МАГАТЕ дали більше доступу на ЗАЕС, але на дах все ще не пускають — Гроссі

МАГАТЕ дали більше доступу на ЗАЕС, але на дах все ще не пускають — Гроссі

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів про інспекцію ЗАЕС
. Глава міжнародного агенства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі під час брифінгу у Японії, 5 липня 2023 року, фото: AP

МАГАТЕ "досягає прогресу" в інспекції кількох ділянок Запорізької атомної електростанції, проте на дах окупанти експертів все ще не пускають. Про це глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив у п'ятницю, 7 липня на пресконференції у Токіо, передає CNN.

"Я думаю, що ми досягаємо прогресу", — сказав Гроссі журналістам.

За його словами, представники МАГАТЕ відвідали низку об'єктів, включно з басейнами-охолоджувачами, і не побачили "жодних ознак вибухових речовин або мін у цих місцях".

Водночас, за словами Гроссі, ядерний наглядовий орган ООН досі не отримав доступу до даху ЗАЕС.

“Із середи по сьогодні ми змогли отримати більше доступу. Ще не на дах, але ми подали запит окупаційному керівництву, щоб піднятися туди”, – заявив Гроссі.

Гроссі також нагадав журналістам, що станція перебуває в "зоні активних бойових дій" і що доступ до неї потребує часу.

Раніше президент України Володимир Зеленський попередив, що Росія може використовувати атомну станцію як зброю. Він повідомив, що російські війська розмістили на дахах станції предмети, схожі на вибухівку.

4 липня Збройні сили України попередили про можливу підготовку російськими загарбниками провокації на Запорізькій атомній електростанції.

Водночас представник "Росатому" Рінат Карчаа заявив що "Київ проти ночі 5 липня збирається атакувати ЗАЕС". За його словами, в ніч на 5 липня ЗСУ мають завдати удару по ЗАЕС, використавши для цього високоточну зброю та ударні дрони-камікадзе.

22 червня президент Зеленський заявив, що розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній станції (ЗАЕС) з викидом радіації.

25 червня керівник ГУР Кирило Буданов заявив, що російські війська завершили підготовку до підриву Запорізької атомної електростанції, розмістивши техніку із вибухівкою біля 4 із 6 енергоблоків АЕС. За його словами, Росія замінувала ставок-охолоджувач станції, зазначивши, що ядерні реактори без охолодження можуть розплавитись за період від 10 годин до 14 днів.

На випадок теракту на Запорізькій АЕС українські правоохоронці та рятувальники готуються до ліквідації наслідків, уже розгорнуті штаби. У разі витоку радіації українцям варто зберігати спокій і дотримуватися інструкцій від органів влади, зокрема, якщо не буде евакуаційних заходів, слід ізолюватися вдома на добу.

30 червня міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна не зможе одразу зафіксувати підвищення радіаційного фону на ЗАЕС у випадку аварії.

Що відомо про ситуацію на Запорізькій АЕС

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня 2022 року захоплена російськими військовими. РФ розміщує на майданчику станції військову техніку та боєприпаси. Обстрілюють росіяни й саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ. 5 жовтня Президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Також росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В Енергоатомі назвали це рішення "нікчемним", а також нагадали, що для ЗСУ рішення РФ про "приєднання" українських територій і ЗАЕС не має значення.

27 листопада торік президент "Енергоатому" Петро Котін заявив, що є ознаки того, що російські окупанти можуть залишити Запорізьку атомну електростанцію. Однак 28 листопада прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що відведення військ Росії з території Запорізької атомної електростанції не буде.

2 грудня минулого року очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів, що агентство сподівається досягти домовленості з Росією та Україною про створення захисної зони на Запорізькій атомній електростанції до кінця року. 5 грудня речниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що про вихід російських військових із Запорізької АЕС "не може бути й мови".

12 лютого міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що росіяни, які перебувають на ЗАЕС, свідомо експлуатують обладнання таким чином, щоб Україна в майбутньому не могла під'єднати її до енергомережі.

Окрім того, безпекова ситуація на станції погіршується через зниження рівня води у Каховському водосховищі, спричинене росіянами. Нестача води у басейнах витримки ЗАЕС може призвести до розігріву палива в реакторі, і це може призвести до його розплавлення, і як наслідок — до радіаційних викидів.

22 травня внаслідок російських обстрілів вранці на Запорізькій АЕС відключилась остання високовольтна лінія передач. Згодом зовнішнє живлення від української енергосистеми вдалося відновити.

На початок