Ікону, яка висіла над аркою поблизу хмельницького собору, не реставруватимуть. В чому причина

Ікону, яка висіла над аркою поблизу хмельницького собору, не реставруватимуть. В чому причина

Ікону, яка висіла над аркою поблизу хмельницького собору, не реставруватимуть. В чому причина
. Фото: Суспільне Хмельницький

Ікону "Покрова Пресвятої Богородиці", яка висіла над аркою дорогою до Хмельницького Свято-Покровського кафедрального собору, не реставруватимуть. До Трійці, четвертого червня, на її місці планують встановити новий образ Богородиці. Про це Суспільному розповів хмельницький художник Леонід Шерстинюк, якому довірили відновити ікону.

Хмельницький художник Леонід Шерстинюк свою майстерню називає Афоном, бо коли пише святі образи, ні рідних, ні сторонніх туди не впускає. Виняток зробив, каже, для кореспондентів Суспільного Хмельницький, бо має розповісти громаді про свою роботу. З його слів, працює над образом Богоматері з шостої ранку і доки триває світловий день, з невеликими перервами, бо до Трійці має завершити роботу: написати образ розмірами 96 сантиметрів на метр двадцять. Каже: має час, щоб займатись творчою роботою, бо вже на пенсії. Чоловік почав писати ікони бувши ще студентом Львівського інституту прикладного і декоративного мистецтва.

"Я вже пишу ікони понад 30 років. На той час ікона взагалі була заборонена, тоді був комуністичний радянський союз, були в комсомолі й не дай Боже, побачили б, що ти займаєшся сакральним мистецтвом, звичайно, тебе б автоматично спочатку б вигнали з комсомолу, а потім попросили б: "Будь ласка, покинь наш навчальний заклад"", — розповів Леонід Шерстинюк.

Леонід додав до образу Святої авторський елемент — українську вишивки на омофорі.
Леонід додав до образу Святої авторський елемент — українську вишивки на омофорі. Фото: Суспільне Хмельницький

Благочинний хмельницького Свято-Покровського собору отець Володимир каже, що образ висів понад 30 років на вулиці Кам’янецькій над аркою дорогою до собору і під впливом сонячного проміння втратив кольори.

"До нас підходили люди й запитували, чи не можна відновити ікону, тому вже лик її не досить якісно відображається", — говорить отець Володимир.

На фото ікона "Покрова Пресвятої Богородиці", яка висіла над аркою дорогою до Хмельницького Свято-Покровського кафедрального собору. Її зняли аби відреставрувати, проте, це неможливо зробити, каже художник.
На фото ікона "Покрова Пресвятої Богородиці", яка висіла над аркою дорогою до Хмельницького Свято-Покровського кафедрального собору. Її зняли аби відреставрувати, проте, це неможливо зробити, каже художник. Фото: Суспільне Хмельницький

Художник розповідає, що коли взявся до роботи, був розчарований — ікона не підлягала реставрації: гуаш і водоемульсійна фарба з додаванням крейди та зубного порошку сипалася аж до листа ДВП, який теж не міг слугувати надійною основою.

"Ця ікона написана більше десь 35 років тому нашим хмельницьким художником-скульптором Володимиром Корнєвим. Написана вона на ДВП. Радянське ДВП, напевно, навіть не ґрунтоване. Кольори основні там повигоряли", — каже художник.

З його слів, коли переконався, що відновити образ неможливо, почав писати нову ікону "Покрова Божої Матері" того ж розміру. Пише, розповідає, довговічними акриловими фарбами, які не вигорають. Промені, німб та написи будуть золочені. Художник привніс до образу Святої й трохи авторського. Приміром, елементи української вишивки на омофорі. Каже: працює безкоштовно.

"Ні копійки за роботу і за матеріали за цю ікону я не беру. Це подарунок місту", — сказав Леонід.

Художник пише нову ікону "Покрова Божої Матері".
Художник пише нову ікону "Покрова Божої Матері". Фото: Суспільне Хмельницький

Новий образ перед встановленням над брамою мають освятити, говорить благочинний Володимир: "Ми оголосимо про це наперед і той хто захоче, зможе приєднатися до цього. Ікону, яка перебувалася на брамою, ми заберемо у храм, в нас храм досить великий, безумовно, знайдемо місце для неї".

Голова парафіяльної ради собору Юрій Смаль каже: для образу виготовлять нову рамку.

"Наші друзі, члени парафіяльної ради будуть це робити на благочинних засадах. Сюди входить в комплекс і підсвітка надвірних ікон на соборі. Буде дуже гарно, я вважаю. На жаль, зараз кошти не дозволяють нам зробити реставрацію надвірних ікон на самому храмі, але ми до цього питання ще повернемось", — сказав Юрій Смаль.

За його словами, попередньо планують освячення нового образу на свято Трійці.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок