Наруга над коровою на Хмельниччині: власниця розповіла деталі

Наруга над коровою на Хмельниччині: власниця розповіла деталі

Ексклюзивно
Наруга над коровою на Хмельниччині: власниця розповіла деталі
. Колаж: Суспільне Хмельницький

У нарузі над тільною коровою у селищі Антоніни підозрюють 22-річного жителя сусіднього села. Про це Суспільному Хмельницький розповіла інспекторка з комунікації Хмельницького райуправління поліції Віра Мазур. Дочка власниці корови Людмила Булка розповіла: тварина зараз у важкому стані, а їхня родина хоче розголосу цієї ситуації, адже, за її словами, молодика неодноразово ловили за подібними справами.

Оголошення про те, що корова лежить біля польової дороги, 29 травня опублікував у соцмережах працівник місцевого фермерського господарства.

Допис, який опублікували у соцмережах.
Допис, який опублікували у соцмережах. Скріншот з ФБ сторінки Антонінської громади

Власниця тварини в Антонінах до кореспондентки Суспільного Хмельницький не вийшла. Її дочка, Людмила Булка, розповідає: тільну на сьомому місяці корову прив’язали, як і завжди, на громадському пасовищі. Туди трактором приїхав 22-річний чоловік із сусіднього села Печеськи, говорить дівчина.

"Він заїхав в колгоспний садок, залишив свій транспортний засіб і щось там робив. Ми на це уваги такої не звернули, тому що це білий день. Коли ми приїхали додому, до нас прийшли сусіди. Вони повідомили про те, що наша корова знаходиться поза межами населеного пункту", — сказала Людмила.

Від місця, де паслась корова до місця, де її знайшли — орієнтовно два з половиною кілометри, каже жінка.

"В корови вибиті зуби, розбита губа, тварина понівечена й знесилена. Вона вся була пітна від того, що пробігла. Він її причепив до причепа. Скільки вона змогла бігти, вона бігла. Далі вона впала, він скільки зміг волокти її — волік. Роги підірвав. Вони в неї кровили, і так і кровлять. Ми її підняли й пізньою ніччю доставили додому", — розповіла Людмила.

Корова, над якою знущались, паслась на громадському пасовищі.
Корова, над якою знущались, паслась на громадському пасовищі. Фото: Суспільне Хмельницький

Поліцейський офіцер громади Юрій Рожик говорить: до нього ввечері того дня звернувся син власниці корови.

"Про ситуацію я одразу повідомив черговому. Була подія зареєстрована і поїхали через деякий час на місце події, де був виявлений трактор. Тварини вже не було. Зі слів власниці, вона знаходилась за місцем перебування. Далі ми вже проводили пошуки власника трактора. З’ясували, що це житель сусідньої громади. Зі слів колег він вже вчиняв подібні дії, були випадки. Але особисто я цим не займався, оскільки громада сусідня", — сказав Юрій Рожик.

За кілька днів стан корови погіршився — перестала ставати на ноги та погано їла, говорить Людмила Булка, тому викликали ветлікаря. Завідувач Антонінської дільниці ветеринарної медицини Петро Оцалюк телефоном розповів, корова була злякана та не давалась на огляд.

"Під час акту дефекації глянули, що вона стогне і відчуває біль. І видно було ззаду на статевих органах рани. Коли оглянули, видно, що там були крововиливи, був набряк. Але далі огляд ми не проводили, тому що вона глибоко тільна, на сьомому місяці. Тільки добре те, що корова впала на ліву сторону. Він сунув її на лівій стороні, а плід (теля) знаходиться з правої сторони", — розповів Петро Оцалюк.

У корови зчесаний лівий бік.
У корови зчесаний лівий бік. Фото: Людмила Булка

За фактом наруги над коровою відкрите кримінальне провадження, розповіла інспекторка з комунікації Хмельницького райуправління поліції Віра Мазур: "За частиною 1 статті 299 "Жорстоке поводження з тваринами" Кримінального кодексу України. Наразі встановлюються всі обставини події".

Адвокат Андрій Місяць говорить, що на період ведення слідства є кілька законних підстав, аби убезпечити громаду від можливих подальших правопорушень з боку підозрюваного.

"Якщо стаття передбачає позбавлення волі й можливість застосувати запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, то можна просити відповідні органи застосувати такий запобіжний захід. Якщо є сумнів в психічному здоров’ї людини і є сумнів, що людина неосудна, можливо звернутися для поміщення людини в стражне відділення відповідної психіатричної лікарні для проходження стаціонарної судово-психіатричної експертизи. У тому ж випадку, якщо немає кримінального провадження, через якісь причини кримінальне провадження не вчиняється, то можливо викликати просто швидку, яка помістить людину лікарню. Психіатр огляне і якщо будуть на те підстави, лікарня звернеться до суду для примусового лікування такої особи", — пояснив адвокат Андрій Місяць.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок