Поєднав музику і військову справу. Диригент миколаївського військового оркестру розповів про свою роботу

Поєднав музику і військову справу. Диригент миколаївського військового оркестру розповів про свою роботу

Поєднав музику і військову справу. Диригент миколаївського військового оркестру розповів про свою роботу
Начальник оркестру 406-тої артилерійської бригади імені Алмазова Віталій Мацюк. Миколаїв, 2 липня 2023 року. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Майор Віталій Мацюк служить у Миколаєві на посаді начальника оркестру 406-ї артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Олексія Алмазова. Очолив колектив у 2017 році. Чоловік мріяв про море та музику, тому зробив їх своїм покликанням.

З нагоди Дня Військово-Морських Сил України, що відзначається 2 липня, військовий диригент розповів кореспондентам Суспільного про свою службу.

За словами Віталія Мацюка, День Військово-морських сил Збройних сил України для нього особлива дата.

"Після закінчення вишу завжди думав про море, мав бажання служити у Військово-Морських Силах", — каже чоловік.

У 2004 році Віталій Мацюк закінчив музичну школу, потім навчався у Львівській академії.

"Я займався музикою, але є ще музика військова. Я про це не знав, але коли дізнався – це й об'єднало все. Я закінчив військово-диригентську кафедру Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, де після розподілення на основі конкурсу потрапив служити у Військово-морські сили в Академію Військово-Морських сил імені Павла Нахімова, де обіймав посаду начальника оркестру, військового диригента", — розповів військовий.

Військовий оркестр виконує гімн України на Соборній площі Миколаєва
Військовий оркестр виконує гімн України на Соборній площі Миколаєва. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Чоловік згадує події 2014 року, коли Росія окуповувала Крим. Віталій Мацюк в той час служив на території півострова.

"Було багато моментів – пропаганди і мотивації переходити на іншу сторону. Деякі офіцери зрадили військовій присязі, а деякі офіцери зокрема пропонували мені, щоб я підняв прапор Росії над своєю Академією. Сказав, що цього робити не буду. Ну з нашого особового складу, не буду говорити скільки, залишилося лише три військовослужбовці, які зараз проходять на посадах вже не музикантів, а на посадах офіцерських в Збройних Силах України. Тобто у Військово-Морських Силах", — сказав Віталій.

Військовий диригент Віталій Мацюк розповів про службу
Військовий диригент Віталій Мацюк розповів про службу. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Нова сторінка в його житті – очолення військового оркестру 406-ї бригади імені Олексія Алмазова. Ліку виступам колективу диригент вже не веде. Завдання оркестру – покращення морально-психологічного духу. Репертуар – різножанровий: джаз, блюз, поп, рок, українські народні пісні та твори закордонних виконавців.

"Віталій Андрійович – гарна людина, чудовий диригент. Допоміг мені дуже в один тяжкий час. Професіонал своєї справи. Знає і робить", — розповідає матрос Сергій.

Зі слів Віталія Мацюка, оркестр виступав у зоні проведення Операцій Об'єднаних Сил, дав більше ніж 50 концертів у Донецькій і Луганській областях. Також нещодавно колектив їздив по Миколаївській області з проєктом "Мистецька артилерія".

Виступ військового оркестру у Миколаєві, травень 2023 року
Виступ військового оркестру у Миколаєві, травень 2023 року. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

Віталій Мацюк каже, військовим оркестру доводилось виконувати завдання, що не були пов'язані з творчістю. Які саме, не називає з міркувань безпеки.

"Незалежно від того, що військовослужбовці-музиканти, але вони також проводили певні заходи задля забезпечення і розвитку нашої частини та нашої перемоги", — зазначив військовий диригент.

"Хочу привітати всіх військовослужбовців Військово-Морських Сил з цим святом, побажати їм міцного здоров'я, злагоди, сім футів під кілем, чистих форваторів і разом до перемоги. Слава Україні".

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок