Подружжя з Харкова створило равликову ферму на власному подвір'ї, коли росіяни знищили попередній бізнес

Подружжя з Харкова створило равликову ферму на власному подвір'ї, коли росіяни знищили попередній бізнес

Подружжя з Харкова створило равликову ферму на власному подвір'ї, коли росіяни знищили попередній бізнес
. Подружжя з Харкова розводять равликів на власному подвір'ї. Червень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

У Харкові родина Герасименків облаштувала равликову ферму на своєму подвір’ї під час повномасштабної війни. Внаслідок російських обстрілів вони втратили попередній бізнес.

Перших равликів для розведення Юлія Герасименко разом з чоловіком купили у лютому 2023 року в Дніпрі.

З нас спочатку всі сміялися

"Ми дуже багато вивчали інформації, але її не так багато. Ми навчалися самі. Вперше ми поїхали у Дніпро за нашими равликами. Там ми купили перше маточне стадо. Заселили їх до нашого маточника, який робили три місяці. Нам необхідно було зробити комфортні умови, щоб равлики почали відкладати ікру", — говорить харків'янка.

Юлія каже, що цим равликам потрібен вологий клімат та комфортна температура.

"З нас спочатку всі сміялися. Копали приміщення у землю, щоб його якось збільшити його. Потім робили вентиляцію. Також вивчали, що саме їдять равлики, чим їх годувати", — розповідає співвласниця ферми Юлія Герасименко.

Власниця ферми з Харкова поливає равликів, яких розводить на подвір'ї
Юлія Герасименко щодня поливає равликів водою. Червень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

На створення ферми подружжя надихнув ізюмчанин.

"Ми познайомилися з чоловіком, який родом з Ізюма, і там мав равликову ферму. Він нам розповів про своїх равликів, казав з таким трепетом про них. І ми прийшли додому та почали про них читати. У 2022 році на нашому подвір'ї ми вперше посадили город, хоча не планували. Я тут почувала себе у безпеці, навіть коли були влучання й ракети літали", — каже підприємиця.

"Мені здавалося, що земля мені дає силу, щоб не зійти з розуму, щоб все витримати"

За освітою Юлія — лікарка-педіатриня, кандидатка наук. До повномасштабного вторгнення у подружжя була власна станція технічного обслуговування. У березні 2022 року по ній вдарила російська ракета.

"Мій чоловік фарбував, ремонтував автівки. Він будував СТО багато років. Але у березні 2022 року його "звільнили" від мирного життя. Ми коли приїхали туди, то я вперше побачила сльози на його очах", — згадує Юлія.

Харків'яни створили у дворі плантацію із захисними конусами для равликів
Для равликів встановили щити-конуси, щоб ховатися від сонця. Червень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Герсаменки продали автомобіль і вклали у новий бізнес близько 300 тисяч гривень. Равликів поселили у відремонтованому сараї — тут у вологому кліматі слимаки відкладають ікру. Поряд із сараєм встановили щити-конуси, де равлики можуть повзати.

Облаштувати ферму допомагав друг родини Сергій Єншин.

"Є інтернет, курси, YouTube. Є різні матеріали, але в них небагато інформації. Ми все черпаємо та експериментуємо на всьому, бо це для нас нове", — говорить Єншин.

Равликова ферма у Харкові
Подружжя розводить равликів для продажу харківським ресторанам. Червень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

До осені фермери планують зібрати близько трьох тонн равликів. Коли вони підростуть, їх маринуватимуть за фірмовим рецептом і продаватимуть ресторанам у Харкові.

"Ми не хочемо працювати на експорт, ми хочемо працювати на внутрішнього споживача та розвивати равликову кухню. Вони дійсно дуже корисні, вони дуже смачні. Ми сподіваємося, що нашому харківському споживачу сподобається", — каже Юлія Герасименко.

За її словами, з наступного року ферму розширятимуть та водитимуть туди екскурсії.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок