Головні новини Харкова та області 6 липня: хроніка

Головні новини Харкова та області 6 липня: хроніка

Головні новини Харкова та області 6 липня: хроніка
. Суспільне Харків

Останні новини та події Харкова та Харківської області 6 липня 2023 року: все, що відбувається у регіоні сьогодні.

Ввечері 6 липня Повітряні сили повідомили про загрозу застосування ударних безпілотників на Харківщині

Повітряні сили повідомили про загрозу о 23:28.

На Салтівці водій бризнув в очі водію машини екстреної допомоги газовим балончиком

Подія сталася сьогодні в Харкові на 602-му мікрорайоні, бригада швидкої допомоги перевозила хворого, розповів Суспільне Харків директор Центру екстреної меддопомоги Віктор Забашта.

"Невідомий водій вирішив, що бригада йому заважає, він бризнув нашому водієві в очі балончиком з невідомим газом, потім сів в авто і поїхав", — сказав він.

За словами Забашти, ніяких словесних суперечок між чоловіком та медиками не було. У водія опік очей. Медики звернулися до поліції.

Як місто Первомайський оговтується після ракетного удару РФ 4 липня: відео

43 поранених, вибиті шибки, двері, вирви у дворі — такі наслідки російського удару по Первомайському 4 липня. Як жителі міста відновлюють помешкання та що розповідають про обстріл — дивіться у репортажі.

Гроші на бізнес і житло — як допомагають бійцям-ветеранам Харківщини

Понад 200 мільйонів гривень з держбюджету отримає Харківщина на 2023 рік для грошових компенсацій ветеранам Збройних Сил або членам їхніх родин.

Про це під час брифінгу 6 липня повідомив начальник управління у справах ветеранів обладміністрації Олег Пуль.

За його словами, розподіл субвенції для місцевих бюджетів Кабмін затвердив наприкінці травня.

"Передбачена сума дозволить надати компенсацію тим категоріям людей, які потребували покращення житлових умов і подали документи. Серед них — захисники, ветерани бойових дій, члени їхніх родин. Ті суми, які зараз закладені, повністю не дозволяють "закрити" всю чергу. Близько 50% ветеранів або членів їхніх родин потребують компенсацій на житло", — сказав Пуль.

9-річна дівчинка та 37-річний чоловік з Харківської області загинули на Говерлі внаслідок влучання блискавки

Про це повідомили на Facebook-сторінці Держслужби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області.

"Рятувальники виявили дівчинку та чоловіка вже без ознак життя. Жінку в шоковому стані супроводили до поста Заросляк з іншими учасниками групи туристів. Їх передали медикам. Загиблих рятувальники також транспортують до поста Заросляк", — пишуть в ДСНС.

РФ завдала авіаудару в районі Гатища — Генштаб

У вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ повідомили про авіаудар в районі Гатища.

На слобожанському напрямку під мінометні та артилерійські обстріли РФ потрапили:

  • Чернещина, Одноробівка та Гоптівка.

На куп'янському напрямку військові тримають оборону. Під удари потрапили:

  • Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне та Кислівка.

Серед 45 бійців, яких повернули 6 липня з полону, троє — жителі Харківщини

Про це повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

Кинув порох у багаття. На Харківщині шпиталізували 15-річного підлітка з майже 50% опіків тіла

У Довгенькому на Харківщині 15-річний підліток зазнав опіки майже 50% тіла, його шпиталізували, повідомили в обласному управлінні рятувальників.

"Хлопець з іншими дітьми знайшов біля річки порох у пакеті та кинув його у багаття, внаслідок чого відбувся спалах та потерпілий отримав опіки полум'ям 1-2 ступенів обличчя, обох рук, грудної клітини та обох ніг (45-48 %)", — йдеться у повідомленні.

Підлітка шпиталізували у харківську лікарню.

60 дорожників Харківщини отримали нагороди від військового гарнізону

Звели близько 20 тимчасових переправ з початку повномасштабного вторгнення, ремонтували евакуаційну дорогу й передали військовим власну техніку. За свою роботу дорожники будівельної компанії RDS отримали нагороди від Харківського військового гарнізону.

Водій підприємства Володимир Яценко згадує, як у березні 2023 року підірвався на протитанковій міні у селі Вільхівці на Харківщині. Вантажівкою він їхав по пісок для відновлення мостів у деокупованих громадах.

Як ставляться харків'яни до перенесення Різдва на 25 грудня: відео

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про зміну трьох святкових дат, одна з них стосується Різдва. Жителі Харкова розказали Суспільному, як ставляться до можливого перенесення святкування з 7 січня на 25 грудня.

На Харківщині підірвався другий трактор за добу — ДСНС

Трактор підірвався 6 липня близько 14:50 на невідомому вибухонебезпечному предметі під час сільськогосподарських робіт поблизу деокупованого села Курулька Барвінківської громади, повідомили в обласному управлінні рятувальників.

"Водій трактора отримав мінно-вибухову травму, його шпиталізували до лікувального закладу у Краматорську", — йдеться у повідомленні.

У Харкові на Журавлівському гідропарку потонув чоловік

Медики намагалися реанімувати чоловіка — без успіху, сказав Суспільне Харків директор Центру екстреної меддопомоги Віктор Забашта.

У Харкові закрили для поховань кладовище на вулиці Франка, 43

Таке рішення ухвалив виконавчий комітет Харківської міської ради, повідомила пресслужба.

"Згідно з рішенням, на цвинтарі повністю припиняється поховання померлих або праху після кремації. Це пов’язано з відсутністю там вільної площі для поховань", — сказано у повідомленні.

Удар по вокзалу в Одноробівці: рятувальники загасили пожежу

Рятувальники змогли загасити вокзал в Одноробівці о 14:20, повідомила пресслужба ДСНС Харківщини. Площа пожежі склала 240 кв. м. За даними рятувальників, горів дах.

Удар по Первомайському: в лікарні лишаються семеро людей

На 6 липня в лікарнях лишаються семеро поранених внаслідок удару по Первомайському, розказав Суспільне Харків директор обласного департаменту охорони здоров'я Максим Хаустов.

"У Первомайській лікарні перебувають п'ятеро людей. Вони мають легкі поранення, але поки залишаються в медзакладі із загостренням супутніх захворювань. У лікарні в Харкові залишається жінка із тяжким пораненням ока, вона потребуватиме тривалого лікування. 10-місячна дитина залишається у дитячій лікарні. Стан стабільний, але під наглядом лікарів", — розказав Хаустов.

РФ обстріляла Борівську громаду Харківщини: 71-річна жінка поранена

Близько 11:00 армія РФ обстріляла село Чернещина Борівської громади Ізюмського району.

Поранення зазнала 71-річна місцева жителька, повідомила пресслужба обладміністрації.

"Медики діагностували у жінки осколкові поранення лівого стегна та забій хребта. Потерпілу доставили до лікарні", — сказано у повідомленні.

РФ знищила прямим влучанням вокзал у Золочівській громаді

Близько 11:00 армія РФ обстріляла з артилерії залізничну станцію "Одноробівка" у Золочівській громаді.

Прямим влучанням снарядів вокзал станції знищено, розказав Суспільне Харків керівник Золочівської СВА Віктор Коваленко.

Внаслідок удару РФ сталася пожежа, поранених немає, додав Коваленко. За його словами, загасити оперативно вогонь не можуть через обстріли.

Доповнено 16:33. Як повідомив керівник Золочівської СВА Віктор Коваленко, російські війська завдали близько 10 ударів з САУ по залізничній станції. Поранених і загиблих не було.

"Обстріл станції "Одноробівка" тривав з 11:00 до 12:00. Це станція, на яку раніше електрички приїздили, потяги забирали звідти сільгосппродукцію. Пряме влучання по вокзалу, пожежу загасили. Це приміщення на половину зруйноване і там потрібно робити капітальний ремонт. На городи до людей також потрапили снаряди. Жертв немає, люди відразу ховаються у підвали", — сказав Коваленко.

За його словами, також 6 липня двічі обстріляли прикордонне село Уди.

У Борщовій енергетики заживили перші 30 будинків

У деокупованій Борщовій Липецької громади енергетики відновили електропостачання у перших 30 будинках, повідомила пресслужба "Харківобленерго". У селі були пошкоджені близько 70-100% електромереж та електрообладнання. Повністю заживити Борщову планують до осені.

Погода на 7 липня на Харківщині

  • Мінлива хмарність;
  • Місцями короткочасний дощ, гроза;
  • Вітер східний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 18-23°, вдень 31-36°;
  • Температура повітря у Харків: вночі 21-23°, вдень 32-34°.

Експосадовця з Куп'янська підозрюють у співпраці з окупантами. Він переховується в РФ

47-річному експосадовцю з Куп'янська заочно оголосили про підозру у співпраці з окупантами. За даними слідчих, він добровільно керував "управлінням культури, спорту і молоді" при окупаційній владі та організовував масові заходи для підтримки російських військ. Після деокупації підозрюваний втік до РФ.

Сапери працюватимуть поблизу Циркунів

У районі Циркунів з 11:30 до 12:00 сапери знищуватимуть російські боєприпаси, повідомив Суспільне Харків директор облдепартаменту цивільного захисту Іван Сокол.

У Печенізькій громаді Харківщини на міні підірвався трактор

За даними пресслужби ДСНС, пораненому 53 роки. Вибух стався у Печенігах поблизу гідротехнічної споруди Печенізького водосховища.

"У нас багато виконується ремонтних робіт на дорогах. Трактор виконував певну роботу, з'їхав на узбіччя, наткнувся на протитанкову міну на розвилці Печеніги-Мартове-Великий Бурлук. В цьому місці вже було розмінування, багато мін було знято. На жаль, дуже щільна замінованість тієї ділянки була. Трактористу надали допомогу. Він отримав контузію та легкі осколкові поранення склом", — розказав Суспільне Харків Олександр Гусаров.

Трактор, який підірвався на міні в Печенігах
Наслідки підриву трактора на міні у Печенізькій громаді. 6 липня 2023 року. Фото: Олександр Гусаров

Робота саперів

О 08:45-10:00 сапери знищуватимуть боєприпаси на дорозі Балаклія-Байрак, о 09:00-10:00 заплановані знищення снарядів РФ на полі в Граковому, повідомив керівник обласного департаменту цивільного захисту Іван Сокол.

6 липня у Харкові трамваї №16, 16А, 27, 6 і 3 змінять маршрути

Через ремонт контактної мережі на ділянці від вул. Героїв Праці до пров. Салтівського буде заборонений рух трамваїв з 10:00 до 15:00 6 та 7 липня.

Про це повідомили у пресслужбі міськради.

У цей час трамваї курсуватимуть так:

  • №16, 16А: розворотне коло "Журавлівський гідропарк" — вул. Шевченка — вул. Героїв Праці — просп. Тракторобудівників — розворотне коло "Салтівське";
  • №27: розворотне коло "Новожанове" — вул. Москалівська — вул. Гольдбергівська — вул. Молочна — пл. Захисників України — просп. Героїв Харкова — вул. Академіка Павлова — в’їзд Семиградський — вул. Віринська — вул. Мойсеївська — вул. Шевченка — вул. Героїв Праці — просп. Тракторобудівників — розворотне коло "Салтівське".

Також 6 липня трамваї №3 та 6 тимчасово змінять маршрути з 09:00 до 16:00 — комунальники ремонтуватимуть колії.

  • №3: розворотне коло "Новожанове" — вул. Москалівська — вул. Конєва — вул. Полтавський Шлях — розворотне коло "Залютине";
  • №6: розворотне коло "602-й мікрорайон" — Салтівське шосе — вул. Академіка Павлова — просп. Героїв Харкова — пл. Павлівська — вул. Гольдбергівська — вул. Москалівська — вул. Конєва — вул. Полтавський Шлях — вул. Євгена Котляра — розворотне коло "Південний вокзал".

Розмінування Харківщини: зведення ДСНС за добу

Протягом 5 липня сапери обстежили близько 8,6 га території, знешкодили 78 боєприпасів РФ, повідомили у пресслужбі ДСНС Харківщини.

Погода на Харківщині 6 липня

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі невеликий короткочасний дощ, гроза;
  • Вдень місцями невеликий короткочасний дощ, гроза;
  • Вітер південно-східний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 17-22°, вдень 30-35°;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 19-21°, вдень 31-33°.

Цього дня рік тому: Харківщина 6 липня 2022 року

  • Окупанти дистанційно замінували територію поблизу двох сіл.
  • Російська ракета влучила в Харківський педагогічний університет.
  • Окупанти вдарили по Чугуєву та випустили фосфорні боєприпаси по селу на Дергачівщині.
  • У Великому Бурлуці горів склад окупантів.
  • Російська ракета зруйнувала дві пам'ятки архітектури у Новобаварському районі Харкова.
  • РФ завдала авіаудару поблизу Рубіжного.
  • У тимчасово окупованій Боровій на Харківщині зник призначений РФ керівник.
  • Двоє людей загинули внаслідок обстрілів Харківщини 6 липня.
На початок