Начальника кафедри, якого підозрюють у загибелі курсантів-саперів, залишили під домашнім арештом

Начальника кафедри, якого підозрюють у загибелі курсантів-саперів, залишили під домашнім арештом

Доповнено
Начальника кафедри, якого підозрюють у загибелі курсантів-саперів, залишили під домашнім арештом
. Підозрюваний на засіданні у справі про загибель двох курсантів-саперів. Липень 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

29-річний екскерівник кафедри піротехніків Олександр Шевчук, підозрюваний у справі про загибель двох курсантів-рятувальників на Харківщині, залишатиметься під домашнім арештом.

Таке рішення 4 липня 2023 року ухвалив Апеляційний суд Харкова.

Прокурор оскаржував запобіжний захід і вимагав взяти викладача під варту без права внесення застави.

"Оскільки підозрюваний був посадовцем у цьому університеті, завідувачем кафедри, то він знав персональні дані курсантів: і загиблих, і які були очевидцями події. Він міг на них впливати, щоб заплутати слідство. Можливо, сьогоднішнє рішення суду було спровоковано тим, що підозрюваний зараз звільнений з університету", — сказав речник обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

Начальника кафедри, якого підозрюють у загибелі курсантів-саперів, залишили під домашнім арештом
Засідання суду у справі про загибель двох курсантів-саперів. Липень 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Два кримінальних провадження

За даними слідства, наприкінці травня 2023 року Шевчук як викладач університету цивільного захисту приніс фугасний снаряд на територію, де навчалися курсанти й віддав наказ його розбирати, "щоб зробити муляж".

Справу розслідують як "вбивство через необережність", це до восьми років позбавлення волі. Окрім цього, внесли дані в ЄРДР про "незаконне поводження з боєприпасом":

"У цьому навчальному закладі працюють з тротилом, а не з артилерійськими снарядами", — каже Чубенко.

Коментар адвоката підозрюваного

Адвокат Сергій Швець сказав, що його підзахисний не переховуватиметься від слідства.

"Він постійно підвищував свій професійний рівень, має статус сапера міжнародного рівня. Я вважаю, те, що Шевчук добровільно з’явився як на вручення підозри, так і на судове засідання, те, що він добровільно звільнився зі служби, свідчить про те, що він бажає надавати як слідству, так і суду допомогу. Він не хоче ховатися й уникати відповідальності", — сказав захисник.

Від коментарів журналістам підозрюваний відмовився. Під час виступу в суді він сказав, що "хотів би справедливості".

Що відомо про загибель курсантів на Харківщині

31 травня 2023 року в гуртожитку Національного університету цивільного захисту стався вибух.

22-річний Роман Сліпець з Луганської області та 21-річний Євгеній Кочетов із Запорізької області навчалися на 3 курсі й мали стати саперами. Внаслідок цього вибуху обидва померли у швидкій, повідомив речник прокуратури Чубенко.

Також поранень дістав ще один курсант, Дмитро Солодовніков. За його словами, загиблі курсанти розбирали боєприпас за наказом керівника кафедри без його нагляду.

3 червня 2023 року Романа Сліпця поховали на Алеї Славі 18 кладовища у Харкові. Євгенія Кочетова кремували, а прах передали родині на тимчасово окуповану територію.

12 червня 2023 року поліцейські повідомили начальнику кафедри університету про підозру у вбивстві, вчиненому через необережність. Загалом чотирьох посадовців Національного університету цивільного захисту відсторонили на час розслідування.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок