Європейські ігри
Європейські ігри
"Не було бажання зробити "безпечний" стрибок". Бех-Романчук уперше в році завершила виступ без результату через заступи

"Не було бажання зробити "безпечний" стрибок". Бех-Романчук уперше в році завершила виступ без результату через заступи

Ексклюзивно
"Не було бажання зробити "безпечний" стрибок". Бех-Романчук уперше в році завершила виступ без результату через заступи
. Марина Бех-Романчук, фото: Getty Images

Ексклюзивний коментар Марини Бех-Романчук для Суспільне Спорт після цього виступу.

27-річна українська стрибунка Марина Бех-Романчук без результату завершила виступ у секторі для стрибків у довжину на Європейських іграх. У рамках цих змагань легкоатлети змагаються у командному чемпіонаті Європи.

Для Марини Бех-Романчук виступ у стрибках у довжину став другим на Європейських іграх. Перед ним легкоатлетка виграла змагання у другому дивізіоні у потрійному стрибку.

Як виступила Марина Бех-Романчук у стрибках у довжину?

  • Змагання у секторі зі стрибків у довжину складалися з двох частин: після перших трьох спроб вісім найкращих легкоатлеток мали продовжувати виступи та виконати ще мінімум дві. Суперницями українки були 15 інших легкоатлеток по другому дивізіону.
  • Після перших двох стрибків Бех-Романчук не мала результату - обидві спроби із заступом. Для того, щоб продовжити боротьбу, українці достаточно було зробити "безпечний" стрибок: влучити у планку та стрибнути бодай на 6.11 м, щоб випередити словачку Моніку Легенову і мати мінімум ще дві спроби.
  • Проте Бех-Романчук виконала ще один стрибок та знову заступила. У підсумку змагання для неї закінчилися достроково і без результату. Марина посіла останнє місце у секторі стрибків у довжину на Європейських іграх.
  • Заробила для України одне очко у залік командного чемпіонату Європи за підсумками стрибків у довжину. Командне Євро Україна у підсумку завершила на другому місці та повернулася до першого дивізіону.
  • Бех-Романчук уперше з вересня 2022 року закінчила змагання без результату. Востаннє вона так виступила на турнірі у Берліні.

Усі турніри, на яких Бех-Романчук не показала результат через заступ

  • 2014 рік - Самара, Росія (стрибки в приміщенні)
  • 2016 - Олімпійські Ігри в Ріо-де-Жанейро, Бразилія (стрибки на відкритому повітрі)
  • 2017 - Луцьк, Україна (стрибки на відкритому повітрі)
  • 2017 - Шаморін, Словаччина (стрибки на відкритому повітрі)
  • 2021 - Осло, Норвегія (стрибки на відкритому повітрі)
  • 2022 - Левен, Бельгія (стрибки в приміщенні)
  • 2022 - Бірмінгем, Велика Британія (стрибки в приміщенні)
  • 2022 - Берлін, Німеччина (стрибки на відкритому повітрі)
  • 2023 - Краків, Польща (стрибки на відкритому повітрі)

Що сказала Марина Бех-Романчук?

В ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт Бех-Романчук пояснила, чому вирішила ризикувати у третій спробі. За її словами, вона вирішила не руйнувати техніку стрибка.

"Не було бажання зробити "безпечний стрибок". Колись у ранньому віці я робила таку помилку, коли максимально перестраховувалася, вмикала гальма і робиш "аби було". Ні в якому випадку. Ти маєш робити роботу максимально якісно, технічно, не розколювати свою техніку. Що й намагалася зробити в останній спробі. Зробити технічно, якісно і влучити на планку, щоб це було так, як треба, а не забігти як-небудь".

"На цих стартах такий варіант пройшов би [з "безпечним стрибком"]. Але якби я опинилася в ситуації, як у Мюнхені [на Євро-2022], то такі варіанти не проходять. Такі речі відкладаються в голові - перестраховки, розвали в техніці. На відповідальних стартах вони можуть проявити себе не найкращим чином".

Легкоатлетка розповіла, що над заступами працює зі своїм тренером. І пов'язала їх зі швидкою доріжкою на арені у Польщі, а також дефіцитом практики розбігів саме на довжині.

"Працюємо, намагаємося виправити. З тренером робимо усе можливе. Була швидка доріжка. Технічний брак, можливо, пов'язаний із розбігами, вони ще не вибігані. Ми робимо два види. Протягом тижня в мене має бути технічне тренування на потрійний і силове на довжину. Це має бути спринтерська робота, силова. Треба все грамотно будувати. Поки не було нагоди виробити розбіг для довжини".

Марина Бех-Романчук: що відомо про виступи у стрибках у довжину

  • Єдину медаль на рівні чемпіонатів світу у приміщенні Бех-Романчук здобула у 2019 році - "срібло".
  • Також на рахунку Бех-Романчук - "срібло" на чемпіонаті Європи-2018. На Олімпійських іграх-2020 вона закінчила змагання з п'ятим результатом.
  • Особистий рекорд Бех-Романчук у стрибках у довжину - 6.93 м, встановлений у 2016 році на змаганнях у Луцьку.
На початок