РФ залучає неповнолітніх до участі у війні проти України — омбудсман

РФ залучає неповнолітніх до участі у війні проти України — омбудсман

Лубінець, дпопвідь діти
. Презентація доповіді омбудсмана про порушення прав українських дітей на ТОТ. Фото: Суспільне / Дар'я Кінша

Росія залучає неповнолітніх до участі у війні проти України. Для вербування дітей використовується низка інструментів: від відеоігор до мілітаризації освіти, відпочинку у воєнно-патріотичних таборах.

Про це йдеться у доповіді омбудсмана "Нерозквітлі. Порушення прав українських дітей на тимчасово окупованих територіях України та у Росії: депортація, мілітаризація, індоктринація", передає кореспондентка Суспільного.

"Згідно з даними правоохоронних органів України РФ залучає неповнолітніх до участі в збройному конфлікті у ролі шпигунів та коректувальників обстрілів, а також до кампанії примусової мобілізації українських громадян на тимчасово окупованих територіях. Для вербування дітей використовується низка інструментів: від відеоігор до мілітаризації освіти, відпочинку у воєнно-патріотичних таборах, членства в "Юнармії" та інших військово-патріотичних рухах", — йдеться у доповіді.

Окрім того, за словами заступниці генпрокурора Вікторії Литвинової, зафіксовано факти спонукання дітей до участі в збройному конфлікті, а саме: облаштування блокпостів, використання як шпигунів, вербування російськими військовими.

Зокрема, за даними єдиного реєстру досудових розслідувань, з початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України зареєстровано 5 кримінальних проваджень, у яких розслідуються факти використання неповнолітніх у збройному конфлікті.

Дітей залучають до збору інформації про переміщення або розміщення ЗСУ, а також до забезпечення життєдіяльності російських військових та облаштування споруд військового призначення, факти примусового видавання паспортів РФ незаконно переміщеним з Херсонської області до АР Крим неповнолітнім та залучення їх до військових навчань.

На початок