Україна звернулась до РФ та міжнародних організацій, аби тіла вбитих в Бердянську підлітків повернули батькам — Лубінець

Україна звернулась до РФ та міжнародних організацій, аби тіла вбитих в Бердянську підлітків повернули батькам — Лубінець

Ексклюзивно
Україна звернулась до РФ та міжнародних організацій, аби тіла вбитих в Бердянську підлітків повернули батькам — Лубінець
. Фото: Медійна ініціатива за права людини

Оновлення: Батькам убитих в окупованому Бердянську Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова дозволили побачити їхні тіла та організувати прощання — воно відбудеться у Бердянську 29 червня, повідомила Суспільному очільниця Бердянської МВА Галіціна.

Омбудсман Дмитро Лубінець звернувся до уповноваженої з прав людини РФ Тетяни Москалькової з проханням посприяти поверненню тіл вбитих в окупованому Бердянську українських підлітків Тіграна Оганнісяна та Микиту Ханганова.

Про це він сказав Суспільному після презентації доповіді "Нерозквітлі. Порушення прав українських дітей на тимчасово окупованих територіях України та у Росії: депортація, мілітаризація, індоктринація".

"Я відразу звернувся до російської сторони — направив лист. У листі я просив, щоб Москалькова сприяла якнайшвидшому поверненню (тіл, — ред.) українських дітей на територію України і передала їх батькам і друге, щоб офіційно розслідували це", — сказав омбудсман.

Водночас Лубінець висловив сумнів, що Росія буде розслідувати прозоро ці два вбивства.

"Тому завдання номер один — повернути тіла. Окрім російської сторони я звернувся до міжнародних організацій, щоб вони, по-перше, зафіксували цей злочин, по-друге, щоб ці позасудові страти були висвітлені у їхніх звітах, і по-третє, щоб вони через свої канали комунікацій зробили все, щоб повернути тіла родичам", — зазначив він.

Уповноважений також зазначив, що поки що відповіді на його звернення нема.

Що відомо про вбивство Оганнісяна та Ханганова

Раніше стало відомо, що у тимчасово окупованому місті Бердянськ у Запорізькій області, російські військові, ймовірно, вбили двох підлітків, які нібито займалися партизанською діяльністю.

Хлопцям загрожувало до 20 років ув’язнення. Росіяни стверджували, що нібито він та його також 16-річний товариш готували диверсію на мелітопольській залізниці. Зазначається, що обвинуваченню передували знущання, затримання та жорстокі катування дітей та їхніх рідних.

Про вбивство підлітків також заявив представник окупантів на окупованій частині Запорізької області Володимир Рогов.

"У результаті злагоджених та оперативних дій правоохоронних органів терористів було блоковано та знищено. Нині відомо, що одним із них був раніше затримуваний за антиросійську діяльність Тігран Оганнісян", — йдеться у дописі Рогова.

Координаторка Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова зазначила, що кілька днів тому за хлопцями приїжджав слідчий з озброєним конвоєм, але тоді їм вдалося втекти. Та в день перед вбивством вони відмічались в окупаційній поліції. Росіяни кажуть, що хлопці напали на поліцейських і внаслідок перестрілки їх убили.

Вона зауважила, що українські правоохоронці порушили кримінальне провадження за фактом вбивства дітей.

26 червня міська військова адміністрація тимчасово окупованого Бердянська підтвердила, що Тіграна Оганнісяна та Микиту Ханганова вбили росіяни.

27 червня очільниця Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіціна повідомила, що батькам загиблих підлітків, яких росіяни вбили у Бердянську ще не дали подивитися на тіла їхніх дітей.

15 червня цього року Європарламент вимагав від російської влади припинити процес проти Тіграна Оганнісяна і Микити Ханганова і дозволити їм виїхати на контрольовану Україною територію.

На початок