Ескіз і дизайн художника з Тернопільщини: Нацбанк випустив монету до Дня захисту дітей

Ескіз і дизайн художника з Тернопільщини: Нацбанк випустив монету до Дня захисту дітей

Ескіз і дизайн художника з Тернопільщини: Нацбанк випустив монету до Дня захисту дітей
. Фото: Банкнотно-монетний двір

До Дня захисту дітей Національний банк України випустив пам’ятну 5-гривневу монету під назвою "Народжений в Україні". Її ескіз і дизайн створив художник з Бережан Олег Шупляк. Про це повідомляють на сайті Національного банку.

На аверсі монети вгорі розміщено малий Державний Герб України, ліворуч і праворуч від якого написи півколом – "Україна". У центрі зображено наповнену народним колоритом картину Олега Шупляка “Колиска”, йдеться у повідомленні.

Аверс 5-гривневої монети до Дня захисту дітей
Аверс монети до Дня захисту дітей. Фото: Банкнотно-монетний двір

"На картині втілено один з найдорожчих архетипів українців – батьківська хата в оточенні мальв та рушника, яка є водночас колискою та гніздечком, що символізує продовження роду".

Унизу на дзеркальному тлі – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети зображено картину Олега Шупляка “Зв’язок”. На тлі стилізованого всесвіту – малюк-космонавт, який нерозривно пов’язаний пуповиною з матір’ю-Україною (карта України вгорі), ліворуч півколом розміщено дзеркальний напис "Народжений в Україні".

Реверс 5-гривневої монети до Дня захисту дітей
Реверс монети до Дня захисту дітей. Фото: Банкнотно-монетний двір

Цей задум допомогли також втілити скульптори Анатолій Демяненко та Володимир Атаманчук.

"До початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україні проживало понад сім мільйонів дітей. Багатьох із них окупанти позбавили щасливого дитинства, рідної домівки, найдорожчих людей. У кожного з них мрія зараз одна – наша Перемога! У нас усіх – спільна віра, що Україна-мати відродиться з руїн і зростатимуть нові щасливі покоління народжених у вільній, незалежній Україні".

Читайте також

На початок