"Було, як землетрус, а потім вибухи": на Хмельниччині другий тиждень ліквідовують наслідки обстрілу

"Було, як землетрус, а потім вибухи": на Хмельниччині другий тиждень ліквідовують наслідки обстрілу

"Було, як землетрус, а потім вибухи": на Хмельниччині другий тиждень ліквідовують наслідки обстрілу
. Фото: Суспільне Хмельницький

11 днів поспіль жителі одного із сіл Хмельницького району ліквідовують наслідки, які сталися внаслідок ворожого обстрілу 13 травня.

Житель одного із сіл Хмельницького району Сергій прибиває новий шифер на даху будинку. Каже, що дім зазнав чимало пошкоджень внаслідок ворожого обстрілу 13 травня.

"Двері були пошкоджені, дах був пошкоджений, вікна, стелі. Багато чого було пошкоджено, не тільки в мене, у всіх. Намагаємося зараз все виправити. Головне, що всі живі", — каже чоловік.

За його словами, одразу ж подали заявку на допомогу.

"ЮСБ дали, шифер дали. Допомагають. Не завжди встигають, бо людей багато, але якось помаленьку йде воно", — розповідає житель села.

На момент вибухів жителька села Світлана разом із сім’єю були у будинку.

"Діти почули, мене розбудили. Було, як землетрус, а потім вибухи. Шифер, покрівля були пошкоджені, стелі в хаті, вікна повибивало, двері", — каже жінка.

Пошкоджений в наслідок вибухової хвилі дах
Пошкоджений в наслідок вибухової хвилі дах. Фото: Суспільне Хмельницький

Аби ліквідувати пошкодження, каже жінка, громада допомогла із будівельними матеріалами.

"Шифер нам сільська ОТГ надала, перекрили хату. Дошки самі купили, цвяхи дали, ЮСБ. А так помаленьку будемо вже самі робити. Написали на селищну раду заяву на допомогу, і ще на ООН. Слава Богу, що живі", — розповідає жителька села.

Будинок культури, що в одному із сіл Чорноострівської громади, також зазнав чималих пошкоджень, одні із яких показує директорка Леся Сеник.

"Вперше я прийшла сюди ще під час вибухів. Я прибігла, і те, що я побачила, мене довело до сліз, тому що тут було повно скла, двері лежали вибиті на підлозі, підвіконня було зірване, жалюзі були зірвані, море сміття. Дуже була важка ситуація", — розповіла Леся Сеник.

Нові вікна, які будуть вставляти замість вибитих
Нові вікна, які будуть вставляти замість вибитих. Фото: Суспільне Хмельницький

У будинку культури гуртки, які відвідували понад 100 дітей, не працюють. Хореографічний клас, де займалися діти танцями, наразі має зруйнований вигляд, каже Леся Сеник.

"Пошкодження також великі, тому що практично кожне пластикове вікно зруйноване, ми його так притулили й наглухо саморізами позакручували. Зруйнований простінок, зруйнована стеля", — пояснює директорка будинку культури.

Пошкодження ліквідовують власними силами та допомогою від громади, каже директорка.

"Надали нам плівку, ми трохи позабивали, прислали бригаду, повивозили все сміття, пошкоджені стелі, які були зруйновані. Зараз чекаємо, щоб приїхали майстри, які нам заміряють вікна, шукаємо, як це зараз все можна організувати, щоб відновити все", — розповідає Леся Сеник.

Зовнішні роботи по житлових будинках майже завершені, розповідає староста села Оксана Совінська. За її словами, у селі - 650 дворів. Кожний з них зазнав пошкоджень.

Один з будинків, який зазнав пошкоджень внаслідок вибухової хвилі
Один з будинків, який зазнав пошкоджень внаслідок вибухової хвилі. Фото: Суспільне Хмельницький

"Люди самі б не впоралися. Дуже багато допомоги нам дали сусідні ОТГ: це Меджибіж, Летичів, Старокостянтинів. Були такі дні, що понад 100 людей приїжджали, допомагали, накривали будинки. Пріоритет ми робили на одиноких, багатодітних, сім’ях загиблих та тих, хто служить", — розповідає Оксана Совінська.

Донині у селі працює комісія, яка обстежує кількість руйнувань, говорить староста села.

"Провели акти обстеження житлових будинків, де зафіксували пошкодження. Зараз люди подали на допомогу: це і єПідтримка, і допомога від селищної ради, виділили п'ять мільйонів гривень на допомогу людям. Також знайшли міжнародний фонд, який планує допомогти в розмірі 6 600 грн на кожного громадянина, який проживає на території села", — розповідає староста.

У програмі єВідновлення від Хмельниччини зареєстрували 1 178 заяв. Усі вони наразі перебувають у статусі обробки, розповів перший заступник голови Хмельницької ОВА Сергій Тюрін.

Що відомо про вибухи в Хмельницькій громаді 13 травня

  • У Хмельницькому вночі 13 травня, під час оголошеної о 03:06 годині повітряної тривоги, пролунала серія вибухів. В Хмельницькій ОВА о 07:30 годині повідомили про влучання по критичній інфраструктурі, яка за межами населених пунктів.
  • Жителі сіл, ближніх до епіцентру нічних вибухів ворожої атаки 13 травня, латають діри в дахах, затуляють плівкою вікна та виносять з будинків і сараїв вибите скло. У старостатах та селищній і міській радах їм надають допомогу, комісії фіксують пошкодження для допомоги державної.
  • У Хмельницькому комунальники допомагають людям долати наслідки російської атаки 13 травня. Зокрема, служби видають жителям будівельні матеріали.
  • На Хмельниччині триває ліквідація наслідків обстрілів, які сталися 13 травня. За цей час усі служби міста й громади зробили чималий об’єм роботи.
  • Компенсація за пошкоджене майно: від жителів Хмельниччини реєструють заяви

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок