"На сьогодні така опція не розглядається". Вадим Гутцайт – про ймовірність перегляду бойкоту змагань Україною

"На сьогодні така опція не розглядається". Вадим Гутцайт – про ймовірність перегляду бойкоту змагань Україною

"На сьогодні така опція не розглядається". Вадим Гутцайт – про ймовірність перегляду бойкоту змагань Україною
. Вадим Гутцайт, фото: AP Photos

Також Вадим Гутцайт відповів на запитання щодо ефективності бойкоту.

Українські спортсмени та збірні України бойкотують змагання, де заявлені атлети з Росії чи Білорусі. Це рішення Міністерства молоді та спорту, яке у квітні наказом заборонило українцям змагатися на подібних стартах.

Оскільки є федерації, що допустили до змагань росіян та білорусів, Україна уже, серед іншого, пропустила турніри в дзюдо (включно з чемпіонатом світу), фехтуванні (включно з особистим чемпіонатом Європи).

Наприкінці липня у Мілані відбудеться чемпіонат світу з фехтування. Туди заявилися сім росіян та одна білоруска в особистих стартах – і Україна відзаявила своїх учасників з індивідуальних змагань.

Ольга Харлан виступила з критикою такого рішення, адже неучасть в чемпіонаті світу вплине на її шанси відібратися на Олімпіаду. Міністра молоді та спорту України, а також президента НОК України Вадима Гутцайта під час спілкування зі ЗМІ запитали щодо зняття фехтувальників з чемпіонату світу.

Як відповів Гутцайт, "це болюче питання", але на день моменту запису (середа, 12 липня) інших варіантів щодо зміни бойкоту не розглядається.

"Вони [росіяни] уже працюють проти нас, бо вони знають, що ми ухвалили рішення спільне з федерацями [про бойкот]. Вони вже посилають найслабших спортсменів, аби ми не брали участь. Це болюче питання, але ми стоїмо на своєму: якщо ми будемо приймати участь в змаганнях, де є росіяни і білоруси, ми будемо визнавати, що вони можуть бути в спортивному світі поруч з нормальними людьми", – відповів Гутцайт.

У відповідь на запитання щодо можливої зміни бойкоту – Вадим Гутцайт заявив, що це "державне рішення" і для його зміни про це мають консолідовано вирішити федерації.

"Є державне рішення, що ми все одно не беремо участь у цих змаганнях. На сьогоднішній день, така опція [щодо перегляду бойкоту] не розглядається".
"Складно зараз, але є таке рішення – ми його ухвалили, рухаємося по ньому. У всіх на серці тяжко, ви ж розумієте. Але тут [в офісі НОК] була зустріч з усіма президентами федерацій, які висловили свою думку. Це було рішення спільне. Я не можу відповідати за усі федерації, і не впливаю на жодну федерацію, і на федерацію фехтування уже теж", – доповнив Гутцайт.

Також Вадима Гутцайта запитали, як вимірюється ефективність рішення про бойкот.

"Складно сказати, які є заміри [ефективності рішення]. Є замір один – у нас повномасштабна війна, щодня гинуть наші найкращі - у нас є спільне рішення, що ми так йдемо", – сказав Гутцайт.
На початок