналом 5 гривень цьогоріч визнали кращою у світі, каже художник.

Монети за ескізом художника Олега Шупляка
Монети за ескізом Олега Шупляка. Суспільне Тернопіль

За його словами, в артпросторі презентує 15 скульптур, які створив упродовж останніх двох місяців. Назвали артпростір "Український космос" через назву проєкту, над яким Олег Шупляк працює понад 20 років.

Картини художника Олега Шупляка
Картини Олега Шупляка. Суспільне Тернопіль

"Я представив цикл робіт, які започаткував ще в 1991 році, коли був студентом. З роками цю серію поповнив. Тут представлені майже всі види образотворчого мистецтва, щоб глядач міг порівняти різні напрямки й види. З мого боку це благодійний проєкт. Частина коштів, зібраних за відвідування виставки, піде на допомогу армії, частина – на розширення і реставрацію замку. Тут потрібно докласти ще багато зусиль і фінансів, щоб підняти цю руїну".

В артпросторі "Український космос" у Бережанському замку
В артпросторі "Український космос". Суспільне Тернопіль

На відкриття артпростору з Тернополя приїхав Устим Дябло.

Устим Дябло, відвідувач артпростору "Український космос"
Устим Дябло, відвідувач артпростору. Суспільне Тернопіль

"Художник вміло поєднує елементи минулого і сучасного. Ці переплітання мені імпонують. Я під враженнями від цього майстра".

Артпростір "Український космос" у Бережанському замку
Артпростір "Український космос". Суспільне Тернопіль

Ольга Лужинська на відкриття "Українського космосу" прийшла з дітьми. Каже, слідкує за творчістю Олега Шупляка в соцмережах.

Ольга Лужинська, відвідувачка артпростору "Український космос"
Ольга Лужинська, відвідувачка артпростору. Суспільне Тернопіль

"Його роботи завжди про Україну, про любов до неї. Тонко підмічає український символізм, традиції, любов до Батьківщини, любов до рідного краю, до свого дому. Хата скрізь простежується. Я не місцева. Я з півдня України, з Миколаєва. Таким чином познайомилася і дуже радію, що потрапила на цю виставку і маю можливість побачити ці роботи".

Експонати артпростору сфотографувала місцева жителька Ірина Слобода.

Ірина Слобода, відвідувачка артпростору "Український космос"
Ірина Слобода, відвідувачка артпростору. Суспільне Тернопіль

"Картини неординарні. Вони не такі звичайні, як повсякденне життя. І тому захоплюють своєю надзвичайністю. Всі кольори вдало поєднані між собою, мені подобаються".

Експозиція артпростору "Український космос" у Бережанському замку
Експозиція артпростору. Суспільне Тернопіль

Ідея створення артпростору в Бережанському замку виникла три місяці тому, розповіла виконувачка обов’язків директорки історико-архітектурного заповідника Ірина Мигович. Каже, на це витратили майже 300 тисяч гривень. Це гроші благодійників.

Ірина Мигович, виконувачка обов’язків директорки історико-архітектурного заповідника в Бережанах
Ірина Мигович, виконувачка обов’язків директорки Бережанського історико-архітектурного заповідника. Суспільне Тернопіль

"Насамперед почали звертатися до підприємців. Оскільки в нас основний матеріал був пісок, вапно і білий цемент, то почали шукати підприємців, які мали ці будматеріали. Нам дали безплатно білий камінь, а ми знаємо, що він коштує 40 тисяч. Також нам дали вапно, привезли пісок, організували знижки на деякі матеріали. Тоді вже до наповнення скриньки долучилися небайдужі бережанці".

Що відомо про створення артпростору

Матеріали Суспільного, з яких про Олега Шупляка можна дізнатися більше

На початок