Не зупиняються поїзди, не ходить транспорт. Як живуть регіони, що потрапили до "червоної" зони

Не зупиняються поїзди, не ходить транспорт. Як живуть регіони, що потрапили до "червоної" зони

Не зупиняються поїзди, не ходить транспорт. Як живуть регіони, що потрапили до "червоної" зони
. Прядко Денис/УНІАН

В Україні з 3 серпня почав діяти поділ країни на чотири зони за рівнем поширення COVID-19. Вісім областей опинились у "червоній", "помаранчевій" та "жовтій" зонах. Суспільне з'ясувало, що змінилось у регіонах, де посилили карантин.

Станом на 3 липня до "червоної" зони, де впроваджуються жорсткі карантинні обмеження, потрапили міста Луцьк і Тернопіль, а також Кіцманський район Чернівецької області. До "помаранчевої" наразі належать міста Івано-Франківськ, Львів та Бережани на Тернопільщині, а також:

  • Луцький і Любешівський райони Волинської області;
  • Тисменицький район Івано-Франківської області;
  • Миколаївський, Перемишльський та Пустомитівський райони Львівської області;
  • Бучацький район Тернопільської області.
Україну поділили на карантинні зони
Що заборонено у "червоній" та "помаранчевій" зонах.

У "жовтій" зоні перебувають міста Вінниця, Могилів-Подільський, Нововолинськ, Житомир, Бердичів, Малин, Новоград-Волинський, Берегове, Мукачево, Ужгород, Хуст, Чоп та Яремче, а також: 

  • Вінницький, Калинівський, Крижопільський, Немирівський та Тульчинський райони Вінницької області;
  • Горохівський, Ківерцівський, Локачинський, Маневицький та Турійський райони Волинської області;
  • Любарський, Пулинський, Романівський та Черняхівський райони Житомирської області;
  • Берегівський, Великоберезнянський, Виноградівський, Воловецький, Іршавський, Міжгірський, Мукачівський, Перечинський, Рахівський, Свалявський, Тячівський, Ужгородський та Хустський райони Закарпатської області;
  • Богородчанський, Городенківський, Косівський та Надвірнянський райони Івано-Франківської області;
  • Жовківський, Яворівський та Кам'яно-бузький райони Львівської області;
  • Бережанський, Гусятинський, Козівський, Лановецький та Чортківський райони Тернопільської областi;
  • Глибоцький, Путильський, Сокирянський, Сторожинецький та Хотинський райони Чернівецької області.

Уся інша територія України, зокрема і Київ, потрапила до "зеленої" зони.

Україну поділили на карантинні зони
Які заборони діють у "зеленій" та "жовтій" зонах. МОЗ

Як живе "червона" зона

Мешканці Тернополя й Луцька негативно сприйняли посилення карантинних обмежень. У цих двох містах має перестати курсувати громадський транспорт, тимчасово зупинитися робота садочків, торговельно-розважальних центрів, кафе та ресторанів.

Так, 3 липня до 8-ї ранку на Тернопільський залізничний вокзал прибуло 6 потягів: Херсон-Львів, Підволочиськ-Тернопіль, Ланівці-Тернопіль, Красне Тернопіль, Заліщики Тернопіль, Одеса-Ужгород. Але після 10-ї ранку, як пояснили кореспондентам Суспільного, зупинки потягів припинилися.

Пасажирка Лариса Сагадин, яка мала намір поїхати до доньки на Закарпаття, розповіла Суспільному, що не розуміє причин посилення карантину. "У Львові більше хворих, ніж у Тернополі. То там зупинка є, а в Тернополі немає. У Києві формуються поїзди, а в Тернополі — нема. В нас по західній Україні найменший відсоток хворих, — каже жінка. — Мене всю трусить. Як так? Спеціально ходила, щоб взяти квиток раніше. Тож поясніть, раз така справа, не продавайте квитки".

Міська влада Тернополя не підтримала нові обмеження. Мер Тернополя Сергій Надал 1 серпня повідомив, що не буде рекомендувати Тернопільському штабу посилювати карантин. А 3 липня на позачерговій сесії Тернопільської міськради депутати проголосували за звернення до очільників міністерств — охорони здоров'я та інфраструктури, Максима Степанова і Владислава Криклія. У зверненні йдеться про те, щоб Тернопіль виключили з "червоної" карантинної зони та дозволили зупинятися поїздам.

Луцькрада теж попередньо відмовилася посилювати карантинні заходи. А зранку 3 липня в місті стався транспортний колапс — не виїхали у рейс 70 маршруток, через це зупинки громадського транспорту були переповнені, люди не могли дістатися на роботу. Наразі в місті курсують усі тролейбуси від Луцького підприємства електротранспорту та деякі маршрутки.

У Кіцманському районі Чернівецької області, який потрапив до "червоної" карантинної зони, призупинили рух громадського транспорту, закрили кав'ярні, ресторани та торговельні центри. Про це Суспільному Буковини сказав голова райдержадміністрації Олексій Добровольський.

За його словами, їздять лише маршрутки, які перевозять лікарів і комунальників. У районі також заборонили відвідувати установи соцзахисту та проводити планову госпіталізацію. За дотриманням карантинних заходів стежать комісії держпродспоживслужби спільно з поліцією.

Що кажуть в уряді

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що органи місцевої влади можуть тільки посилювати протиепідемічні обмеження, а рішення про послаблення карантину приймає Центральна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Він також пояснив, що люди, які мешкають у "зеленій" зоні України, але мають намір з туристичною або робочою метою поїхати до "червоної", можуть зробити це лише на автомобілях.

"На території, яка віднесена до червоного рівня небезпеки, припиняється робота громадського транспорту. Тобто перетин цієї межі можливий виключно на власному автомобільному транспорті, якщо кількість осіб, яка перебуває у транспорті, складає не більше 5 осіб, за винятком дітей до 14 років", — заявив Степанов на брифінгу 3 серпня.

А заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко назвав критику з боку місцевої влади щодо посилення карантину "політичним рішенням" і додав, що "влада не хоче вживати непопулярних заходів, тому що у них вибори через два місяці".

Що відомо

  • Уряд ухвалив постанову, яка передбачає встановлення карантину з 1 по 31 серпня, проте умови обмеження визначатимуться тим, у якій із чотирьох зон — "зеленій", "жовтій", "помаранчевій" чи "червоній" — перебуває той чи інший регіон.
  • Головний санітарний лікар Віктор Ляшко пояснив різницю між зеленою, жовтою і помаранчевими зонами поширення COVID-19.
  • У МОЗ кажуть, що між "червоними" і "зеленими" областями обмежать рух та встановлять пости.
На початок