"Мирний посланець" Папи Римського кардинал Дзуппі приїхав у Москву

"Мирний посланець" Папи Римського кардинал Дзуппі приїхав у Москву

ЗМІ
Кардинал Маттео Дзуппі
. Кардинал Маттео Дзуппі, голова Єпископської Конференції Італії (CEI), на пресконференції у Ватикані 25 травня 2023 року. Фото: AP

Спеціальний посланець Папи Римського Франциска кардинал Маттео Дзуппі приїхав у Росію. Авто кардинала помітили під час прибуття до посольства Ватикану в Москві ввечері 27 червня. Візит триватиме 28 та 29 червня.

Про це повідомляє італійський національний мовник Rai News.

Під час візиту до Москви Дзуппі збирається зустрітися з представниками уряду РФ і Російської православної церкви (РПЦ), глава якої патріарх Кирило підтримує війну проти України.

"Головною метою ініціативи є заохочення жестів людяності, які можуть сприяти вирішенню нинішньої трагічної ситуації та пошукам шляхів для досягнення справедливого миру", — йдеться у повідомленні Святого престолу.

Зазначається, що це перша поїздка до Москви високопосадовця Ватикану після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

5 і 6 червня Дзуппі перебував у Києві, де зустрівся зокрема з президентом України Володимиром Зеленським і членами ВРЦіРО, а також відвідав Бучу.

Маттео Дзуппі походить зі Спільноти Святого Егідія — римської групи за мир і справедливість, яка в 1992 році уклала угоду, що поклала край громадянській війні в Мозамбіку. Та війна забрала життя близько мільйона людей і близько чотирьох мільйонів стали вимушеними переселенцями.

У 2019 році Папа возвів Дзуппі в сан кардинала, а минулого року він був обраний головою Італійської єпископської конференції.

Як повідомляло видання Vatican News, понтифік доручив кардиналу Маттео Дзуппі "миротворчу місію", пов'язану з війною в Україні. Подробиці місії не розкривалися.

1 травня Папа Римський Франциск заявив, що бере участь у "миротворчій місії", яка має на меті "покласти край конфлікту між Росією та Україною". Він запевнив, що зробить "усе, що в людських силах", щоб повернути українських дітей, депортованих до Росії та возз’єднати родини.

Позиція Папи Римського щодо російського вторгнення в Україну

За час повномасштабного вторгнення РФ в Україну Папу Римського кілька разів критикували за дії чи слова щодо війни. Спочатку Франциск сказав, що біженців з України у світі приймають краще, ніж з інших країн.

Перед католицьким Великоднем у Ватикані вирішили організувати символічне примирення українців і росіян. Під час хресної дороги в Колізеї хрест мали нести українка і росіянка. Ідея зустріла бурхливе обурення в суспільстві та серед вірян, а також українських дипломатів.

24 серпня Папа Римський Франциск заявив, що дочка кремлівського ідеолога Олександра Дугіна Дарія, яку підірвали у Підмосков'ї є "невинною жертвою війни". Посол України у Ватикані Андрій Юраш заявив про розчарування словами понтифіка.

25 серпня Міністерство закордонних справ України запросило апостольського нунція в Україні архиєпископа Вісвалдаса Кулбокаса, щоб висловити йому розчарування словами Папи Римського Франциска про смерть дочки кремлівського ідеолога Олександра Дугіна Дарії.

30 серпня Ватикан відреагував на критику Папи Римського Франциска, через його слова про вбивство дочки російського пропагандиста Олександра Дугіна — Дарії. Там наголосили, що слова Папи слід трактувати, як голос цінностей, а не політичну позицію.

На початок