"Втрачене дитинство". Виставка спогадів про дітей, які загинули після повномасштабного вторгнення

"Втрачене дитинство". Виставка спогадів про дітей, які загинули після повномасштабного вторгнення

"Втрачене дитинство". Виставка спогадів про дітей, які загинули після повномасштабного вторгнення
Банери виставки "Втрачене дитинство" на площі Ринок у Львові. Фото: Суспільне Львів

До Дня захисту дітей у Львові показали виставку банерів із історіями дітей, які загинули після повномасштабного вторгнення. Називається виставка "Втрачене дитинство".

Як розповіла організаторка акції і редакторка платформи пам’яті "Меморіал" Юлія Лозинська, мета такої виставки – вшанувати пам’ять усіх цих дітей. А також підтримати батьків та рідних із цих сімей.

"Зараз загиблих дітей, згідно з даними ювенальних прокурорів, є 484. На нашій виставці є 13 історій загиблих дітей. Ми готували їх спільно з їхніми рідними, спілкуючись із ними. Вони сформовані так, наче від першої особи, ніби дитина сама розповідає нам про своє життя і про те, як його відібрали", – розповіла редакторка платформи пам’яті "Меморіал" Юлія Лозинська.

Історії, які розміщені на банерах:

  • Анна Фігурна дожила до 15 років, дівчинка загинула після влучання російської ракети у житловий будинок у Дніпрі.
  • Артем Корнійчук не дожив і до двох, в його дім в Кривому Розі влучила російська ракета.
  • Брати Прийменки: 15-річний Артем, 10-річний Єгор та 5-річний Кирило загинули разом, коли російська ракета впала на подвір'ї їхнього дому у Сумах.
  • Однорічні Ніколь та Денис Дейнеки та їхній 14-річний дядько Володимир Ободзінський загинули, коли російські бомби впали на їхній дім на Житомирщині, у селі Юрівка.
  • Ворожі снаряди прилетіли у двір 8-річної Маргарити Гапоненко з Безруки, що на Харківщині, та відібрали життя дівчинки.
  • 9-річний Микита Левченко спав в своєму ліжечку в Запоріжжі, коли російська ракета прилетіла в його будинок.
  • Дитина Богдана і Віки Замченків не встигла навіть народитися, дрон, який влучив в будинок у Києві, забрав життя молодої пари і їхньої ненародженої дитинки.
  • 13-річний Олександр Шпилевський загинув під час евакуації з Анисіва, що на Чернігівщині.
  • Поліні Тутунжи було 8, коли вона вмовила батьків вийти у двір дому в Маріуполі, де точилися бої, мінометний обстріл ворога обірвав її життя.

На банерах можна прочитати історії дітей із різних областей. Триватиме виставка до 18:00, 1 червня, на площі Ринок. Такі ж виставки відбулись і в інших містах України.

На початок