"Ми просимо Україну вести цю війну так, як ми самі не хотіли б її вести" — Говард Баффет

"Ми просимо Україну вести цю війну так, як ми самі не хотіли б її вести" — Говард Баффет

"Ми просимо Україну вести цю війну так, як ми самі не хотіли б її вести" — Говард Баффет
. Американський мільярдер, бізнесмен, філантроп Говард Баффет під час Конференції з відновлення України у Лондоні, 22 червня 2023 року, фото: AP

Син американського інвестора-мільярдера Воррена БаффетаВоррен Баффет — американський інвестор, філантроп. Один з найуспішніших та найбагатших інвесторів, статки якого на жовтень 2021 року становлять 101,1 млрд дол. США, що робить його 10 найбагатшою людиною у світі. Має прізвиська "Мудрець Омахи" або "Оракул Омахи".Баффет — засновник холдингової компанії Berkshire Hathaway, у якій він є найбільшим акціонером й виконавчим директором. Його статок 2008 року оцінювався на 62 млрд, а 2019-го — у 82.5 млрд доларів, що робить його третьою найбагатшою людиною у світі після Джеффрі Безоса та Білла Гейтса. Говард Грем Баффет сьогодні 22 червня виступив на Конференції з відновлення України у Лондоні. Бізнесмен зокрема закликав західних партнерів активізуватися у питанні інвестицій в Україну.

"Мене попросили розповісти про мій досвід в Україні, не стільки про інвестиції. Але я скажу вам, що війна не завадить нам інвестувати десятки мільйонів доларів (в Україну — ред.). Ми почали минулого року, і ми збираємося продовжувати", — зазначив він.

Водночас інвестор заявив, що наразі партнери не надають Україні всього, що їй потрібно для перемоги у війні.

"І що ще гірше. Ми просимо Україну вести цю війну так, як ми самі не хотіли б її вести. Я вам скажу, що ніхто ніколи не вигравав війну, боячись наслідків. У нас немає місця для помилок", — наголосив Баффет.

Під час свого виступу він також розповів про свої поїздки до України та про людей, яких він зустрів під час цих візитів:

"19-річну дівчину, яка втратила ноги, і вона сказала мені: "Все, що я хочу — це повернутися і воювати на фронті", "молодого хлопця Дениса, який втратив ліву руку та обидві ноги в Бахмуті. Він хоче піти в школу, щоб консультувати інших ампутованих", — розповів Баффет.

Він наголосив, що не можна дозволити Росії, яка вже створила найбільшу гуманітарну кризу у світі за мого життя, змінити історію.

"Я розумію, що головна мета цієї конференції — зосередитися на інвестиціях. Однак, що б не стало результатом цієї конференції, вона повинна також виступати за справедливість і вимагати, щоб наші дії принесли перемогу Україні. За все своє життя я ніколи не стикався з таким чітким розмежуванням між правильним і неправильним. Ніколи. Коли перемога приходить в Україну, вона приходить до всіх нас", — підсумував бізнесмен.

Що відомо про допомогу Говарда Баффета Україні

У червні 2022 року Баффет-молодший приїздив в Україну на запрошення Володимира Зеленського, який запросив представників американського бізнесу приєднатися до проєктів відновлення зрошуваних систем в Одеській області.

Наприкінці серпня Баффет також відвідав Рівненщину, а у листопаді — Чернігів.

Лише станом на червень 2022 року він пожертвував Україні 2,7 мільйона доларів. Кошти пішли на девʼять автобусів для потреб Тероборони, а також на закупівлю 375 новітніх травматологічних комплектів для військових ЗСУ.

Вже у березні 2023 року Баффет пожертвував 16 мільйонів 300 тисяч доларів Superhumans Center у Львові. Це найбільший благодійний внесок в історії створення клініки.

Нещодавно, 16 червня, Говард Баффет відвідав Авдіївку та прифронтові громади Донеччини.

За даними Forbes, станом на березень 2023 року фонд Баффета витратив на проєкти по всьому світові $307 млн, з яких понад $148 млн – в Україні. Очікується, що цьогоріч допомога буде більшою — до $250 млн.

Як відбувається Конференція з відбудови України

У столиці Великої Британії Лондоні 21 червня розпочалася Конференція з відбудови України, метою якої є залучення міжнародних інвестицій для відновлення країни після російського вторгнення.

Для участі у заході до Лондона прибули загалом понад 1000 іноземних високопосадовців із 61 держави, представники неурядових організацій та сотні бізнес-лідерів та підприємців. Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак відкрив конференцію разом із президентом України Володимиром Зеленським, який долучився до заходу віртуально. Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн та держсекретар США Ентоні Блінкен також виступили на відкритті конференції.

Дводенний саміт стане найбільшою міжнародною конференцією, яку Велика Британія приймає цього року.

На початок