Нацгвардія, водолази, прикордонники: частину Delfi герметизують та відкачують воду

Нацгвардія, водолази, прикордонники: частину Delfi герметизують та відкачують воду

Нацгвардія, водолази, прикордонники: частину Delfi герметизують та відкачують воду
. Фото: Facebook/Андрій Ставніцер

Роботи із підготовки до підняття танкера Delfi, що затонув на пляжі "Дельфін" в Одесі, тривають. Про це повідомили в "Офіційному каналі судновласника Delfi" у телеграмі.

Наразі, як зазначили у повідомленні, водолази завершили герметизацію третього центрального танка, підготувалися до відкачування води з сухого трюму в носовій частині. А також встановили понтони всередині центрального танка по правому борту і зовні корпусу, вздовж корми. Працівники продовжують відкачувати воду з інших трюмів.

На місці чергують нацгвардійці, рятувальні бригади й прикордонні катери. Вони слідкують за безпекою під час проведення робіт на узбережжі та в морі.

Зазначимо, що роботи з вирівнювання судна почалися 18 липня. Однак підняти його не вдалося. Під час робіт обірвалось місце кріплення одного зі швартувальних кінців канату.

Наразі, як повідомили у телеграм-каналі, пошкоджені швартові кінці дістали, а на місці знаходження другого швартового каната на дні встановили сигнальний буй. Також організували доставку металевих тросів для заміни поліпропіленових швартових канатів.

Нагадаємо, що співвласник компанії "ТІС", яка займається підйомом судна Андрій Ставніцер розповів, що судно Delfi виявилось заважким та його підняття перенесли. За його словами, в неділю буксири працювати не будуть. Дату наступної спроби підняття планують визначити ввечері 19 липня під час наради робочої групи.

Що відомо

  • 22 листопада через шторм в Одеській затоці зірвало з якоря танкер Delfi. Його прибило до хвилерізу на пляжі "Дельфін". На борту були капітан та два члени екіпажу. Коли судно зазнало краху, їх евакуювали та направили до лікарні. Водолази витягли на берег усіх трьох членів екіпажу, які до того відмовлялись від допомоги.
  • 25 листопада капітан Одеського морського порту Кирило Цюпко повідомив, що Адміністрація морських торгівельних портів України почне самостійно знімати танкер Delfi з мілини приблизно за два тижні, якщо судновласник не зробить це сам.
  • Того ж дня, екологи зафіксували перевищення норми забруднення моря в 19 разів в районі танкера Delfi.
  • 29 листопада правоохоронці встановили, що танкер Delfi міг бути причетним до незаконних оборудок, через що, за ним велося постійне спостереження.
  • 20 лютого капітану танкера Delfi оголосили підозру, але 13 березня капітана танкера Delfi випустили з-під варти.
  • 21 травня в Одесі стався викид палива із затонулого танкеру Delfi.
  • 16 червня голова Одеської ОДА Максим Куций повідомив, що танкер Delfi планують прибрати з пляжу "Дельфін" в Одесі за допомогою повітряних балонів. Після цього буксири відтягнуть судно до порту.
На початок