У ПАР не знають, чи приїде Путін на саміт БРІКС

У ПАР не знають, чи приїде Путін на саміт БРІКС

Президент Росії Володмир Путін
Президент Росії Володимир Путін на нарді з питань розвитку безпілотної авіації в індустріальному парку Рудньово в Москві, Росія, 27 квітня 2023 рік. AP

Влада Південно-Африканської Республіки ще не знає, чи відвідає президент Росії Володимир Путін саміт БРІКС, який має відбутися наприкінці серпня цього року.

Про це заявив генеральний секретар керівної партії ПАР "Африканський національний конгрес" (АНК) Фікіле Мбалула на брифінгу за підсумками засідання партійного Національного виконавчого комітету.

"ПАР ще не отримала підтвердження щодо того, чи прибуде президент Росії Володимир Путін на майбутній саміт БРІКС, який відбудеться у серпні в Йоганнесбурзі", — сказав він.

Як раніше заявив у коментарі CNN прокурор МКС Карім Хан, він сподівається, що влада Південно-Африканської Республіки "вчинить правильно" щодо запрошення Путіна на саміт.

"Я не думаю, що їм необхідні уроки від мене. Вони є державою-учасницею Міжнародного кримінального суду, вони знають закон, і я думаю, що вони вчинять правильно. Ми оцінимо, що відбудеться на саміті БРІКС, і відповідним чином відреагуємо", — зазначив він.

Посадовець підкреслив, що свого часу країна пережила період апартеїду, назвавши його "злочином проти людяності".

У липні влада ПАР заявила, що не планує переносити проведення саміту БРІКС у Китай через ордер на арешт Путіна, виданий Міжнародним кримінальним судом. ПАР, як країна-підписант Римського статуту МКС зобов'язана заарештувати Путіна, якщо він візьме участь у переговорах між лідерами Бразилії, Росії, Індії та Китаю у зв'язку з ордером на арешт через депортацію українських дітей у РФ.

27 червня міністерка міжнародних відносин ПАР Наледі Пандор заявила, що Путін досі не відповів на запрошення, надіслане до того, як МКС висунув йому звинувачення 18 березня. За її словами, президент Китаю Сі Цзіньпін, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді та президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва планують бути присутніми на саміті БРІКС.

12 квітня повідомлялось, що влада Південно-Африканської Республіки виступає за те, щоб Володимир Путін приїхав на саміт БРІКС у серпні попри виданий Міжнародним кримінальним судом ордер на арешт президента Росії.

16 червня Президент України Володимир Зеленський провів перемовини з делегацією президентів Африки у Києві, яка прибула для обговорення мирних ініціатив для врегулювання війни в Україні.

17 червня делегація лідерів країн Африки прибула до РФ для проведення переговорів із російським президентом Володимиром Путіним щодо врегулювання війни між Україною та РФ. Президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що пропозиції африканських держав щодо врегулювання ситуації в Україні містять 10 пунктів. Він також закликав усунути всі перешкоди для експорту зерна через Чорне море. Путін своєю чергою заявив, що "Росія відкрита до діалогу з усіма, хто виступає за мир".

Що відомо про заяву президента ПАР щодо МКС

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду.

25 квітня президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса заявив, що керівна партія "Африканський національний конгрес" (АНК) ухвалила рішення про вихід країни із юрисдикції МКС, який видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна. Рамафоса додав, що ухвалене рішення пояснюється "упередженістю МКС щодо певних країн".

Щодо того, чи заарештує Путіна уряд ПАР, Рамафоса сказав, що "це питання розглядається".

Згодом на сайті президента ПАР Сиріла Рамафоси повідомили, що Південна Африка залишається учасником Міжнародного кримінального суду.

На початок