Ще один позов до Держкіно: Олена Гончарук вимагає укласти контракт на посаду гендиректорки Довженко-Центру

Ще один позов до Держкіно: Олена Гончарук вимагає укласти контракт на посаду гендиректорки Довженко-Центру

Ще один позов до Держкіно: Олена Гончарук вимагає укласти контракт на посаду гендиректорки Довженко-Центру
. Колаж: Вікторія Желєзна / Суспільне Культура

До суду на Державну агенцію з питань кіно подала новообрана генеральна директорка Довженко-Центру Олена Гончарук – вона вимагає таки укласти з нею контракт. Про це 15 червня повідомила у Facebook юридична компанія Axon Partners, яка представляє інтереси Гончарук.

Судове засідання призначено на 5 липня у Господарському суді Києва.

Ще один позов до Держкіно: Олена Гончарук вимагає украсти контакт на посаду гендиректорки Довженко-Центру
Олена Гончарук подала до суду на Держкіно. Скріншот зі сторінки у Facebook

У чому суть

2 листопада 2022 року Держкіно опублікувало наказ про усунення Олени Гончарук від виконання обов'язків. А у грудні опублікували оголошення щодо публічного конкурсу на посаду керівника інституції.

Олена Гончарук брала участь у конкурсі, і 6 лютого виграла його вдруге – вона керувала закладом із 2021 року.

Ще один позов до Держкіно: Олена Гончарук вимагає украсти контакт на посаду гендиректорки Довженко-Центру
Олена Гончарук у лютому 2023 року вдруге виграла конкурс на посаду гендиректорки Довженко-Центру. Фото: Maryna Skyrda/Facebook

Контракт із новообраною директоркою мали підписати до 21 лютого, однак Держкіно надало документ для ознайомлення тільки в останній день.

За словами юристів, умови представленого документу відрізняються від типового контракту з керівниками держпідприємств та намагаються врегулювати відносини з Довженко-Центром, а не з його гендиректором.

Також умови передбачають разові доручення, які змінюють роботу інституції й виключають запропоновану на конкурсі програму розвитку.

Гончарук контракт підписувати відмовилася, і 9 березня направила до Держкіно протокол розбіжностей щодо контракту зі своїми коментарями та пропозиціями викласти окремі пункти в іншій редакції.

Держкіно відповіло, що ні з чим погоджуватися не буде. Пізніше в ефірі телемарафону очільниця інституції Марина Кудерчук заявила, що її дуже непокоїть те, що Гончарук досі не підписала контракт.

"Переможниця конкурсу так і не підписала контракт, а займається більше тим, що придумує якісь причини, щоб подавати позови, заперечення, якийсь шантаж свого роду йде, щоб не приступати до своїх обовʼязків і не нести відповідальність за свою діяльність", — заявила вона.

Інші позови до Держкіно

Довженко-Центр

16 серпня 2022 року стало відомо про наказ Держкіно реорганізувати Довженко-Центр у декілька нових юридичних осіб. У Центрі заявили, що це рішення означає ліквідацію національного кіноархіву.

Уже 28 жовтня Довженко-Центр повідомив, що вони подали в суд на Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про "реорганізацію".

27 березня 2023 року відбулося останнє підготовче засідання, а 2 травня почали розгляд справи по суті. Тоді представник Держкіно у суді зазначив, що офіційно Довженко-Центр не є фільмофондом та не має "предметів, віднесених до державної частини музейного фонду".

Ще один позов до Держкіно: Олена Гончарук вимагає укласти контракт на посаду гендиректорки Довженко-Центру
Довженко-Центр подав до суду на Держкіно. Фото: Оля Носко / Cуспільне

Національна спілка кінематографістів

Національна спілка кінематографістів України подала позов проти Кабінету Міністрів через постанову № 203 від 07 березня про подовження повноважень чинного складу Ради з державної підтримки кінематографії.

Крім того, Представники НСКУ також просили надати договір від Держкіно про надання адвокатських послуг з адвокатським об’єднанням, співзасновником і керівником якого є один із членів Ради.

За словами адвокатки Надії Денисюк, це може мати корупційну складову, оскільки об’єднання надає послуги Держкіно й в інших судових процесах, зокрема у процесі щодо Довженко-Центру.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок