Через підрив Каховської ГЕС сільськогосподарські землі на лівобережжі Херсонщини залишились без зрошення

Через підрив Каховської ГЕС сільськогосподарські землі на лівобережжі Херсонщини залишились без зрошення

Через підрив Каховської ГЕС сільськогосподарські землі на лівобережжі Херсонщини залишились без зрошення
. Херсонщина. Затоплені території області внаслідок підриву Каховської ГЕС Фото: Володимир Літвінов/Telegram

Внаслідок підриву на Каховській ГЕС сильно постраждають населені пункти лівобережжя Херсонської області, бо вони найбільше були залежні від зрошування, яке отримували зі зруйнованої гідроелектростанції. Як наслідок, Україна може втратити близько 14% від загального експорту агропродукції. Про це в ефірі марафону "Єдині новини" повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

За словами Марчука, на лівобережжі проходять відповідні канали: Північнокримський і Каховський, через які забезпечувалося зрошування для понад п'ятисот тисяч га землі.

"Після деокупації ми залишимося з тим, що на цих територіях не можна буде займатися сільським господарством. Поодинокі можуть бути ферми, які може будуть мати свої свердловини. Але це не ті обʼєми. Близько 94% аграрних земель Херсонщини зрошень постачалися з цього каналу. Приблизно 74% земель Запорізьких земель області залежали від цього каналу. 30% Земель Дніпровщини були на зрошені цього каналу. В сумі це понад 500 тисяч га землі", — говорить Денис Марчук.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради каже, практично Україна втрачає близько 14% від загального нашого експорту. Та навів приклад, що 2021 року аграрії Херсонщини виростили десь чотири млн тонн зернових.

"Це той експортний потенціал, який давав нам можливість заробляти аграріям. Постраждають не тільки зернові. Дуже великі наслідки для молочнотоварних комплексів. За останні роки багато таких комплексів побудували. А вирощувати поголівʼя без силосу буде дуже важко. Постраждає і вирощування овочів. 35% забезпечення материкової території України борщовим набором йшло з Херсонської та Запорізької областей. На Херсонщині до моменту відновлення ГЕС не зможемо виростити", — каже Марчук.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

6 червня 2023 року російські війська підірвали Каховську ГЕС. Людей, які проживають вздовж берегової лінії річок Дніпро та Кошова одразу почали евакуюювати. Зокрема, допомагала з евакуацією жителів Херсона та прилеглих сіл Укрзалізниця. Перший евакуаційний поїзд відправився з Херсона о 12:00.

Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає, повідомили в Укргідроенерго.

За повідомленням Енергоатому, стрімке зниження рівня води в Каховському водосховищі є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Наразі ситуація на станції під контролем, український персонал моніторить усі показники.

За словами начальниці координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталії Гуменюк, окупанти настільки захопились побоюванням контрнаступу Сил оборони, що очевидно не розрахували наслідків, яких завдала їх спланована терористична атака.

Станом на 15 годину 7 червня із затоплених районів правобережної Херсонщини евакуювали 1700 людей. Як повідомив керівник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін, поки триває евакуація із затоплених районів, війська РФ продовжують бити по евакуаційних групах.

Голова Новокаховської територіальної громади Володимир Коваленко повідомив, що у Новій Каховці, яка розташована за пів кілометра від Каховської ГЕС, вода вже не прибуває. Очікують, що звідси вода почне спадати.

А керівник Бериславської районної військової адміністрації Володимир Літвінов розповів, що 7 червня потік води на затоплених територіях Бериславського району поступово стихає і стабілізується. Втім, існує ймовірність наступних хвиль повені, спричиненої підривом дамби. 80% території лівобережного міста Олешки на Херсонщині вже затоплені. Деякі населені пункти повністю під водою, повідомила керівниця міської військової адміністрації Тетяна Гасаненко. Але російські військові не проводять евакуацію місцевих жителів.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок