Екссуддя Дніпровського райсуду столиці Чаус отримав 10 років позбавлення волі

Екссуддя Дніпровського райсуду столиці Чаус отримав 10 років позбавлення волі

Судове засідання ВАКС у справі Миколи Чауса, 14 червня 2023 року
. Судове засідання ВАКС у справі Миколи Чауса, 14 червня 2023 року. Фото: Влада Прізова, Суспільне

Вищий антикорупційний суд оголосив вирок колишньому судді Дніпровського районного суду Києва Миколі Чаусу, якого звинувачують у хабарництві. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Суд підтримав позицію прокурора і визнав Чауса винним. За ч. 4. ст. 368Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, поєднане з вимаганням Кримінального кодексу України йому оголосили вирок у вигляді 10 років позбавлення волі, а також позбавили права займати відповідні посади протягом трьох років.

"Ми вважаємо, що вирок не обгрунтований. Будемо подавати апеляцію",— сказав Чаус.

Адвокат Чауса Олександр Корюкін зазначив, що наразі ще детально не ознайомився із рішенням. Але ще раз зауважив, що найголовніші доводи, які надавалися на стадії судового слідства полягали в тому, що були штучно створені докази стороною обвинувачення.

"Ми подавали суду усі порушення, які є. Навіть екстрадиції. Оскільки була порушена сама процедура екстрадиції. Потім подавали, що штучно створені докази. Ми це все вивчимо (текст вироку — ред.). Буде прийняте рішення і на підставі цього подамо апеляцію",— каже Корюкін.

У свою чергу прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Аліна Жовницька поінформувала, що вимагала більшого строку ув'язнення. За її словами, така міра покарання є об'єктивною безпосередньо в цій справі.

"Ми просили в дебатах 12 років позбавлення волі. Ну, і все інше. Позбавлення права займати певні посади, конфіскацію. Накладено арешт на його особисте майно. Повний перелік буде конфісковано в дохід держави",— каже Жовницька.

Наразі, щоб оскаржити вирок в апеляційному порядку, у юристів є 30 діб.

Що відомо про справу Миколи Чауса

Суддю Чауса затримали у 2016 році під час отримання хабаря у 150 тисяч доларів у справі щодо торгівлі наркотиками. За даними НАБУ, отримані гроші він закопував на своєму городі у літрових банках. Однак заарештувати суддю не вдалося, оскільки парламент не дав на це дозвіл. Згодом Чаусу вдалося втекти до Молдови. У листопаді 2016 року НАБУ повідомило, що Інтерпол оголосив його у міжнародний розшук. У березні 2021 року Україна подала запит на екстрадицію екссудді з Молдови.

3 квітня 2021 року адвокат Чауса Юліан Балан повідомив, що у Кишиневі невідомі викрали суддю-втікача. Згодом цю інформацію підтвердила поліція Молдови. Пізніше МЗС Молдови заявив, що Чаус опинився в Україні разом із викрадачами.

30 липня 2021 року СБУ й НАБУ повідомили, що Микола Чаус перебуває в Україні. НАБУ (яке й вело розслідування щодо імовірного хабарництва екссудді) стверджувало, що Служба безпеки "викрала" Чауса, там це заперечили (СБУ розслідує іншу справу, де фігурує Чаус, — про його імовірне викрадення й катування).

Вищий антикорупційний суд 4 серпня 2021 року обрав запобіжний захід Чаусу у справі про хабарництво. Судді призначили Чаусу цілодобовий домашній арешт. Крім того, Чаус отримав зобов'язання носити електронний браслет для стеження.

8 лютого 2022 року Микола Чаус вніс заставу у розмірі майже 718 тисяч гривень. До нього застосували запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

На початок